ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - Για τα 79 χρόνια από την σφαγή της Κλεισούρας (5 Απριλίου του 1944) - OlaDeka

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Για τα 79 χρόνια από την σφαγή της Κλεισούρας (5 Απριλίου του 1944)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ  – Παράρτημα Καστοριάς

Για τα 79 χρόνια από την σφαγή της Κλεισούρας (5 Απριλίου του 1944)

Συμπληρώνονται 79 χρόνια από τη μαύρη μέρα του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας, στην Καστοριά, από τις Ναζιστικές Δυνάμεις Κατοχής. 280 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, εκτελούνται από τάγματα των SS.

Η Σφαγή της Κλεισούρας μαζί με τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από τους Ναζί στα Καλάβρυτα Αχαίας στις 13 Δεκέμβρη 1943, στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943,  στο Δίστομο Λιβαδειάς στις 10 Ιούνη 1943,  στη Βιάννο του Ηρακλείου και στην Κάνδανο των Χανίων, στην Κρήτη,  τον Σεπτέμβρη του 1943 και τον Ιούνιο του 1941 αντίστοιχα , στο Μεσόβουνο το 1941 και το 1944, στους Πύργους το 1944, έρχεται να συμπληρώσει τον μαύρο κατάλογο των Θηριωδιών, που έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις και χωριά κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Η Ιστορία διδάσκει ότι και το 1940 και τα κατοπινά χρόνια, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ, υπήρχε το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, και από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι και οι πολιτικές τους δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τις δυνάμεις κατοχής, οι γνωστοί δοσίλογοι, άλλες εγκατέλειψαν τη χώρα αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό και εγκαταστάθηκαν μαζί με το Παλάτι στη Μ. Ανατολή κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στην «επόμενη μέρα», πώς θα διατηρήσουν την εξουσία τους και θα υπομονεύσουν τον δίκαιο αγώνα του λαού. 

Σήμερα η αστική τάξη, τα κόμματά της και επιτελεία της επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία καταπώς τους βολεύει. Για να συσκοτίσουν ότι ο φασισμός δεν γεννιέται στο κενό, είναι γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ο καπιταλισμός που στηρίζουν με νύχια και με δόντια είναι ένα άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, που φέρνει στους λαούς δεινά. Φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι, αυτά είναι που “υπόσχεται” ο καπιταλισμός στους λαούς.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι αγωνιστές, οι απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι πολιτικοί πρόσφυγες, δεν ξεχνάμε τα πρωτοφανή φασιστικά εγκλήματα και τα ολοκαυτώματα, όλες τις εγκληματικές πρακτικές του ναζισμού που οδήγησαν σε εκατόμβες αθώων θυμάτων και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Καστοριά 1/4/2023 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria