Τουρκία: «Θα λάβουμε μέτρα εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα», λέει ο Ακάρ, ενώ το αεροπλανοφόρο «Anadolu» πηγαίνει προς στη Σμύρνη - OlaDeka

Τουρκία: «Θα λάβουμε μέτρα εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα», λέει ο Ακάρ, ενώ το αεροπλανοφόρο «Anadolu» πηγαίνει προς στη Σμύρνη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε πρωτοσέλιδη συνέντευξή του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» ανέφερε ότι «Θα λάβουμε μέτρα εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

«Η συνομιλία μου με τον Έλληνα συνάδελφό μου ήταν πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής, μιλήσαμε ανοιχτά για όλα τα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε μέτρα στο θέμα αυτό και για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε.

«Αυτό που κάνει ο Μενέντεζ είναι λάθος»

Όσον αφορά το μείζον θέμα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, την αγορά των F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονται, ενώ στράφηκε προσωπικά κατά του Μενέντεζ λέγοντας ότι υποσκάπτει τα συμφέροντα της Αμερικής.

«Από την αρχή, το ΥΠΑΜ των ΗΠΑ ήταν πολύ ειλικρινές. Κάναμε την αίτηση και είπαμε ότι θέλουμε 40 αεροσκάφη και θέλουμε ανταλλακτικά για άλλα και περιμένουμε την υποστήριξή σας. Από εκείνη την ημέρα, μας υποστηρίζει η κυβέρνηση [σσ. των ΗΠΑ], αλλά υπάρχει και μια κοινοβουλευτική διάσταση σε αυτό. Εάν χρειαστεί, ο πρόεδρος [σσ. των ΗΠΑ] μπορεί να πει ότι το έδωσα. Θα το κάνει ή όχι; Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολύ σημαντικές δηλώσεις από απόστρατους στρατηγούς και ορισμένους πολιτικούς. Λένε ότι αυτό που κάνει ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι λάθος, ότι ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το βασικό μας επιχείρημα είναι: Ισχυρή Τουρκία, ισχυρό ΝΑΤΟ… Το δέχεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υπάρχει τώρα μια τάση στο ΝΑΤΟ οι χώρες μέλη να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς, ώστε η συμμαχία να είναι ισχυρότερη. Άλλες χώρες δεν το θέλουν. Εμείς λέμε ότι είμαστε έτοιμοι, δίνουμε και τα λεφτά γι’ αυτό, αυτοί λένε δε δίνουν».

Στη Σμύρνη την επόμενη εβδομάδα το αεροπλανοφόρο Anadolu στέλνοντας μήνυμα στην αντιπολίτευση

Στη Σμύρνη θα σταλεί το αεροπλανοφόρο Αναντολού, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες από την Κωνσταντινούπολη, ευχόμενος καλό κατευόδιο.

Σύμφωνα με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, το πολεμικό πλοίο προβλέπεται να βρίσκεται στη Σμύρνη από την επόμενη Παρασκευή.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε με νόημα ότι το ότι πάει στη Σμύρνη το Αναντολού στέλνει μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Η Σμύρνη θεωρείται το προπύργιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP κι ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεταιριστεί τους εθνικιστές ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης θέλοντας να δείξει ποιος προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα καλύτερα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίσης και αγορά δεύτερου αεροπλανοφόρου διπλάσιου από το Αναντολού, το οποίο δεν θα το κατασκευάσει η Τουρκία, αλλά θα προέλθει από άλλη χώρα.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τεθωρακισμένο τουρκικής κατασκευής Αλτάι, το οποίο θα παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για δοκιμή, αν και ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί κινητήρας, που είναι να αγοραστεί από άλλη χώρα (Γερμανία), αλλά σκοντάφτει εδώ και χρόνια στην… πολιτική απροθυμία της Γερμανίας.

Πάνω από χιλιόμετρο η ουρά των πολιτών τις προηγούμενες ημέρες για να επισκεφτούν το Αναντολού στο Βόσπορο. 70-80 χιλιάδες άνθρωποι το επισκέφτηκαν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria