Σηκώνει το γάντι για debate o Μητσοτάκης - Τσίπρας: «Διάλεξε μέρος» - OlaDeka

Σηκώνει το γάντι για debate o Μητσοτάκης – Τσίπρας: «Διάλεξε μέρος»

Το… πολυπόθητο «ναι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαναλαμβανόμενες προ(σ)κλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να αντιπαρατεθούν σε ένα debate πριν τις εκλογές. Αν τελικά διεξαχθεί η τηλεμαχία, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε μία ζωντανή τετ α τετ αντιπαράθεση, διαφορετική από αυτές στη Βουλή.

Το… πολυπόθητο «ναι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαναλαμβανόμενες προ(σ)κλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να αντιπαρατεθούν σε ένα debate πριν τις εκλογές.

Παρότι, βέβαια, ο πρωθυπουργός δήλωσε διαθέσιμος, το έκανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, και όχι στις σχετικές δηλώσεις της ηγεσίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως και να έχει, πάντως, αν τελικά διεξαχθεί η τηλεμαχία, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σε μία ζωντανή τετ α τετ αντιπαράθεση, διαφορετική από αυτές στη Βουλή.

Εξάλλου, θα είναι η πρώτη φορά, καθώς πριν από τις εκλογές του 2019 και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε τη διεξαγωγή debate, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ανταποκριθεί.

«Πάμε και στον Αυτιά»

Το Σάββατο 8 Απριλίου, όμως, σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα της επικαιρότητας και των επερχόμενων εκλογών στον Γιώργο Αυτιά, ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά στην πρόταση του δημοσιογράφου για τη διεξαγωγή debate με τον Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» και, μιλώντας από την κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να «τολμήσει» να έρθει ενώπιος ενωπίω «να μιλήσουμε πολιτικά, προγραμματικά, με επιχειρήματα, όχι με προβοκάτσιες».

Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε χαρακτηριστικά: «Θέλει στον φίλο του τον κ. Αυτιά; Όπου θέλει να πάμε. Αλλά να τολμήσει να έρθει».

«Από την Πόπη και τον Γιάννη» στον «Κυριάκο και τον Αλέξη»

Εάν γίνει τελικά ένα debate μεταξύ τους, όπου και να γίνει, θα λάβει έτσι και την απάντηση που ζητούσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία στο δικό της, άτυπο «debate» με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, τον είχε καλέσει χαριτολογώντας να την αποκαλεί… Αλέξη και εκείνη να τον φωνάζει Κυριάκο, αφού όπως είχε πει χαρακτηριστικά αυτό θα είναι και το μοναδικό debate που θα δει ο κόσμος, γιατί ο κ. Μητσοτάκης, όπως και το 2019, ούτε και σε αυτές τις εκλογές σκοπεύει να ανταποκριθεί απ’ ό,τι φαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν είναι ακόμη επίσημο, οπότε παραμένει άγνωστο εάν και κατά πόσο θα διεξαχθεί τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποκλείσει αυτή την πιθανότητα, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προ εβδομάδων, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει debate, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ένα από τα ζητούμενα είναι και η τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων και ενδεχομένως μεταξύ των δύο κομμάτων που προηγούνται. Αυτό γινόταν και στις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις. Θα υπάρχουν διαβουλεύσεις και συζητήσεις και όταν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα μπορούμε να τα δούμε αυτά ακόμη πιο συγκεκριμένα».

Μάλιστα, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση που δέχτηκε, «δηλαδή, δεν είστε αρνητικός στη διεξαγωγή ενός debate ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα», ο Γιάννης Οικονόμου είχε απαντήσει, «όχι βέβαια».

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τις εξελίξεις

Γίνει δεν γίνει debate, τα κρίσιμα είναι άλλα και είναι μπροστά μας.

Οι δύο αρχηγοί θέτουν διαφορετικά διλήμματα και διακυβεύματα ο καθένας για τις εκλογές, ενώ άλλα είναι και τα δικά τους προτάγματα για τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει – πάση θυσία; – αυτοδυναμία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, που επίσης κυνηγά την πρωτιά φυσικά, είναι ανοιχτός σε μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ να επιμένει – εφόσον βέβαια λάβει το κόμμα του ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, για να μπορεί να έχει πράγματι λόγο στις εξελίξεις – στον όρο του, «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», αλλά «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο στο αξίωμα του πρωθυπουργού, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν και διαμυνύουν ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι εκείνη που θα καθορίσει τις εξελίξεις και την συνέχεια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria