Στις 19/04 θα περάσει από την Κλεισούρα ο Σπαρταθλητής γιατρός που μάχεται για την ιστορική αλήθεια, τη δημοκρατία, τη Μνήμη και τη Δικαιοσύνη - OlaDeka

Στις 19/04 θα περάσει από την Κλεισούρα ο Σπαρταθλητής γιατρός που μάχεται για την ιστορική αλήθεια, τη δημοκρατία, τη Μνήμη και τη Δικαιοσύνη

Από Κλεισούρα ο Σπαρταθλητής γιατρός που μάχεται για την ιστορική αλήθεια, τη δημοκρατία, τη Μνήμη και τη Δικαιοσύνη, θα διέλθει την Τετάρτη 19 Απριλίου.

ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ!

Την Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου ξεκίνησε ο γιατρός του ΕΣΥ και Σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000km, που θα διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα, δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της μοναρχοφασιστικής Βουλγαρίας. 

Υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Συγκεκριμένα, θα διανύσει τρέχοντας 2.350 χιλιόμετρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες.

Σκοπός του εγχειρήματος, είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να διδάσκονται οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών, διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης τους στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκινά από τα Μαράσια του νομού Έβρου, το πλέον ακριτικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος, και ολοκληρώνεται στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου, ένα από τα πλέον ακριτικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδος.

Λίγο πριν ξεκινήσει το ανεπανάληπτο εγχείρημά του, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

«Οι θηριωδίες που υπέστησαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ο λιμός, οι εκτελέσεις αθώων αμάχων, η ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της χώρας, η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, η υφαρπαγή των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η κλοπή των αρχαιοτήτων που κοσμούν τις ιδιωτικές συλλογές και τα μουσεία της Γερμανίας, η επιβολή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και όλα τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας από το Γ΄ Ράιχ, είναι εγκλήματα απαράγραπτα, ιστορικά, νομικά και ηθικά. Την ιστορία, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, πρέπει να τις διδάσκονται, βάσει προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όλοι οι μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική εκδρομή στα μνημεία και τα μουσεία των Ολοκαυτωμάτων πρέπει να είναι υποχρεωτική ώστε να διατηρείται η μνήμη τους στη νέα γενιά, που αποτελεί και τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψή τους στο μέλλον.

Θέτω το εγχείρημά μου, ανιδιοτελώς, στους σκοπούς του διπλού αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, διεκδικώντας τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. Και, παράλληλα, αγώνα αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια στρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Άξονας, με πρωταίτιο το Γ’ Ράιχ, κατά την περίοδο 1940 – 1945. Ελπίζω η νέα γενιά της Ελλάδας να πάρει στα χέρια της γερά τη σκυτάλη του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, για Ειρήνη και Δημοκρατία.

Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και είναι μεγάλη η συγκίνησή μου λόγω της βαρύτητας των τραγικών γεγονότων, που σημάδεψαν την Ιστορία της Ελλάδας και δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν μας.

Αράπογλου Στέργιος, Σπαρταθλητής».

Το συγκεκριμένο δρομικό εγχείρημα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με έξοδα του δρομέα και – για λόγους διασφάλισης της αξιοπιστίας του – θα καταγράφεται συγχρόνως και συνεχώς με δύο συσκευές εντοπισμού του γεωγραφικού του στίγματος (GPS) ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα  παρακολούθησής του σε ζωντανό χρόνο από το Διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανιδιοτελή και συγκινητική προσπάθεια του συναγωνιστή μας Στέργιου Αράπογλου και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επιτυχία και την προβολή αυτού του εγχειρήματος! Καλούμε τους Μαρτυρικούς Δήμους, τις Ενώσεις Θυμάτων, τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τα Πολιτιστικά και Αθλητικά Σωματεία, τα Σχολεία και όλους τους Έλληνες να υποστηρίξουν το εγχείρημα και να υποδεχθούμε τον Στέργιο Αράπογλου όπως του αξίζει οργανώνοντας εκδηλώσεις μνήμης στους μαρτυρικούς τόπους, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, κ.α. Πληροφορίες θα δημοσιεύονται κάθε μέρα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα https://esdoge.gr/

Ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι διαρκούς ενημέρωσης και ψηφιακής κάλυψης του εγχειρήματος

https://esdoge.gr/

https://www.livetrack24.com/2023/olokautomata

*ΜΝΗΜΕΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ – ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ*

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1.   ΞΥΛΑΓΑΝΗ          (05.04.2023)                    (Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ)

2.   ΔΟΞΑΤΟ               (08.04.2023)                    (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)

3.   ΧΩΡΙΣΤΗ              (08.04.2023)                    (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)

4.   ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ    (08.04.2023)                    (Ν. ΔΡΑΜΑΣ)

5.   ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΕΡΔΥΛΛΙΑ  (13.04.2023) (Ν. ΣΕΡΡΩΝ)

6.   ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ         (14.04.2023)                   (Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

7.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (16.04.2023)                   (Ν. ΠΕΛΛΗΣ)

8.   ΠΥΡΓΟΙ                (18.04.2023)                    (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)

9.   ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ     (18.04.2023)                    (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)

10. ΕΡΜΑΚΙΑ            (18.04.2023)                     (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)

11. ΛΕΧΟΒΟ              (19.04.2023)                    (Ν. ΦΛΩΡΙΝΗΣ)

12. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ        (19.04.2023)                    (Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)

13. ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ         (23.04.2023)                    (Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

14. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ      (24.04.2023)                    (Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ)

15. ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ   (25.04.2023)                    (Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

16. ΚΟΜΜΕΝΟ         (26.042023)                     (Ν. ΑΡΤΗΣ)

17. ΔΙΣΤΟΜΟ            (01.05.2023)                    (Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ)

18. Ι.ΜΟΝΗ Μ. ΣΠΗΛΑΙΟΥ   (06.05.2023)     (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)

19. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ      (06.05.2023)                    (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)

20. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ         (06.05.2023)                    (Ν. ΑΧΑΪΑΣ)

21. ΒΛΑΧΕΡΝΑ         (07.05.2023)                    (Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ)

22. ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ           (09.05.2023)     (Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ)

23. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΑΡΑΚΟΣ (09.05.2023) (Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ)

ΣΥΝΟΛΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: 23

 ΚΡΗΤΗ

Ν. ΧΑΝΙΩΝ (8): ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ – ΚΑΚΟΠΕΤΡΟΣ – ΦΛΩΡΙΑ – ΚΑΝΔΑΝΟΣ – ΜΟΝΗ – ΛΙΒΑΔΑΣ – ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ – ΣΚΙΝΕΣ 

Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ (8): ΓΕΡΑΚΑΡΙ – ΚΑΡΔΑΚΙ – ΒΡΥΣΕΣ – ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ – ΝΕΑ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ – ΣΑΚΤΟΥΡΙΑ – ΛΟΧΡΙΑ – ΑΝΩΓΕΙΑ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (18): ΤΥΜΠΑΚΙ – ΚΑΜΑΡΕΣ – ΜΑΓΑΡΙΚΑΡΙ – ΒΟΡΙΖΙΑ – ΣΑΡΧΟΣ – ΔΑΜΑΣΤΑ –ΕΜΠΑΡΟΣ – ΚΑΤΩ ΒΙΑΝΝΟΣ – ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ – ΒΑΧΟΣ – ΑΜΙΡΑΣ – ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ – ΚΡΕΒΒΑΤΑΣ – ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – ΠΕΥΚΟΣ – ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ – ΚΑΛΑΜΙ  – ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ

 Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ (5): ΡΙΖΑ – ΓΔΟΧΙΑ – ΜΟΥΡΝΙΕΣ – ΜΥΘΟΙ – ΜΥΡΤΟΣ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ: 8+8+18+5=39

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ: 23+39= 62

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria