Debate για εκλογές 2023: Η στρατηγική των πολιτικών αρχηγών - Η στόχευση Μητσοτάκη, τα μηνύματα Τσίπρα και οι αποστάσεις Ανδρουλάκη - OlaDeka

Debate για εκλογές 2023: Η στρατηγική των πολιτικών αρχηγών – Η στόχευση Μητσοτάκη, τα μηνύματα Τσίπρα και οι αποστάσεις Ανδρουλάκη

H ώρα του πολυσυζητημένου debate για τις εκλογές 2023, έφτασε και απόψε οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα.

Εκλογές 2023 – Debate: Οι στόχοι των πολιτικών αρχηγών και η στρατηγική τους

Απώτερος στόχος των πολιτικών αρχηγών είναι να κερδίσουν τους αναποφάσιστους και στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσουν να στριμώξουν τους αντιπάλους τους λίγο πριν τις κάλπες. Ο τρόπος πάντως που είναι δομημένη η συζήτηση δεν αφήνει περιθώρια για …. αυτοσχεδιασμούς και επομένως μένει να φανεί αν τελικά θα υπάρξει κάποια έκπληξη από την αποψινή τηλεμαχία.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα απαντήσουν σε ερωτήσεις σε έξι συνολικά θεματικές ενότητες: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα, Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια, Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον – Ενέργεια και Νέα Γενιά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση.

Απέναντί τους θα καθίσουν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς

H στόχευση Μητσοτάκη

Σε δύο άξονες σκοπεύει να εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

  • Από την μια πλευρά θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας.
  • Από την άλλη πλευρά θα καλέσει το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να πουν πως βλέπουν την επόμενη ημέρα. «Στο  debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια δημοκρατία.  Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την «προοδευτική διακυβέρνηση», αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν» δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για τους βασικούς στόχους του κόμματος για την τετραετία 2023- 2027, εστιάζοντας μεταξύ άλλων σε θέματα μισθών και συντάξεων αλλά και στον εκσυγχρονισμό του κράτους (δίνοντας βαρύτητα σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία). Θα αναφερθεί στα όσα έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μια σειρά απο «εξωγενείς κρίσεις», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει πως το γαλάζιο σχέδιο είναι κοστολογημένο (εξαπολύοντας βέλη προς το ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος του).

Η στρατηγική Τσίπρα

Να ξεδιπλώσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επόμενη ημέρα- εστιάζοντας στις πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από μία προοδευτική κυβέρνηση – θέλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και θα επισημάνει την ανάγκη να σταλεί απο τις κάλπες σαφές  μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Παράλληλα  θα ασκήσει κριτική στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια σειρά κρίσιμων τομέων , όπως η οικονομία (ιδιαίτερα στο θέμα των τιμών), η κοινωνική πολιτική, η υγεία κ.α. 

Στο σημερινό debate ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο σχέδιο των 50 ημερών του κόμματος. Προτεραιότητα δίνεται σε τρία θέματα:

  • Πρώτον την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να υλοποιηθεί το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για την αντιμετώπιση του θέματος.
  • Δεύτερον  την μείωση του ΦΠΑ στον κατώτερο συντελεστή ή και σε μηδενικό συντελεστή στα τρόφιμα και την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ.
  • Τρίτον την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Να κρατήσει σαφείς αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θέλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Στο σημερινό debate αναμένεται να επαναλάβει το «ούτε Μητσοτάκης – ούτε Τσίπρας» , σημειώνοντας πως σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να συμμετέχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής. Παράλληλα θα αναφερθεί εκ νέου στο σχέδιο των 12 ενοτήτων που παρουσίασε πρόσφατα για την επόμενη ημέρα των εκλογών (στο οποίο  υπάρχουν αναφορές στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία κ.α.), τονίζοντας  πως στόχος είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

Τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν η συζήτηση να περιοριστεί σε μια «μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα. Επομένως θα επικεντρωθούν στις προτάσεις τους και θα επιχειρήσουν να μιλήσουν στο κοινό των αναποφάσιστων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria