Πώς τα ρομπότ φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη - OlaDeka

Πώς τα ρομπότ φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη

Καθώς η Εθνική Εβδομάδα Ρομποτικής (RoboWeek) πλησιάζει στο τέλος της, η Electronic Specifier ρίχνει μια ματιά στο πώς η χρήση της δύναμης της ρομποτικής έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη.

Το RoboWeek είναι μια εβδομάδα σχεδιασμένη για να ενθουσιάσει και να εμπνεύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών να ακολουθήσουν μια καριέρα στο STEM. Από τη συμμετοχή μαθητών και την προώθηση της βιομηχανίας της ρομποτικής, μέχρι τον εορτασμό των προόδων της τεχνολογίας – τώρα είναι μια συναρπαστική στιγμή για να γίνετε ένας εκκολαπτόμενος ρομποτικός.

Η χρήση της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και οι ανάγκες σωματικής και ψυχικής υγείας αυξάνονται. Πώς όμως μπορεί το σύστημα υγείας και οι ασθενείς που εξυπηρετεί να ωφεληθούν από τη χρήση ρομπότ; Εδώ το Electronic Specifier συζητά πώς η τεχνολογία βοηθά στην αντιμετώπιση τριών τομέων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης.

Χειρουργικά ρομπότ

Ένας από τους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους τα ρομπότ βοηθούν την υγειονομική περίθαλψη είναι μέσω χειρουργικών επεμβάσεων. Η ρομποτική χειρουργική, που ονομάζεται επίσης χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ, σημαίνει ότι ένας χειρουργός μπορεί να εκτελέσει ελάχιστα επεμβατικές εγχειρήσεις («χειρουργική με οπή κλειδιού» – διαδικασίες που εκτελούνται μέσω μικροσκοπικών οπών) με μεγαλύτερη ακρίβεια και ακρίβεια από τις παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις. Η προηγμένη τεχνολογία των χειρουργικών ρομπότ επιτρέπει στους γιατρούς να πραγματοποιούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ρομπότ φροντίδας

Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται στη φροντίδα ασθενών βοηθώντας ηλικιωμένους ασθενείς και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως το φαγητό, το μπάνιο, την περιποίηση και την παρακολούθηση ζωτικών σημείων. Η τεχνολογία είναι σε θέση να παρέχει συνεχή φροντίδα και υποστήριξη σε έναν ασθενή χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, τα ρομπότ δεν φροντίζουν μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά εισάγονται και ως βοήθημα για την παροχή συμβουλών στα παιδιά , καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά θα ανοιχτούν σε ένα μικρό ρομπότ περισσότερο από ό,τι θα έκαναν έναν ενήλικα. Και τώρα η αξία τους αναγνωρίζεται επίσης στη βοήθεια των ατόμων με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μάθουν να κατανοούν διαφορετικά συναισθήματα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ρομπότ απολύμανσης

Τα ρομπότ ήταν επίσης σημαντικό μέρος της καταπολέμησης της εξάπλωσης του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Σε ορισμένες χώρες, ρομπότ χρησιμοποιούνται για την απολύμανση νοσοκομείων και άλλων δημόσιων χώρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού καλύπτοντας κρίσιμες επιφάνειες με τη σωστή ποσότητα UV-C φωτός για να είναι σε θέση να σκοτώνουν ιούς και βακτήρια. Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται επίσης για την παράδοση τροφής και φαρμάκων σε ασθενείς χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά περαιτέρω, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες καινοτομίες στη ρομποτική για να βοηθήσουν σε διάφορες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης.

Πέντε οφέλη των ρομπότ στην υγειονομική περίθαλψη

  1. Αυξημένη αποτελεσματικότητα: Τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως η διανομή φαρμάκων, η παρακολούθηση ζωτικών σημείων και η διεξαγωγή τεστ ρουτίνας. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει τους επαγγελματίες υγείας να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες εργασίες.
  2. Βελτιωμένη φροντίδα ασθενών: Τα ρομπότ μπορούν να παρέχουν συνεπή και ακριβή φροντίδα στους ασθενείς, μειώνοντας τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους. Μπορούν επίσης να παρέχουν 24ωρη παρακολούθηση και υποστήριξη, βοηθώντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.
  3. Μειωμένο κόστος: Με την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να μειώσουν το κόστος εργασίας και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα.
  4. Ενισχυμένη ασφάλεια: Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών ή την εκτέλεση εργασιών σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού ή έκθεσης σε επιβλαβείς ουσίες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
  5. Πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές: Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες ή υποεξυπηρετούμενες περιοχές όπου η πρόσβαση σε επαγγελματίες γιατρούς είναι περιορισμένη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria