Τουρκία: Στο χείλος της αβύσσου η οικονομία - Αρχισαν τα capital controls στις πιστωτικές κάρτες - OlaDeka

Τουρκία: Στο χείλος της αβύσσου η οικονομία – Αρχισαν τα capital controls στις πιστωτικές κάρτες

Περιορισμοί εφαρμόζονται και στην αγορά συναλλάγματος και χρυσού που μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Σε κατάρρευση οδηγείται η άλλοτε ισχυρή οικονομία της Τουρκίας, λίγες ημέρες πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρω των εκλογών στις 28 Μαϊου καθώς ξεκίνησαν να εφαρμόζονται capital controls.

Οι πρώτοι περιορισμοί στις αναλήψεις αφορούν τις πιστωτικές κάρτες και τις υπεραναλήψεις με τους πολίτες να βρίσκονται προ εκπλήξεως όταν πήγαν στα ATM για να βγάλουν χρήματα και διαπίστωσαν ότι δεν γίνονται πλέον τέοτοιες αναλήψεις.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια, την ώρα που η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι «έρχονται τα Capital Controls».

Το τουρκικό δίκτυο «Show Tv» στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ενέφερε ότι «πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις»

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις από πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς, λέγοντας ότι ήρθε μήνυμα στο κινητό τους πριν από δυο μήνες ενημερώνοντας τους ότι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες.

Εξαφανίστηκαν συνάλλαγμα και χρυσός

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποθέματα ξένου νομίσματος και χρυσού μειώθηκαν κατά 17 δισ. δολάρια τις έξι εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (14 Μαϊου), καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να στηρίξει την οικονομία και τη λίρα ενόψει των σκληρά αμφισβητούμενων δημοσκοπήσεων.

Η κακή εικόνα της οικονομίας και η συνεχιζόμενη απαξιώση της τουρκικής λίρας οφείλεται στην ανησυχία επενδυτών και αναλυτών για την συνέχιση της αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής του Ερντογάν.

Φόβοι που επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την επικράτησή του στις πρώτες εκλογές που δείχνουν σαρωτική νίκη του στις επαναλληπτικές.

Ο περιορισμός στην αγορά χρυσού έρχεται λόγω της αυξανόμενης ζήτησης του, καθώς οι Τούρκοι προσπαθούν να διασώσουν περιουσίες και αποταμιεύσεις επενδύοντας σ′ ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω έντονου πληθωρισμού και μιας λίρας που διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.

Με τη μορφή αυτή των capital controls, το πρόβλημα αναμένεται να εστιαστεί στο συνάλλαγμα, αφού σε ότι αφορά την τουρκική λίρα, η κυβέρνηση θα «κόψει» καινούργιο χρήμα για να διοχετεύσει στην οικονομία.

Πηγές: Σκάι, Financial Times

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria