Debate: Χωρίς νικητές και ηττημένους – Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τρίωρη τηλεμαχία - OlaDeka

Debate: Χωρίς νικητές και ηττημένους – Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τρίωρη τηλεμαχία

Debate: Η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών δεν έκρυβε εκπλήξεις ενώ όλοι μετά δήλωσαν ικανοποιημένοι.

Χωρίς ειδήσεις αλλά και χωρίς νικητές και ηττημένους διεξήχθη την Τρίτη το βράδυ το debate των πολιτικών αρχηγών μόλις έντεκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Σε γενικές γραμμές όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατάφεραν να στείλουν τα πολιτικά μηνύματά τους στο κοινό τους ευελπιστώντας να διευρύνουν την επιρροή τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «παίξει άμυνα» δίνοντας αναλυτικές απαντήσεις για όλα τα θέματα, πιο επικοινωνιακός και πιο επιθετικό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ προσπάθησε να ρίξει γέφυρες σε Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προσπάθησε να φύγει από το πρωτόκολλο δίνοντας απαντήσεις στους συναδέλφους του .

Με βασική στόχευση τις υποκλοπές ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη λογική αμφίπλευρης επίθεσης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα δίνοντας και το βασικό πολιτικό συμπέρασμα της βραδιάς ότι οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με γραβάτα που τράβηξε τα βλέμματα, εξέθεσε την ατζέντα του ενώ «κέρδισε» τη μάχη της ατάκας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να «μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη» με τις διαρκείς προσκλήσεις του για «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «μούφα». Ο έμπειρος τηλεοπτικά Κυριάκος Βελόπουλος εστίασε στο δικό του κοινό, κλείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το μάτι και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ πυροδότησε αντιδράσεις με την εικόνα της «Παναγίας της Γκέισας» που επικαλέστηκε, στην προσπάθειά του να αντιπαλέψει ως «Χριστιανός ορθόδοξος» την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας. Πιο αμήχανος ο Γιάννης Βαρουφάκης μάλλον αποδείχθηκε ο πιο ανέτοιμος στις απαντήσεις του.

Στους παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών κυριάρχησαν η ακρίβεια με αιχμή τη μείωση των φόρων αλλά και το παράλληλο νόμισμα, η τραγωδία των Τεμπών, τα ελληνοτουρκικά αλλά και η προσέλκυση της νέας γενιάς. Πάντως, το θέμα που προκάλεσε αίσθηση ήταν οι υποκλοπές με τον πρωθυπουργό να αποδέχεται ότι αποτελεί σκιά για την κυβέρνησή του και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητά να μπουν στη φυλακή οι υπεύθυνοι.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ανά ενότητα

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του Market Pass για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας: “Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές οι τιμές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών, μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και μείωση των φόρων είναι οι τρείς τρόποι παρέμβασης”.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: “Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, τη στιγμή που όλα αυτά τα δάνεια είναι στα funds. Όπως το 2010 να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού, όχι στην παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση”.

Στην τοποθέτηση του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: “Το ΚΚΕ έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού. Η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψηφίστηκαν όμως για τον κατώτατο μισθό ή για τις συλλογικές συμβάσεις”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: “Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B, σε σχέση με το νόμισμα. Περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί που θα βρουν τα λεφτά για την παροχολογία. Εμείς λέμε 15% φόρο οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι: “Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες. Ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών. στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ”.

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Σε σχετική ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας: “Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο, όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου“.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά ότι “ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη”, και συνέχισε λέγοντας ότι “η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι “το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: “Δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι. Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε”.

Στην τοποθέτηση του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: “Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε” και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ “της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης. Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων. Είμαι έτοιμος πάντα να συζητήσω αλλά δεν έχω αυταπάτες, η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση”.

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Πρώτος κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. “Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Δεν εμπιστεύομαι όμως το πολιτικό σύστημα. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές. Έχουμε ένα πρόγραμμα και δεν δίνουμε στήριξη ή ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι, δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού. Το ΚΚΕ δέχεται για τα οικονομικά του συνεχείς ελέγχους και ελέγχονται συνεχώς τα πάντα. Αυτό που αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: “Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο. Συνεργασία με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: “Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών. Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015”.

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: “Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Πρόσθεσε δε πως ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων στα οποία είναι και αυτή”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: “Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να τη δεχθώ, είναι δικό μου το σώμα. Γιατί έπρεπε να μπει πρόστιμο στους συνταξιούχους. Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, έχουμε πρόβλημα και με το δημογραφικό, πλην των βιασμών. Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύον οι παραδόσεις της χώρας μας. Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: “Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων”. Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και μόνο έτσι θα διαφυλάξουμε την παιδεία που έχουμε στήσει για 150 χρόνια», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην τοποθέτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: “Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή, αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: “Κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ, όχι για τη Δημοκρατία. Αυτοί που έστησαν το παρακράτος να πάνε φυλακή”. Συνέχισε λέγοντας ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να εκλέγονται μόνο με διαγωνισμό, όχι με κομματικά κριτήρια, και κατέληξε πως “εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμοπα. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια”.

Περιβάλλον και Ενέργεια

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: “Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμά του. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο με τη Ρωσία, και να μην κερδίζει ο λαός από αυτό. Επιμένω στην εξόρυξη για αέριο και πετρέλαιο και αυτό πρέπει να το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Οι πράσινες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται, δεν υπάρχει μέθοδος”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: “Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλλουμινίου. Το υδρογόνο είναι το μέλλον”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: “Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επίκαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: “Το 34% της ΔΕΗ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει πρόεδρο και ΔΣ. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική μπορεί να το κάνει. Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα: “Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια”.

Νέα Γενιά

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: “Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό στο ΕΚΠΑ, από τότε που γύρισα στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια. Ασφάλεια σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδέων, η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια είναι ένα όνειδος. Είμαι αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Το κλίμα εμφύλιου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστημία υποδαυλίζει τη διακίνηση των ιδεών”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: “Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω τα λάθη μας και δημόσια να ζητήσω συγγνώμη όταν χρειάστηκε. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές. Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες”.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: “Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής για δύο λόγους: να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων. Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια. Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα”.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: “Τα νέα παιδιά ενώ έχουν πολλά εφόδια, δεν έχουν πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε σήμερα τι κάνουμε και να φρενάρουμε το brain drain. Χρειάζεται μία βιώσιμη ανάπτυξη με θέσεις εργασίας και σοβαρές επενδύσεις”.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: “Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη”.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: “Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που του λένε για 12 χρόνια ψέματα. Διαβάζουν τα παιδιά δεν μπορείς να τους κοροϊδέψεις. Ενοχλήθηκα όταν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι είχαμε φθορά από τα Τέμπη αλλά το ξεπεράσαμε. Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα”.

Με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων ο συντονιστής Γιώργος Κουβαράς ευχαρίστησε τους συναδέλφους του οι οποίοι με τη σειρά τους διαπίστωσαν τη διάθεση των πολιτικών αρχηγών να συνομιλήσουν μεταξύ τους και ευχήθηκαν την επόμενη φορά η συζήτηση να είναι πιο ζωντανή.

Οι μονόλογοι

Ακολούθησε ο τελευταίος γύρος με τις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Βαρουφάκης: Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την γενιά των Τεμπών  

Στην τελική του, ελεύθερη, τοποθέτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία: όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών […] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».

Μιλώντας για τον κατ’ αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060.

Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε.

 Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει, σημείωσε και αντιπρότεινε ότι η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ.

Βελόπουλος: Αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό που έβαλε το κόμμα του στο κοινοβούλιο.

Είχα σήμερα την δυνατότητα να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους μετά από τέσσερα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο τέλος του αποψινού Debate.

«Δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, πως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει το έθνος, την πατρίδα, όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες.

Έχουμε το σχέδιο αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα, να υπάρξει αξιοκρατία στη χώρα. Εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δυο συνθήματα. Πατρίδα, Ορθοδοξία, Οικογένεια και Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Για μας στην Ελληνική Λύση, είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους».

Κουτσούμπας: Δυνατός λαός, δυνατό ΚΚΕ  

«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο. Όλοι εδώ οι παριστάμενοι, παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση όπως άλλωστε είχε προτείνει το ΚΚΕ απο την αρχή στη διακομματική, είτε ως πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο, πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κ. Ανδρουλάκης ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ στη συγκυβέρνηση, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή τη κατάσταση.

Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα γι΄αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει, στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κυβερνητικά κόμματα που θέλουν να συγκυβερνήσουν, και την 22α Μαΐου, την άλλη μέρα από τις εκλογές.

Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για το λαό μας σε επόμενες εκλογές.

Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. ‘Αρα πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της, και τα μέτρα που πρέπει να πάρει γιατί «πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε» είναι να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται.

Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ» είναι το μήνυμα του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά το τέλος του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

Ανδρουλάκης: Εμπιστοσύνη, Αξιοπρέπεια, Προοπτική

Στην τελική του, ελεύθερη, τοποθέτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε από μία καταγγελία: όπως υποστήριξε, επί τρεις μήνες, το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση στη Βουλή, με την οποία ζητά να ψηφισθεί η πρόβλεψη να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους οι εποχικοί νέοι εργαζόμενοι, όπως, άλλωστε, συμβαίνει, με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβάται τη γενιά των Τεμπών […] τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που εργάζονται στα ”κάτεργα” της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης».

Μιλώντας για τον κατ’ αυτόν, διακύβευμα των εκλογών, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ των τριών μνημονιακών κομμάτων για το ποιο έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια από τη μια, και του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, από την άλλη. Σύμφωνα με το αφήγημα του οποίου, η χώρα βρίσκεται στο «πιο βαρύ και αδίστακτο» τέταρτο Μνημόνιο, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και το οποίο θα λήξει το 2060.

Καταθέτοντας, επίσης, στοιχεία για τη μείωση του εθνικού εισοδήματος (κατά 20% σε σχέση με το 2007) και του χρέους (50% μεγαλύτερο), κατηγόρησε τα τρία κόμματα ότι θα «μαγειρέψουν» δημοσιονομική πειθαρχία για άλλη μια φορά, μιας άλλης μορφής λιτότητα, όπως είπε.

Κλείνοντας, ανέφερε πως υπάρχει μόνιμη λεηλασία της χώρας από το 2017 και εντεύθεν, με τρεις βασικούς πυλώνες, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον «Ηρακλή» και το Υπερταμείο. Κανένα από τα τρία κόμματα δεν θα τους καταργήσει, σημείωσε και αντιπρότεινε ότι η κατάργησή τους είναι όρος για να επιστρέψουν οι νέοι που είναι στο εξωτερικό, αλλά και να παραμείνουν στη χώρα όσοι είναι ακόμη εδώ.

Τσίπρας: Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα

Στη «δυνατότητα» που έχουν οι πολίτες να φέρουν με την ψήφο τους τη “μεγάλη αλλαγή” αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελική του τοποθέτηση στο debate απευθυνόμενος σε όλους ανεξάρτητα με το αν είναι «αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι».

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν, οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη μέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας».

Όπως σημείωσε, «είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή», ενώ επισήμανε πως είναι εκλογές «με απλή αναλογική και με απλή λογική», καθώς τον πρώτο λόγο για την κυβέρνηση θα την έχει το πρώτο κόμμα. Προσέθεσε, δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «πρώτο, σημαντικό και μεγάλο βήμα» για την «αλλαγή» και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που «θα αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές μας», θα «νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη», θα προχωρήσει στην αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας».

«Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση», συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε πως έκαναν λάθη, άλλα «κυβέρνησαν με εντιμότητα». Ανέφερε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να πετύχει σε στόχους, όπως η ρύθμιση του χρέους ή η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν κυβέρνησε με βάση το δικό του πρόγραμμα.

«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία και στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Είναι στο χέρι μας η Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταληκτική του τοποθέτηση στο debate ανέφερε τα εξής:

«Σε 10 ημέρες έχουμε εθνικές εκλογές . Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν απόφαση αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω σε ένα παρελθόν που πιστεύω θέλουμε να ξεχάσουμε. Μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να πω, ναι, ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Το έργο μας θα το αξιολογήσουν οι πολίτες. Ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Για μια Ελλάδα παραγωγική , μια Ελλάδα που θα συνεχίσει στην τροχιά της δυναμικής ανάκαμψης με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανεργία κάτω από 10%, μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ, κάτι που δεν θα γίνει αλλιώς παρά μόνο αν συνεχίσουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει.

Ξέρω ότι στην κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, έχουμε σχέδιο για να κάνουμε καλύτερη την κατάσταση στη δημόσια υγεία. Ξέρω πως η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη, κάτι απαραίτητο για λόγους ενεργειακής απεξάρτησης. Μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές , να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ήλιο και άνεμο.

Μια Ελλάδα που θα παραμένει ισχυρή, πρωταγωνίστρια στην περιοχή, που θα συμμετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα συνδιαμορφώνει την Ευρώπη που όλοι οραματιζόμαστε.

Αυτή την Ελλάδα μπορούμε να την κάνουμε πράξη, είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά για την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria