Πώς βοηθούν τα ρομπότ στον αυτισμό; - OlaDeka

Πώς βοηθούν τα ρομπότ στον αυτισμό;

Πιστεύεται ότι υπάρχουν περίπου 700.000 αυτιστικοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και 75 εκατομμύρια άνθρωποι με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) παγκοσμίως – που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτόν τον αριθμό, σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (ΠΟΥ), περίπου ένα στα 100 παιδιά έχουν ΔΑΦ.

Η ΔΑΦ έχει τρία κοινά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο: αλληλεπιδρά σε κοινωνικές καταστάσεις, επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους και αλληλεπιδρά και βιώνει τον κόσμο γύρω τους.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής: «Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ρομπότ είναι καλά αποδεκτά από παιδιά και νέους στο φάσμα του αυτισμού και συνδέονται με θετικό αντίκτυπο στις δεξιότητες μίμησης, την οπτική επαφή, την κοινή προσοχή, την ανταπόκριση στη συμπεριφορά και επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά».

Κάνοντας μια σύνδεση

Η Maja Pantic, επικεφαλής επιστημονικής έρευνας AI, Meta, ολοκλήρωσε το πτυχίο της, το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό της όλα στην τεχνητή νοημοσύνη, μελετώντας συγκεκριμένα το θέμα της αυτόματης κατανόησης των ανθρώπινων προσώπων και των φαινομενικών ανθρώπινων συναισθημάτων.

Μιλώντας στο φόρουμ της τεχνολογίας Everywomen τον Μάρτιο, σχολίασε ότι: «Ήμουν περισσότερο διατεθειμένη προς την εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη. Ήθελα πραγματικά να δω πού θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όλες αυτές οι τεχνολογίες και μεθοδολογίες που αναπτύσσουμε… Μου έδωσε έμπνευση ότι μπορούμε να λύσουμε ορισμένα προβλήματα, για παράδειγμα, βοηθώντας τα αυτιστικά παιδιά να μπορούν να μάθουν πρωτότυπες εκφράσεις συναισθημάτων».

Για τα άτομα με αυτισμό, ένα από τα βασικά συμπτώματα είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν οπτική επαφή με άλλους ανθρώπους και τείνουν να κοιτάζουν προς τα κάτω, περιορίζοντας έτσι την ικανότητά τους να μάθουν πώς οι άλλοι εκφράζουν συναισθήματα και συναισθηματικές αντιδράσεις. Αυτό οδηγεί περαιτέρω σε ένα άτομο με αυτισμό να εκφράζει τα συναισθήματά του με διαφορετικό τρόπο από κάποιον που δεν έχει ΔΑΦ.

Η Pantic σχολίασε περαιτέρω ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε ένα ρομπότ για να βοηθήσει στα παιδιά να διδάξουν διαφορετικές εκφράσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν διαφορετικούς τύπους συναισθημάτων. «Τα ρομπότ είναι κάτι που αγαπούν τα αυτιστικά παιδιά και δεν φοβούνται να το κοιτάξουν», είπε.

Αυτή η ικανότητα δημιουργίας συνδέσεων και κατανόησης εκφράσεων είναι μια σημαντική πτυχή της κατανόησης του κόσμου γύρω μας και οι εκφράσεις του προσώπου είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης σύνδεσης. Μέσω οπτικών ενδείξεων και αναφορών, ένα άτομο μπορεί να αντιληφθεί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.

Πώς βοηθούν τα ρομπότ;

  • Κοινωνική αλληλεπίδραση – Τα παιδιά με αυτισμό συχνά παλεύουν με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αλληλεπιδρούν με τα παιδιά με προβλέψιμο και δομημένο τρόπο, παρέχοντας ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον για τα παιδιά να μάθουν και να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες.
  • Επικοινωνία – Πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία. Τα ρομπότ μπορούν να προγραμματιστούν να χρησιμοποιούν εικόνες, σύμβολα ή άλλα οπτικά βοηθήματα για να βοηθήσουν τα παιδιά να επικοινωνούν.
  • Αισθητηριακή Ολοκλήρωση – Μερικά παιδιά με αυτισμό είναι υπερευαίσθητα σε ορισμένα αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως δυνατούς θορύβους ή έντονα φώτα. Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή αισθητηριακών εισροών με ελεγχόμενο και προβλέψιμο τρόπο, βοηθώντας τα παιδιά να μάθουν να ενσωματώνουν και να ανέχονται διαφορετικές αισθητηριακές εμπειρίες.
  • Θεραπεία – Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο θεραπείας, παρέχοντας μια πλατφόρμα παρακίνησης και ενδιαφέροντος για τα παιδιά να εργαστούν σε συγκεκριμένες δεξιότητες ή συμπεριφορές.

Η χρήση ρομπότ βοηθά όχι μόνο τα αυτιστικά παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις εκφράσεις των άλλων, αλλά επιτρέπει επίσης την περαιτέρω κατανόηση της πάθησης και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τα άτομα με ΔΑΦ να ενσωματωθούν πληρέστερα στην κοινωνία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria