Κάποιος κύριος Πιερρακάκης δεν υπάρχει εκεί στο Δημαρχείο; - Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου - OlaDeka

Κάποιος κύριος Πιερρακάκης δεν υπάρχει εκεί στο Δημαρχείο; – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

σ.σ. ¨Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε.Έχει πιαστεί το χέρι μας να γράφουμε. Άπειρα τα άρθρα μας. Στα όρια της ενόχλησης οι προτάσεις μας στους συμβούλους και -κυρίως- τον ίδιο τον νυν δήμαρχο. Κάθε φορά που ακούει, κάνει πως ακούει. Γιατί στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ…Μας γράφει…Γράφει εμάς, αγνοεί την παγκόσμια πραγματικότητα, αδιαφορεί για την όποια εξέλιξη έχει επέλθει στη πολιτική και την πραγματικότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στη χώρα και γενικά το μόνο που τον ενδιαφέρει έχει σχέση με λάσπη, τσιμέντο και λακκούβες. Του λέμε ότι τα Γιάννενα (που απέχουν έτη φωτός από την Καστοριά σε άλλους τομείς (τουρισμό, φοιτητές κλπ) δεν επαναπαύονται και δημιούργησαν πάρκο έρευνας-τεχνολογίας, γέμισαν startups έφεραν και πολυεθνικές τύπου teamviewer με άμεσες 100αδες προσλήψεις. Έλα μωρέ! Εξυπνάδες αιθεροβαμόνων! Του λέμε ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια και κυρίως για περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση όπως η Καστοριά που στην ουσία έχει περάσει προ πολλού στην μεταγουνοποιητική εποχή -και μάλιστα ξαφνικά και βιαίως μετά τις κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου- αλλά μάλλον πιστεύει σε κάτι διαφορετικό σαν το μάνα εξ ουρανού… Όλοι ψάχνουν τις ιδέες και τις υποδομές για startups, ο δικός μας καινοτομεί δημιουργώντας τη λογική του…startdown. Και αντί να στήσει αντίσκηνο έξω από το γραφείο του Πιερρακάκη, του Άδωνη και του Μητσοτάκη, κάνει ταξιδάκια στις Ρώμες και απομακρύνει κάθε προοπτική της μεγαλύτερης οικονομικής και αναπτυξιακής εξέλιξης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς κάνει πως δεν καταλαβαίνει (εκτός κι αν όντως ΔΕΝ καταλαβαίνει) ότι η Καστοριά δεν μπορεί να σωθεί μόνο με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Και εάν δεν μπορεί να σωθεί οικονομικά ο τόπος μας, θα συρρικνώνεται συνεχώς στις απογραφές. Και στο τέλος, θα μείνουν οι λακκούβες και οι λάσπες μόνες τους, χωρίς ανθρώπους, χωρίς κατοίκους, χωρίς μέλλον. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι πλέον, αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι:

Κάποιος κύριος Πιερρακάκης δεν υπάρχει εκεί στο Δημαρχείο; – Του Λεωνίδα Εκιντζόγλου

• Με ταχύτατα βήματα μπαίνουμε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

• Αυτή της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της δια-ηλεκτρονικής εργασίας.

• Σε όλο και περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων η φυσική παρουσία του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας θα παύσει να είναι αναγκαία. Θα μπορεί να εργάζεται εκ του μακρόθεν δια μέσου του internet. Πράγμα απολύτως προβλέψιμο για τους μηχανικούς λογισμικών, για τους δημιουργούς πλατφορμών, για τους σχεδιαστές virtual παιχνιδιών και τους κάθε λογής εμπλεκόμενους στην λειτουργία των διεπικοινωνιακών δικτύων.

• Στην Καστοριά η υποδομή ήδη υφίσταται.

• Εχουμε μια πανεπιστημιακού επιπέδου σχολή που παράγει επαγγελματίες τέτοιου είδους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζεται να μετακινηθούν, να φύγουν από την πόλη, να πάνε να αναζητήσουν δουλειά αλλαχού και να εγκατασταθούν στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη ή στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Μπορούν κάλλιστα να εργαστούν για τον οποιονδήποτε εργοδότη από εδώ που ήδη βρίσκονται.

• Το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν μερικά σωστά διαρθρωμένα τοπικά clusters και μερικές εταιρίες startups οι οποίες θα αξιοποιήσουν όλες τις παραμετροποιήσεις όλες τις χρηματοδοτήσεις των ευρωπαικών προγραμμάτων και όλες τις δυνατότητες της απομακρυσμένης εργασίας.

• Η Καστοριά θεωρητικά έχει κάθε δυνατότητα να μετατραπεί σε μια ‘silicon valley’ της Δυτικής Μακεδονίας. Το real estate της περιοχής βρίσκεται σε επίπεδα τέτοια ώστε να παρέχει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες προς την κάθε μεγάλη και σοβαρή εταιρία λογισμικών και ηλεκτρονικής μηχανικής που θα αποφάσιζε τυχόν να εγκατασταθεί εδώ και να συμπράττει με τους βιομηχανικούς κολοσσούς των αστικών μεγαλουπόλεων εκ του μακρόθεν.

• Αυτό είναι ένα μεγάλο οικονομικό βήμα αλλά παρ’ όλα αυτά απολύτως εφικτό και συμφέρον για όλους.

• Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή αρχική ώθηση.

• ΜΙΑ και μόνη εταιρία αν κάνει την αρχή, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα φροντίσουν να την μιμηθούν δεκάδες άλλες. Γιατί , σε εμάς εδώ, τα κόστη κεφαλαίου μισθών και λειτουργίας είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικά ελαττωμένα με αποτέλεσμα να δίνουν κάθε δυνατότητα να χτυπηθούν οι τιμές και να σαρωθούν οι πελάτες των ήδη υπαρχόντων μεγάλων εταιριών…

• Τα παιδιά που σήμερα σπουδάζουν στην Καστοριά θα μπορούσαν έτσι να προσλαμβάνονται επί τόπου με το ‘καλημέρα σας’, αμέσως μετά την τελετή αποφοίτησης τους και να χτυπάνε μισθούς της τάξης των 1300 ευρώ και άνω τον μήνα .

• Η δε πόλη θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

• Κάποιος κύριος Πιερρακάκης δεν υπάρχει εκεί στο Δημαρχείο?

• Κάποιος που να βάλει εμπρός ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Πανεπιστημίου της Δ. Μακεδονίας και να αρχίσει να σπρώχνει τα πράγματα προς μία τέτοια κατεύθυνση?

Πηγή

Δείτε μερικά σχετικά άρθρα από τα πολλά που έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria