Dr. Doom: Ο άνθρωπος που προειδοποιεί για κάθε καταστροφή εδώ και 20 χρόνια - OlaDeka

Dr. Doom: Ο άνθρωπος που προειδοποιεί για κάθε καταστροφή εδώ και 20 χρόνια

Ο Atlantic περιέγραψε την ομιλία του σαν να προερχόταν από «έναν αόρατο τηλεϋποβολέα». Οι New York Times είχαν σχολιάσει ότι φέρει μια «αύρα κατήφειας πάνω του». Ποιος είναι ο Νουριέλ Ρουμπίνι.

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι είναι παντού τον τελευταίο καιρό. Ο «Dr. Doom» της Wall Street ήταν μπροστά σε κάθε μεγάλο ειδησεογραφικό γεγονός στις αγορές τον τελευταίο χρόνο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή που όπως λέει είναι προ των πυλών.

Είτε αποδομεί τα κρυπτονομίσματα ως «εγκληματική επιχείρηση» στον απόηχο της κατάρρευσης του FTX είτε προειδοποιεί ότι οι αγορές οδεύουν προς ένα «Τρίγωνο των Βερμούδων», ο οικονομολόγος έχει πολλές θέσεις και οι περισσότερες προκαλούν τρόμο. Και τούτο γιατί δεν ξεστομίζονται από κάποιον τυχαίο, αλλά από έναν οικονομολόγο που είχε εγκαίρως προβλέψει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και όχι μόνο.

Το Business Insider σκιαγραφεί το προφίλ του.

Ο Ρουμπίνι έγινε γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν προέβλεψε ένα «εφιαλτικό σενάριο σκληρής προσγείωσης». Το 2006 άρχισε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ το 2006 και την τοξικότητα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime). Όταν μίλησε για επικείμενο στεγαστικό κραχ στο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκείνη τη χρονιά, το κοινό γέλασε, ανέφεραν οι New York Times.

Αλλά όταν ξέσπασε η Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, ο Ρουμπίνι επαινέθηκε για την τόλμη του να πει τα όσα έβλεπε ότι πήγαιναν στραβά, την ώρα που οι περισσότεροι ειδικοί ήταν απαλλαγμένοι από τέτοιες ανησυχίες.

«Ακουγόταν σαν τρελός το 2006», δήλωσε στους NY Times ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πρακάς Λουνγκάνι, αφού προσκάλεσε Ρουμπίνι στη διάσκεψη του ΔΝΤ εκείνο το έτος. «Ήταν προφήτης όταν επέστρεψε το 2007».

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψή του ήταν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους που θα καταστρέψει την οικονομία. Θα είναι σαν το «τέρας του Φρανκενστάιν», συνδυάζοντας τις χειρότερες πτυχές του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και της κρίσης χρέους του 2008.

Από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία και στο Χάρβαρντ

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη σε μια ορθόδοξη εβραϊκή οικογένεια, σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία, πηγαίνοντας κόντρα στην επιθυμία των γονιών του να μπει στον κλάδο του χαλιού όπως ο πατέρας του.

«Ήμουν κάπως σαν μαύρο πρόβατο», είπε ο Ρουμπίνι για την παιδική του ηλικία σε μια συνέντευξη στο GQ.

Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στην Ιταλία, απέκτησε μεταπτυχιακό και  διδακτορικό στα διεθνή οικονομικά στο Χάρβαρντ και δίδαξε οικονομικά στο Γέιλ, προτού αναλάβει θέση καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – θέση που κατέχει από το 1995.

Ο Ρουμπίνι είναι γνωστός για την ασυνήθιστη προσέγγισή του στα οικονομικά. Όταν ρωτήθηκε για τη μεθοδολογία του για την πρόβλεψη μιας ύφεσης στη διάσκεψη του ΔΝΤ το 2006, ο Ρουμπίνι είπε ότι οι προβλέψεις του βασίστηκαν στη διαίσθηση, αναφερόμενος στο οικονομικό του μοντέλο ως «δοκιμή μυρωδιάς» ή «τεστ πάπιας». «Αν μοιάζει με ύφεση, μιλάει σαν ύφεση και προχωράει σαν ύφεση, θα πρέπει να είναι ύφεση», είπε, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, ο οποίος υπηρέτησε ως διδακτορικός σύμβουλος του Ρουμπίνι στο Χάρβαρντ, επαίνεσε τον Ρουμπίνι για το μοναδικό «μίγμα δεξιοτήτων» του ως οικονομολόγου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πέσει ποτέ έξω. Το 2005, προέβλεψε ότι ο τυφώνας Κατρίνα θα εξελισσόταν σε οικονομική καταστροφή.

Ο Ρουμπίνι, 65 ετών σήμερα, προβλέπει άλλη μια οικονομική κρίση. Έχει δημοσιεύσει 13 op-eds στο Project Syndicate τον περασμένο χρόνο, προειδοποιώντας για στασιμοπληθωρισμό, χρέος ή έναν τρομερό συνδυασμό των δύο.

Δεν απάντησε στα πολλαπλά αιτήματα του Insider για σχολιασμό. Έχει άλλωστε πει ότι απορρίπτει το 95% των αιτημάτων από μέσα ενημέρωσης – με εξαίρεση τα CNBC και Bloomberg.

«Μία αύρα κατήφειας με… πέραση»

Όσοι έχουν μιλήσει με τον Ρουμπίνι λένε ότι η συμπεριφορά του είναι σύμφωνη με αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν μονίμως ζοφερό οικονομολόγο. Σε μια συνέντευξη του 2009, ο Atlantic περιέγραψε τη μονότονη ομιλία του σαν να προερχόταν από «έναν αόρατο τηλεϋποβολέα». Σε μια συνέντευξη του 2008, οι New York Times περιέγραψαν την έκφρασή του ως «μόνιμα πονεμένη», εκπέμποντας μια «αύρα κατήφειας πάνω του».

Δεν έχει πάντα ύφος όμως. Ούτε είναι πάντα κατηφής. Το 2009 το περιοδικό New York Magazine τον είχε «πιάσει» να κάνει βόλτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με «τουλάχιστον δύο νεαρές γυναίκες». Τότε δεν απέφυγε να απαντήσει: «Αγαπούν το όμορφο μυαλό μου. Είμαι άσχημος, αλλά τους ελκύει ο νους μου. Είμαι ένας ροκ σταρ για τα geeks και τις γυναίκες».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria