Barber Pole: Τι είναι το σύμβολο που βρίσκεται έξω από όλα τα κουρεία - OlaDeka

Barber Pole: Τι είναι το σύμβολο που βρίσκεται έξω από όλα τα κουρεία

Το σύμβολο που συνδέεται συνήθως με τα κουρεία ή τα barber shops είναι η κλασική «barber pole» ή στήλη του κουρέα. Αυτή η στήλη έχει κατακόρυφες ρίγες σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα που περιστρέφονται γύρω από την στήλη.

Η παράδοση του Barber Pole χρονολογείται από τη μεσαιωνική περίοδο, όταν οι κουρείς πραγματοποιούσαν επίσης χειρουργικές επεμβάσεις και οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως αφαίρεση δοντιών. Οι κόκκινες ρίγες αντιπροσωπεύουν το αίμα, το λευκό ταν επίδεσμο, ενώ το μπλε πιθανότατα προστέθηκε αργότερα και αντιπροσωπεύει τις φλέβες.

Σήμερα, το Barber Pole είναι απλώς ένα σύμβολο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και συνδέεται με τα κουρεία, χωρίς να υποδηλώνει πλέον τις «ιατρικές» υπηρεσίες.

Το αυθεντικό Barber Pole έχει μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή του, που συμβολίζει το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες (για να κάνουν τις αφαιμάξεις) και το δοχείο όπου έπεφτε το αίμα του ασθενή.

Στον μεσαίωνα, οι «barbers» είχαν διάφορους ρόλους στην κοινωνία. Αν και η τέχνη του κουρέματος ήταν η βασική τους δραστηριότητα, επέκτειναν συχνά την επιχείρησή τους για να προσφέρουν πολλές ακόμη υπηρεσίες.

Οι κουρείς-χειρουργοί και οι χειρουργοί-ιατροί συνυπήρχαν ξεχωριστά έως το 1540 μ.Χ. όταν και ο βασιλιάς Ερρίκος ο VIII τους συνένωσε, μέσω της ίδρυσης της «Εταιρείας Κουρέων-Χειρουργών» (Barber–Surgeons Company).

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των «Βarbers» στον μεσαίωνα ήταν οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέραν.

Μπορούσαν να αφαιρούν τις ψείρες από τα κεφάλια των ανθρώπων ή να περιποιούνται και να ξυρίζουν γενειάδες και να κόβουν μαλλιά, έως και πιο σύνθετες, όπως εξαγωγές δοντιών, εκτέλεση μικρών χειρουργικών επεμβάσεων, και φυσικά αφαιμάξεων.

Αυτό γινόταν με τη χρήση ενός ιατρικού μαχαιριού ή ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται «barber’s pole», το οποίο σήμερα αποτελεί και το σήμα αναγνώρισης των barber shops.

Εκτός από την ιατρική, οι barbers πρόσφεραν επίσης κοσμητικές υπηρεσίες, όπως τη βαφή μαλλιών και μουστακιών, περιποίηση του δέρματος, καθώς και υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης των οδοντοστοιχιών.

Επιπλέον, το σήμα του «Barber Pole» συνήθως συνοδεύεται από το κείμενο «barber shop» ή «barbershop» και μπορεί να βρίσκεται στην είσοδο του καταστήματος ή στην πινακίδα του καταστήματος.

Τα barber shops έχουν μια μακρά ιστορία και παραδοσιακά θεωρούνται μέρος της ανδρικής κουλτούρας. Στα παλιά χρόνια, τα κουρεία διατηρούσαν στενές σχέσεις με τους πελάτες τους και ήταν ένας σημαντικός κοινωνικός χώρος, όπου οι άντρες μπορούσαν να συζητούν, να διαβάζουν τις εφημερίδες και να περνούν το χρόνο τους.

Συχνά, τα barber shops είναι διακοσμημένα σε μια πιο ιδιαίτερη αισθητική, με ξύλινα πατώματα, διακοσμα με κλασικά έπιπλα και αντικείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της τέχνης του κουρέματος.

Το ενδιαφέρον για τα barber shops έχει αυξηθεί στην τελευταία δεκαετία, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία για παραδοσιακές υπηρεσίες και προϊόντα. Πολλά barber shops έχουν γίνει ακόμη και προορισμοί ταξιδιού, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν χιλιόμετρα ή ακόμα και από άλλες χώρες για να επισκεφτούν ένα στιλάτο κουρείο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria