Θεόδωρος Πάγκαλος: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - OlaDeka

Θεόδωρος Πάγκαλος: Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και ιστορικό στέλεχος του Κινήματος, Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. 

«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», ανέφερε στο μήνυμά της η οικογένεια του εκλιπόντος.

Η πολιτική του πορεία

Βουλευτής επί σειρά ετών από το 1981 έως και το 2012, ο κ. Πάγκαλος υπήρξε εκ των πιο εξεχόντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε υπηρέτησε σε κρίσιμα υπουργικά πόστα:

  • Το 1982 τοποθετήθηκε υφυπουργός Εμπορίου
  • Το 1984 τοποθετήθηκε υφυπουργός Εξωτερικών
  • Το 1985 τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
  • Το 1993 τοποθετήθηκε εκ νέου στην ίδια θέση
  • Το 1994 τοποθετήθηκε υπουργός Μεταφορών και επικοινωνιών
  • Το 1996 και για 3 χρόνια διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών, όπου από τη θέση εκείνη διαχειρίστηκε την υπόθεση Οτσαλάν
  • Το 2000 τοποθετήθηκε υπουργός Πολιτισμού
  • Το 2009 τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Βιογραφικό και πολιτική δράση

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938 και είναι γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ.

Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτορας των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον-Σορβόννη). Από το 1969 έως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά τη Μεταπολίτευση.

Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον φοιτητικό συνδικαλισμό, συμμετέχοντας σε διάφορες φοιτητικές ομάδες. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης», που μετονομάστηκε σε Νεολαία «Γρηγόρης Λαμπράκης», καθώς και της αριστερής οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών»

Το 1978 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης σε νεαρή ηλικία είχε δραστηριοποιηθεί και στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria