Τι συμβαίνει στο Σουδάν – Δύο στρατηγοί ερίζουν για τον έλεγχο με πάνω από 185 νεκρούς - OlaDeka

Τι συμβαίνει στο Σουδάν – Δύο στρατηγοί ερίζουν για τον έλεγχο με πάνω από 185 νεκρούς

Σουδάν: Mάχη για τον έλεγχο του Χαρτούμ, την πρωτεύουσα της χώρας, δίνουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Σουδάν: Περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.800 άμαχοι και μαχητές τραυματίστηκαν, τις τρεις τελευταίες ημέρες, στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των δύο αντίπαλων στρατηγών που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων ενόπλων δυνάμεων έχουν εξαπλωθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας και στις τέσσερις γωνιές της χώρας την τρίτη ημέρα της σύγκρουσης.

Ομάδες πυροβολικού έπληξαν το στρατιωτικό αρχηγείο του Σουδάν νωρίς το πρωί της Κυριακής και οι δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies έδειξαν μεγάλες ζημιές σε πολλά κυβερνητικά κτίρια, για τον έλεγχο των γεφυρών του Νείλου, που χωρίζει την πρωτεύουσα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου κοντά στη φυλακή Kober, στη βόρεια πλευρά της πόλης, όπου κρατείται ο πρώην δικτάτορας Omar Hassan al-Bashir. Το Σουδάν, είναι, στρατηγικά σημαντικό κράτος που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μια λαϊκή εξέγερση ανέτρεψε τον αλ-Μπασίρ, έναν τύραννο τριών δεκαετιών. Δύο ομάδες αγωνίζονται τώρα για τον έλεγχο της χώρας: Ο σουδανικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan και οι δυνάμεις μιας ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας με επικεφαλής τον υποστράτηγο Mohamed Hamdan.

Οι στρατηγοί ενώθηκαν για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας με πραξικόπημα το 2021, αλλά τώρα πολεμούν ο ένας τον άλλον. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν τον έλεγχο βασικών στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι ισχυρισμοί είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Όπως ανέφερε χθες Κυριακή 17/04, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα Φόλκερ Πέρτες,

«Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε προς τα πού γέρνουν οι ισορροπίες», είπε ο Πέρτες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη μέσω βιντεοσύνδεσης.

Νωρίτερα, είχε μιλήσει κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν δίνουν την εντύπωση ότι επιθυμούν μια ειρηνευτική μεσολάβηση αυτήν τη στιγμή» πρόσθεσε ο επικφαλής της UNITAMS, τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, διευκρινίζοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

«Λυπούμαστε για την κλιμάκωση της βίας στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν. Ζητάμε την άμεση και χωρίς όρους κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης» επισήμανε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες

Στην ορθόδοξη μητρόπολη του Χαρτούμ παρέμεναν εγκλωβισμένοι περίπου 15 Έλληνες, ανήμποροι να μετακινηθούν λόγω των οδομαχιών στην περιοχή.

Ομογενείς τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Οι ίδιοι τράβηξαν βίντεο από το εσωτερικό της εκκλησίας όπου βρίσκονται.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων από το Χαρτούμ στο ACTION 24.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria