Τσίπρας: Αν ο Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές - OlaDeka

Τσίπρας: Αν ο Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές

«Αν ο Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» και στους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον ίδιο.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη υποστήριξε ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ και συμπλήρωσε ότι είναι ενδεικτικές του πανικού που έχει καταβάλει τον Πρωθυπουργό. 

Εκλογές 2023: «Με 150αρια κανείς δεν σώθηκε πριν την κάλπη»

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας πως: «Αξίζει τον κόπο να πάμε να ψηφίσουμε. Έχουν αλλάξει οι ρόλοι με τους οποίους γίνεται η αντιπαράθεση και ο εκλογικός αγώνας. Δεν είμαστε στις εποχές του 80 και του 90 των μεγάλων συγκεντρώσεων και των διαπληκτισμών στα καφενεία. 

Νομίζω ότι οι πολίτες παρ’ ότι δεν έχουμε αυτή την ένταση ενημερώνονται και ενδιαφέρονται και θα μας εκπλήξει ευχάριστα η συμμετοχή των ανθρώπων στις εκλογές. Πιστεύω δεν θα έχουμε τόσο μεγάλη αποχή».

«Κάποιο άνθρωποι όμως που είναι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θα μπορούν. Δεν φρόντισε η κυβέρνηση να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους, όπως κάνουν οι ετεροδημότες». «Είχαμε καταθέσει τέτοια πρόταση αλλά είχε απορριφθεί», σημείωσε, εκτιμώντας πως αυτό δεν έγινε γιατί οι νέοι άνθρωποι που είναι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θα ψήφιζαν ΝΔ.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως: «Με 150αρια κανείς δεν σώθηκε πριν την κάλπη και νομίζω πως τέτοιου είδους εξαγγελίες γυρνάνε και μπούμερανγκ. Διότι η χτεσινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη 10 μέρες μετά την δημόσια εξαγγελία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και 2 βδομάδες πριν τις εκλογές να λέει ‘’παιδιά συγγνώμη ξέχασα να σας πω και κάτι παραλειπόμενα’’… Πρώτα από όλα δεν δείχνει σοβαρότητα αλλά ερασιτεχνισμό. Κατηγορεί εμάς ‘’πού είναι κοστολόγηση;’’ και αυτό το κυβερνητικό κόμμα φέρνει 10 ημέρες μετά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος νέες εξαγγελίες. Το δεύτερο είναι πως δείχνει πανικό. Δεν δείχνει την εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως κερδίζει. Και το τρίτο δείχνει και μια αντίληψη για το πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να θέλγονται από τέτοιου είδους παροχές της τελευταίας στιγμής».

Παράλληλα, τόνισε «πως το πρόβλημα των νέων ανθρώπων δεν θα λυθεί με 150 ευρώ αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τους νέους ανθρώπους. Τα εμπόδια στις σπουδές τους, με τη βάση εισαγωγής, με το πρόβλημα της στέγης, ότι οι δουλειές που βρίσκουν δεν είναι σταθερές, δεν έχουν καλούς μισθούς». 

Για την Παιδεία 

Για την στήριξη της οικογένεια και την δημογραφική κρίση είπε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτημένο πρόγραμμα για να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.

Για την βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να την καταργήσει. «Γιατί να κόψουμε 20.000 παιδιά από το Πανεπιστήμιο;», διερωτήθηκε, ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχουν σχολές που μαραζώνουν», ενώ ενισχύονται τα ιδιωτικά κολέγια. «Το πρόβλημα είναι για τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα», σημείωσε. 

«Είμαι υπέρ ότι η Ελλάδα σε πρώτη φάση πρέπει να ενισχύσει την δημόσια εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να εισάγουμε πρακτικές που βλέπουμε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχουν να κάνουμε τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως πρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες για την δημόσια παιδείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Το θέμα μας δεν είναι να μείνουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη».

Για τις εκλογικές συνεργασίες 

Ερωτώμενος για το αφήγημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης και το γεγονός πως τα άλλα κόμματα λένε πως δεν θέλουν να συνεργαστούν ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Είναι απολύτως λογικό όσο φουντώνει η εκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα να διεκδικούν τον χώρο τους. Είναι ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία για όλα τα κόμματα. Συνήθως τα μικρότερα κόμματα αισθάνονται και μια απειλή. Εγώ το καταλαβαίνω και το γνωρίζω πολύ καλά. Γιατί μπορεί το κόμμα μου σήμερα να είναι στο 32% και να διεκδικεί να πάει παραπάνω και να κερδίσει τις εκλογές και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για εμάς αλλά έχουν περάσει οι εποχές που γνωρίζαμε πως το δίλημμα της ψήφου είναι πολύ εκβιαστικό πριν το τέλος των εκλογών. Για αυτό θέλαμε και την απλή αναλογική. Αλλά όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία για πρώτη φορά στον τόπο είναι αδιανόητο τα μικρά κόμματα να θέλουν την απλή αναλογική για να μην υπάρχει ο εκβιασμός της ψήφου αλλά να αρνούνται να πάρουν την ευθύνη για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος.

Τα ψέματα τελειώνουν όμως γιατί αυτές οι εκλογές είναι και εκλογές λογικής. Αυτός που θα κερδίσει θα έχει και τον πρώτο λόγο. Μην προεξοφλείτε πως θα είναι άγονες αυτές οι εκλογές. Ο πρώτος και ο τρίτος θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης τα μπερδεύει λίγο για τις δεύτερες εκλογές. Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία  πως εάν ο κ. Μητσοτάκης είναι έστω και με μισή μονάδα μπροστά δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε επαναληπτικές εκλογές αλλά θα ψάξει να βρει τον τρόπο με διάφορες μεθοδεύσεις και προς το τρίτο κόμμα, είτε με συνεργασία με τα κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας. Γιατί όχι και με τον κ. Βελόπουλο. Έχει κάποιο σχέδιο να δει μήπως πάρει και βουλευτές μεμονωμένους. Προεκλογικά θα πει πως το αποκλείει αλλά δεν τον πιστεύω.

Υπάρχει και μια ιστορία σε αυτόν τον τόπο που δείχνει πως η οικογένεια Μητσοτάκη στις αποστασίες δεν έχει θέματα. Το έχει ξανακάνει. Είναι μια νοοτροπία, κουλτούρα διακυβέρνησης».

Για τις υποκλοπές

«Το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν τόσο ηθικά ελαστικός με το θέμα των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων έχει να κάνει και με το πως σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε. Ο ανιψιός του παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, το μισό πολιτικό συμβούλιο, τον κ. Ανδρουλάκη. Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων», είπε αναφορικά με το ζήτημα των υποκλοπών. 

«Οξύμωρο να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της παρακαταθήκης της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου ο Ανδρουλάκης»

Σε ερώτηση εάν η ΝΔ συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ απάντησε «αυτό δεν το γνωρίζω αλλά γνωρίζω πως ο κ. Ανδρουλάκης αποφεύγει με ξεκάθαρο τρόπο να βγει και να πει πως με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη δεν συνεργάζομαι. Και εδώ είναι και το οξύμωρο. Να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της παρακαταθήκης της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου και να αφήνει ανοιχτό να συνεργαστεί με την δεξιά του Μητσοτάκη. Αυτή δεν είναι η παρακαταθήκη του Παπανδρέου που τα έβαζε μόνο με τη δεξιά»

«Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ανιστόρητος όσον αφορά το κόμμα του. Είναι μια στάση που θα κριθεί από τους πολίτες», επισήμανε. 

Στη συνέχεια ανέφερε πως «και εγώ δέχομαι επιθέσεις εκατέρωθεν αλλά το μέτωπό μου δεν είναι στις προοδευτικές δυνάμεις. Εγώ τείνω το χέρι της συνεργασίας στον Ανδρουλάκη και το ΚΚΕ. Θεωρώ ανιστόρητη αυτή τη στάση ότι τι Πλαστήρας, τι Παπάγος που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι είναι ίδιο το πρόγραμμα της ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ». 

Παράλληλα, συνεχίζοντας την αναφορά στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Θεωρώ πολύ προβληματικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει ως μοναδική προϋπόθεση στο δημόσιο διάλογο το θέμα των προσώπων, των πολιτικών. Είναι πρωτοφανές σε ευρωπαϊκό επίπεδο να πηγαίνουμε σε εκλογές απλής αναλογικής και το τρίτο κόμμα που όπως φαίνεται θα έχει 20 μονάδες διαφορά από το πρώτο να θέλει να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει πρωθυπουργό. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές όχι τα πρόσωπα». 

«Επιλογές με πρωθυπουργό χωρίς της έγκριση του λαού δεν βγήκαν σε καλό», τόνισε ενώ παρατήρησε πως στα εκλογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μεγάλες διαφορές. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δυσκολία γιατί στο κόμμα του επικρατούν δύο διαφορετικές γραμμές». 

«Μπορούν να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί»

Για τους πλειστηριασμούς που είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία, ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στην περίπτωση του ηλικιωμένου ανάπηρου από την Χαλκιδική που τον πέταξαν από το σπίτι του λέγοντας πως «αυτές τις εικόνες θα τις βλέπουμε καθημερινά» και πως το «σχέδιο Ηρακλής έχει καταρρεύσει» τόνισε πως εμείς «έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση».

«Πραγματικά μπορεί να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας», επισήμανε. «Με ένα νόμο που βάζει σε πλαίσιο τα funds, που εξαναγκάζει σε ρυθμίσεις τα funds με τους δανειολήπτες», εξήγησε. 

Απαντώντας στις επικρίσεις πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δοθήκαν στα funds τα δάνεια, απάντησε: 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και κυβέρνηση με την τρόικα πάνω από το κεφάλι του και διατηρήσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας με το νόμο Κατσέλη όχι μόνο μέχρι το τέλος της δικής μας θητείας αλλά το επεκτείναμε μέχρι το τέλος του 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης το πήρε και έκανε μια επέκταση αλλά έφερε μετά τον πτωχευτικό νόμο που αίρει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. Και η λύση την οποία δρομολόγησε είναι τα funds ανεξέλεγκτα να προχωράνε σε πλειστηριασμούς χωρίς να έχουν υποχρέωση ρύθμισης με τους δανειολήπτες. Εμείς λέμε θα υπάρχει μια πλατφόρμα για ρύθμιση απλή που θα είναι υποχρεωτική για τα funds. Με μια βραχυχρόνια ρύθμιση με πολύ μεγάλο κούρεμα και στη δόση του δανειολήπτη θα τσοντάρει και το κράτος. Η δεύτερη επιλογή θα είναι μια μακροχρόνια αποπληρωμή με χαμηλές δόσεις στα 35 έτη με σταθερό επιτόκιο και εάν τα funds δεν το αποδεχτούν τότε θα ακολουθείται ο δικαστικός δρόμος. Τώρα δεν υπάρχει δικαστική προστασία».

Η απάντηση στον Μητσοτάκη που έκανε λόγο για debate στις δεύτερες εκλογές

Για την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που είπε πως θα κάνει debate με τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε με χιούμορ:  «Αυτός μπορεί να είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να πάμε σε δεύτερες εκλογές. Αλλά δεν το πιστεύω».

«Και δεν πιστεύω πως θα πάμε και σε δεύτερες εκλογές», επισήμανε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria