Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη - OlaDeka

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη

Στο 4,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο, έναντι 5,4% που ήταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7% από 6,9% τον Απρίλιο, ουσιαστικά αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων πέντε μηνών. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά θεωρούνται κρίσιμα, καθώς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη και θα κρίνουν εάν αυτά θα αυξηθούν κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης.

Πάντως, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε ελαφρά στην Ευρωζώνη, στο 7,3% από 7,5%. Εάν εξαιρεθούν και οι τιμές του καπνού, ο δείκτης επιβραδύνεται στο 5,6% από 5,7% που ήταν τον Μάρτιο. Ο επίμονος δομικός πληθωρισμός ήταν μια από τις βασικές ανησυχίες της ΕΚΤ. 

Eurostat: Στο 4,5% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – «Τσίμπησε» στο 7% στην Ευρωζώνη-1

Σε μία ελπιδοφόρο εξέλιξη για την ΕΚΤ, οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού επιβραδύνθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 14,7%, δείχνοντας ότι η πολυαναμενόμενη στροφή του πληθωρισμού στα τρόφιμα ίσως να ξεκινά.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα για τα δάνεια που ανακοίνωσε η ΕΚΤ σήμερα και τα οποία έδειξαν μια σημαντική μείωση στην πιστωτική ζήτηση, εν μέσω σύσφιγξης των όρων δανεισμού.

Τα στοιχεία αυτά, συνολικά, εκτιμάται ότι συνηγορούν υπέρ μίας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria