Στεγαστικά δάνεια: Αυτά είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση των φουσκωμένων δόσεων - OlaDeka

Στεγαστικά δάνεια: Αυτά είναι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για την επιδότηση των φουσκωμένων δόσεων

Πώς διαμορφώνονται ανά κλίμακα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να κερδίσουν οι δανειολήπτες την επιδότηση 50% της αύξησης της δόσης τους – Αιτήσεις έως τέλος Ιουλίου – Παραδείγματα επιδοτήσεων

Σε διεύρυνση της περιμέτρου των δανειοληπτών που δικαιούνται επιδότηση για τις «φουσκωμένες» δόσεις των στεγαστικών τους δανείων (ή και των μικρών επαγγελματικών δανείων με εμπράγματη ασφάλεια την πρώτη κατοικία) προχωρούν Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί – όσο το δυνατόν περισσότερο – ο κίνδυνος νέων «κόκκινων» δανείων λόγω και της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Όπως είχε αποκαλύψει η «Η», η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ήταν το βασικό μέτρο που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα σε ΥΠΟΙΚ και τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, καθώς τα ισχνά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δίνει την βεβαίωση ευάλωτου δανειολήπτη έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην οδό Νίκης.    

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια διευρύνονται κατά 30% έτσι ώστε να μπορέσουν να μπουν περισσότεροι ενήμεροι δανειολήπτες στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στόχος, αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, είναι οι δικαιούχοι να φτάσουν τελικά τις 70.000 (από 30.000 που ήταν η εκτίμηση με τα προηγούμενα κριτήρια). 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, «θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση», στην οποία θα περιλαμβάνονται τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Για την ένταξη των ενήμερων δανειοληπτών στο πρόγραμμα που «κουρεύει» κατά 50% την αύξηση της δόσης λόγω αύξησης των επιτοκίων θα ισχύουν πλέον τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:   

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.100€ (από 7.000€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη (π.χ. ζευγάρι): 13.650€ (από 10.500€) 
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη (π.χ. ζευγάρι με παιδί) ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 18.200€ (από 14.000€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά) ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 22.750€ (από 17.500€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά) και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 27.300€ (από 21.000€)

Νέα περιουσιακά κριτήρια 

Αντίστοιχα, αυξάνονται 30% και τα περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Ειδικότερα, για την επιδότηση της φουσκωμένης δόσης στεγαστικού δανείου ισχύουν πλέον τα εξής περιουσιακά κριτήρια:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 156.000€ (από 120.000€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη (π.χ. ζευγάρι): 175.500€ (από 135.000€) 
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη (π.χ. ζευγάρι με παιδί) ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 195.000€ (από 150.000€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη (π.χ. ζευγάρι με δυο παιδιά) ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 214.500€ (από 165.000€)
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη (π.χ. ζευγάρι με τρία παιδιά) και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 234.000€ (από 180.000€) 

Παραδείγματα

Το ράλι των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε μια σημαντική αύξηση στις μηνιαίες δόσεις, η οποία για στεγαστικά δάνεια πέριξ των 100.000 ευρώ κυμαίνεται από 18% έως 36% (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022) ανάλογα με την απομένουσα διάρκεια αποπληρωμής. Μικρότερες επιβαρύνσεις έχουν τα δάνεια που πλησιάζουν στην αποπληρωμή τους καθώς πλέον πληρώνουν κατά κύριο λόγο κεφαλαίο. Αντίθετα, όσοι έλαβαν δάνειο σχετικά πρόσφατα για πολλά χρόνια (πχ 30 έτη) έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα, για ένα δάνειο 80.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια:

  • η δόση από 428 ευρώ την περίοδο του μηδενικού euribor, δηλαδή μέχρι και πέρσι τον Ιούλιο
  • είναι πλέον 556 ευρώ καθώς το euribor έσπασε το φράγμα του 3% και το επιτόκιο από 2,5% προσεγγίζει το 5,5%
  • Η μηνιαία επιβάρυνση είναι περίπου 128 ευρώ και εφόσον ο δανειολήπτης είναι ευάλωτος και υπαχθεί στο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 64 ευρώ το μήνα.

Ελάχιστες αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί 

Όπως έχει γράψει η «Η», μέχρι πρόσφατα είχαν εγκριθεί σε τελικό στάδιο (για την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της δόσης τους) όχι πολύ περισσότερες από 1.000 αιτήσεις συνεπών ευάλωτων δανειοληπτών και στην «ουρά» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βρίσκονταν άλλοι 26.000, οι αιτήσεις των οποίων βρίσκονταν πριν λίγες μέρες σε διάφορα στάδια. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από αυτές τις 26.000 αιτήσεις οι 11.000  για τις οποίες έχει γίνει άρση τραπεζικού απορρήτου θα είναι τελικά επιλέξιμες στη συντριπτική τους πλειονότητα.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι από τις συνολικά 36.000 αιτήσεις οι 13.000 δεν διαθέτουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι τράπεζες πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους πελάτες τους ώστε να τους βοηθήσουν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους.

Παρατείνεται η περίοδος των αιτήσεων 

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ παράλληλα με την διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ευάλωτων ενήμερων πολιτών με στεγαστικά δάνεια, οι οποίοι επιβαρύνονται από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής, συμφώνησε με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανακοινώνει τη διεύρυνση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

Για τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων του προγράμματος θα κατατεθεί άμεσα σχετική νομοθετική διάταξη και θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, καλύπτεται αποκλειστικά από το τραπεζικό σύστημα χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30ή.06.2022, για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευαλώτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria