Ραγδαίες αλλαγές: Η Πολωνία, όχι η Γαλλία, ο «στρατηγικός πυλώνας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη - OlaDeka

Ραγδαίες αλλαγές: Η Πολωνία, όχι η Γαλλία, ο «στρατηγικός πυλώνας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Η επίσκεψη του Πολωνού πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και οι «αιχμές» για Μακρόν.

Στο άλλο άκρο από τα λεγόμενα του Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki εκμεταλλεύτηκε το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να μιλήσει για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής.

Σε αντίθεση με τον Γάλλο πρόεδρο – ο οποίος σε συνέντευξή του στο Politico προσπάθησε να θέσει κάποια απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών σε οποιαδήποτε μελλοντική αντιπαράθεση με την Κίνα για την Ταϊβάν, ζήτησε την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ηπείρου – ο Πολωνός ηγέτης υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της συμμαχίας μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα του είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του Κιέβου στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Αντί να οικοδομήσουμε στρατηγική αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προτείνω μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε πριν πετάξει στην Ουάσιγκτον.

«Δεν βλέπω εναλλακτική και βρισκόμαστε απολύτως στο ίδιο μήκος κύματος, ώστε να οικοδομήσουμε μια ακόμη στενότερη συμμαχία με τους Αμερικανούς. Αν οι χώρες στα δυτικά της Πολωνίας το καταλαβαίνουν λιγότερο αυτό, είναι πιθανότατα λόγω ιστορικών συνθηκών», δήλωσε ο ίδιος.

Σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία έχει περάσει δεκαετίες «βασανισμένη» από την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά της, η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Αμερικής στο μπλοκ.

Η Βαρσοβία πίεζε σκληρά εδώ και χρόνια για την ύπαρξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της και πολλές από τις πρόσφατες συμβάσεις όπλων της έχουν πάει σε αμερικανικές εταιρείες.

Υπέγραψε συμφωνία 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας αρμάτων μάχης Abrams και συμφώνησε επίσης να δαπανήσει 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Αιχμές για Μακρόν»

«Χαίρομαι που αυτή η πρόταση για μια ακόμη βαθύτερη στρατηγική εταιρική σχέση είναι κάτι που βρίσκει τόσο πρόσφορο έδαφος εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορες έννοιες που διατυπώνονται από άλλους στην Ευρώπη, έννοιες που δημιουργούν περισσότερες απειλές, περισσότερα ερωτηματικά…», είπε ο Morawiecki.

«Η Πολωνία προσπαθεί να διατηρήσει την πιο κοινή λογική που βασίζεται σε μια στενή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για την Πολωνία».

Η Πολωνία έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ουκρανίας και η πρόσβαση στους δρόμους, τους σιδηρόδρομους και τα αεροδρόμιά της είναι ζωτικής σημασίας για τη διοχέτευση όπλων, πυρομαχικών και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία.

Αυτό βοήθησε στη μετατόπιση των αντιλήψεων για την Πολωνία – που πριν από τον πόλεμο θεωρούνταν ένα όλο και πιο περιθωριακό μέλος της δυτικής λέσχης χάρη στα ζητήματα παραβίασης του κράτους δικαίου, σε μια βασική χώρα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Βαρσοβία θεωρεί επίσης τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως δικαιολογία της μακροχρόνιας υποψίας της για τον ιστορικό της εχθρό και δεν διστάζει να κουνήσει το δάχτυλο στο Παρίσι και το Βερολίνο επειδή έκαναν λάθος σχετικά με την απειλή που θέτει το Κρεμλίνο.

«Η παλιά Ευρώπη πίστευε σε μια συμφωνία με τη Ρωσία και η παλιά Ευρώπη απέτυχε», επεσήμανε ο Morawiecki σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. «Αλλά υπάρχει μια νέα Ευρώπη – η Ευρώπη που θυμάται τι ήταν ο ρωσικός κομμουνισμός. Και η Πολωνία είναι ο ηγέτης αυτής της νέας Ευρώπης».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria