Φόβος για διαρροή 300 απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου - Στο «μικροσκόπιο» ως υπεύθυνος ο «OG», ένας νεαρός λάτρης των όπλων - OlaDeka

Φόβος για διαρροή 300 απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου – Στο «μικροσκόπιο» ως υπεύθυνος ο «OG», ένας νεαρός λάτρης των όπλων

Ο υπεύθυνος για τη διαρροή εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου φέρεται να είναι ένας νεαρόςρατσιστής και λάτρης των όπλων, ο οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τα μέλη μιας ομάδας συνομιλιών στο διαδίκτυο.

Η Washington Post πήρε συνέντευξη από ένα έφηβο μέλος της ομάδας, ο οποίος περιέγραψε τον άνδρα, που αναφέρεται με τα αρχικά «OG», από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους και μοιράστηκε φωτογραφίες και βίντεο. Οι δημοσιογράφοι της Post είδαν επίσης ένα βίντεο με τον άνδρα που αναγνωρίστηκε ως OG σε ένα σκοπευτήριο με ένα μεγάλο τουφέκι.

«Φωνάζει στην κάμερα διάφορες ρατσιστικές και αντισημιτικές προσβολές και στη συνέχεια ρίχνει αρκετές σφαίρες σε έναν στόχο», ανέφερε το δημοσίευμα. Ο OG είπε σε άλλα μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάζεται στην έκθεση, όπου η δουλειά του περιελάμβανε να βλέπει πολλές απόρρητες πληροφορίες.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν μυστικά σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια αντεπίθεση την άνοιξη, την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ και τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των συμμαχικών πρωτευουσών σχετικά με τον εξοπλισμό του Κιέβου.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διαρροή ήταν μάλλον η συνέπεια μιας πολιτικής του Πενταγώνου που χορηγεί άκρως απόρρητες άδειες ασφαλείας σε τεράστιο αριθμό μελών του στρατού, πολιτών και εργολάβων. Ο αριθμός των υπαλλήλων και των εργολάβων σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ με άκρως απόρρητη εξουσιοδότηση είναι περίπου 1,25 εκατομμύρια.

Ποιος είναι ο «OG»

Ο OG φαίνεται να ενεργούσε ως αρχηγός σε έναν server που δημιουργήθηκε αρχικά το 2020 στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord από μια μικρή ομάδα από λάτρεις των όπλων και gamers. Η ομάδα είχε διάφορα ονόματα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν γνωστή ως Thug Shaker Central. Από πέρυσι, ο OG φέρεται να δημοσίευσε τα έγγραφα σε ένα κανάλι στον διακομιστή που ονόμασε «Bear vs Pig», μια αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και σε ένα viral βίντεο που δείχνει γουρούνια να πολεμούν μια μαύρη αρκούδα.

Σύμφωνα με το έφηβο μέλος της ομάδας που πήρε συνέντευξη η Post, ο OG «είχε μια σκοτεινή άποψη για την κυβέρνηση», παρουσιάζοντας την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ως κατασταλτική δύναμη. Εξαγριωνόταν για την «κυβερνητική υπερεξουσία».

Ίσως να έχουν διαρρεύσει τριπλάσια έγγραφα από αυτά που είναι γνωστό

Η Post γράφει ότι οι λεπτομέρειες επιβεβαιώθηκαν ανώνυμα από άλλα μέλη της ομάδας και ότι έχει δει συνολικά 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, τριπλάσιες από τον αριθμό που θεωρείτο ότι κυκλοφορούσε προηγουμένως.

Η προέλευση των διαρροών στο Thug Shaker Central αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, η οποία πήρε επίσης συνέντευξη από το ίδιο μέλος, το οποίο είναι κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, η Washington Post ανέφερε ότι το έφηβο μέλος, το οποίο είχε έρθει σε επαφή με την OG «τις τελευταίες ημέρες», δεν είχε ακόμη ανακριθεί από κανέναν ομοσπονδιακό αξιωματούχο των Αρχών επιβολής του νόμου μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης το βράδυ της Τετάρτης, παρόλο που το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα και ένα ανθρωποκυνηγητό του FBI ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, έχει υποσχεθεί να «γυρίσει κάθε πέτρα» για την αναζήτηση του διαρρέοντος.

Η σημερινή θέση του OG είναι άγνωστη. Το έφηβο μέλος της ομάδας δήλωσε στην Post ότι «φαινόταν πολύ μπερδεμένος και χαμένος ως προς το τι να κάνει».

«Έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες», είπε. «Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να λύσει αυτή την κατάσταση… Φαίνεται αρκετά ταραγμένος γι’ αυτό».

Ζήτησε να διαγράψουν πληροφορίες που τον αφορούν

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα μέλη της ομάδας του, ο OG τους είπε να «κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να τον αφορά», συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιγράφων των απόρρητων εγγράφων, όπως γράφει η Guardian.

Η Ρωσία έχει δώσει μέχρι στιγμής μια υποτονική απάντηση στις διαρροές. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, άφησε να εννοηθεί την Τετάρτη ότι η διαρροή μπορεί να αποτελεί τέχνασμα παραπληροφόρησης των ΗΠΑ. «Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι μέρος της σύγκρουσης και ουσιαστικά διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό ότι τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να παραπλανήσουν τον αντίπαλό τους, τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Ryabkov στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση αξιολογεί την πιθανή ζημία από τις αποκαλύψεις. Τα αρχεία δίνουν λεπτομέρειες για 12 νεοσύστατες ταξιαρχίες, εξοπλισμένες με δυτικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, οι οποίες είναι πιθανό να ηγηθούν της επίθεσης κατά των οχυρωμένων ρωσικών θέσεων. «Σίγουρα, ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος», παραδέχθηκε ένας αξιωματούχος την Τετάρτη.

«Η Ουκρανία επικρίθηκε πέρυσι επειδή δεν ήταν αξιόπιστος εταίρος. Στην αρχή της εισβολής, δεν μας δόθηκαν όπλα εξαιτίας αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης. Ως αποτέλεσμα χάσαμε πολλά εδάφη και ανθρώπους. Αυτή η αντίληψη ήταν λανθασμένη. Και τώρα αυτή η διαρροή συμβαίνει από την πλευρά των ΗΠΑ».

Είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστεί αν η διαρροή θα επηρεάσει τον σχεδιασμό της αντεπίθεσης της Ουκρανίας, που βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, ανέφερε ο αξιωματούχος. Η επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα της χώρας και ενδεχομένως και στα ανατολικά. Στόχος της Ουκρανίας είναι να «σπάσει» τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με την επαρχία του Ντονιέτσκ και να εκδιώξει τους Ρώσους από την κατεχόμενη πόλη της Μελιτόπολης και το λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria