Πάσχα στην Καστοριά! Αξίζει; (οδηγός με tips και συμβουλές) - OlaDeka

Πάσχα στην Καστοριά! Αξίζει; (οδηγός με tips και συμβουλές)

Πάσχα στην Καστοριά; Αξίζει να μείνετε φέτος εδώ (αν είστε ντόπιοι); Αξίζει να έρθετε να την επισκεφθείτε; Την απάντηση θα τη δώσετε μόνοι σας, διαβάζοντας και βλέποντας όσα ετοίμασαν οι φορείς του τόπου μας για τις φετινές Άγιες Ημέρες…. συν τις δικές μας προσθήκες, φυσικά. 

Αρχικά ας δούμε τον καιρό….(meteo.gr)

Τώρα, ας δούμε το Video που ετοίμασε ο Δήμος Καστοριάς με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από σημεία ενδιαφέροντος  της πόλης και μια επιβλητική Πασχαλινή προσθήκη… 

Στη συνέχεια θα διαβάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις και τα έθιμα για τις γιορτινές ημέρες με τίτλο «Πάσχα στη Βυζαντινή Καστοριά».

Να σημειώσουμε ότι αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας συνεργασίας φορέων του τόπου μας, ώστε να ζήσουν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση, τα έθιμα, την κατάνυξη, την ψυχαγωγία, τη γαστριμαργική απόλαυση και τον πολιτισμό. Με σφραγίδα…Καστοριανή!

Πάσχα Στην Βυζαντινή Καστοριά

Η Καστοριά είναι η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας. Η Καστοριά με τα στενά δρομάκια της και τις περισσότερες από εβδομήντα βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που συναντά ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά της πόλης και στα περίχωρα της, αποτελεί έναν όμορφο προορισμό, πόσο μάλλον για τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Μοναδικής αρχιτεκτονικής και διακοσμημένες με υψηλής τέχνης τοιχογραφίες μεταμορφώνουν την περιοχή της Καστοριάς σε ένα ζωντανό μουσείο βυζαντινού πολιτισμού, καθιστώντας την έναν από τους πιο αγαπητούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Οι εκκλησίες αυτές χρονολογούνται στην περίοδο από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα μέχρι τον 19ο αι. Ο Ελβετός βυζαντινολόγος Ανρί Γκρεγκουάρ έχει πει: «Αν ποτέ η βυζαντινή παράδοση χαθεί, η πόλη της Καστοριάς είναι αρκετή για να γίνει ανάκτησή της».

Κατά τις Άγιες Μέρες του Πάσχα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα τοπικά έθιμα των ημερών. Εικόνες και Μνημεία που τα ζηλεύουν ξένα Μουσεία και τα αναζητούν προσκυνητές και φιλόκαλοι απ’ όλο τον κόσμο, θα τα δει ο επισκέπτης της Καστοριάς και θα προσευχηθεί ενώπιον και μέσα σε αυτά.

Το Σάββατο του Λαζάρου και ώρα 7:30 μ.μ. στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών στο Απόζαρι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση. Η χορωδία Βυζαντινής μουσικής « Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» της Ι.Μ. Καστοριάς θα αποδώσει Ύμνους ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Βδομάδας από την Μεγάλη Πέμπτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα, καθημερινά από τις 11:00 έως 17:00 θα είναι ανοικτές για το κοινό 4 Βυζαντινές Εκκλησίες. Συγκεκριμένα ο Ι.Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης 9ου αιώνα, ο Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου 9ου αιώνα, ο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων 11ου αιώνα και ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη 12ου αιώνα.

Την Μεγάλη Τετάρτη και ώρα 6:00 μ.μ.στην πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή της Αμφιπρόσωπης Ιεράς Εικόνος Άκρας Ταπείνωσης – Παναγίας Οδηγήτριας 13ου αιώνος τεράστιας πολιτιστικής αξίας από το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης. Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, από την Μεγάλη Πέμπτη και έως την Δευτέρα του Πάσχα. Από τον Δήμο Καστοριάς την ίδια μέρα στο Αρχοντικό Μπασάρα (συνοικία Ντολτσό) θα πραγματοποιηθεί για τα παιδιά δια-δραστικό εργαστήριο.

Την Μεγάλη Πέμπτη στην συνοικία Απόζαρι αναβιώνει το έθιμο «Ροδάνη» και το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μετά την Ακολουθία των Παθών, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στο στόλισμα των επιταφίων των Ιερών Ναών.

Την Μεγάλη Παρασκευή από το πρωί οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για την συγκινητική τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου. Ο στολισμός του είναι σχεδόν αποκλειστικά έργο των νεαρών κοριτσιών και προς το μεσημέρι οι Επιτάφιοι εκτίθενται σε προσκύνημα. Κορυφαία στιγμή για τους Καστοριανούς είναι η συνάντηση των επιταφίων του Μητροπολιτικού Ι.Ν. και του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Ομονοίας, όπου πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά των δύο επιταφίων. Τα εγκώμια στο Μητροπολιτικό Ναό θα ψάλλει η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.

Το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις σε παραδοσιακές συνοικίες της πόλης της Καστοριάς.

Για την τελετή της Αναστάσεως του Κυρίου μας μπορείτε να επισκεφτείτε τους ενοριακούς ναούς της πόλης. Ι.Ν. Μητρόπολης Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης, Ι.Ν. Αγίου Νικάνορος, Ι.Ν. Αγίων Πάντων, Ι.Ν. Μαυριώτισσας.

Την Πέμπτη μετά το Πάσχα και ώρα 06:00 μ.μ. τελείται πανηγυρικός εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στο μεταβυζαντινό παρεκκλήσιο Παναγίας Εβραϊδος στο Ντόλτσο. Ακολουθεί ιερά λιτανεία στα γραφικά καλντερίμια της παλιάς πόλης.

(πηγή digitalkastoria.gr)

Πάσχα Στην Βυζαντινη Καστοριά

Αν είστε μεμονωμένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι που αναρωτιούνται πού θα απολαύσουν την παραδοσιακή μαγειρίτσα ή ένα λουκούλλειο Πασχαλινό γεύμα…η απάντηση δίνεται παρακάτω με τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν για την εξυπηρέτηση και ευχαρίστησή σας. Μη διστάσετε να κάνετε εγκαίρως τις κρατήσεις σας…

Γενικά όπου κι αν φάτε αυτές τις ημέρες δε θα απογοητευτείτε. Η γεύση, η ποικιλία και οι τιμές είναι αξιοσημείωτες. Ανακαλύψτε κι επιλογές που δεν υπάρχουν στη λίστα…

Ανοιχτά Εστιατόρια

Μεγάλο Σάββατο μετά την Ανάσταση

Γεύση και Μελωδία
Παλιά πόλη
Πασατέμπος
Το Στέκι Της Παρέας
Family Restaurant

Κυριακή του Πάσχα μεσημέρι

Γεύση και Μελωδία
Δίνει Ζωή στο πιάτο σας
Εν Καιρώ
Καλντερίμι
Κάστορας
Μανδραγόρας
Παλιά πόλη
Πασατέμπος
Σαΐτα
Το Στέκι Της Παρέας
Τα Κοψίδια
Family Restaurant
Roma Pizza

(πηγή digitalkastoria.gr)

Φυσικά, δεν ξεχνάμε να στηρίζουμε την τοπική αγορά και τους τοπικούς παραγωγούς! Τα τοπικά προϊόντα είναι μια σημαντική λύση στην ακρίβεια, με την ποιότητα, δεδομένη!

Extra tips για επισκέπτες οικογένειες με παιδιά!

Οι μικροί μας φίλοι θα περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στο Λούνα Πάρκ που έχει στηθεί στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας!

Αν θέλετε μια γεύση νοσταλγίας, να περάσετε από την Πλατεία Απόζαρι, όπου υπάρχει η Ροδάνη…μια «ρόδα» εποχής!

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε να προτείνουμε μια βόλτα στο παραδοσιακό «νυφοπάζαρο» της Μεγάλης Πέμπτης, στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς (στήνεται από το απόγευμα της Μ. Τετάρτης).

Μια βόλτα περιμετρικά της λίμνης (γύρος της λίμνης, γιατί όχι και με ποδήλατα αν θέλετε να νοικιάσετε) με «εξερεύνηση» της πανίδας και της χλωρίδας, δεν πρέπει- με τίποτα- να λείπει από το πρόγραμμά σας.

Μια επίσκεψη στα ελαφάκια του Προφήτη Ηλία (θυμηθείτε να πάρετε μπάλες για να παίξετε στα γήπεδα μπάσκετ, 5Χ5 που υπάρχουν εκεί) θα σας χαρίσει κάποιες ώρες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στο βουνό. 

Περιπλανηθείτε στα στενά της πόλης. Ακολουθήστε τη διαδρομή Ντολτσό – Πλατεία Ομονοίας – Παναγία Κουμπελίδικη – Απόζαρι! Μπείτε σε ένα Αρχοντικό και οπωσδήποτε στο Βυζαντινό Μουσείο που είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας! Μπείτε σε όσες περισσότερες Βυζαντινές- μεταβυζαντινές εκκλησίες μπορείτε στις γειτονιές της πόλης. 

Απολαύστε έναν καφέ δίπλα στη λίμνη (σε καφετέριες ή στο χέρι). Κάντε (αν το επιτρέπει ο καιρός) ένα πικ νικ στο πάρκο ή στο πράσινο στη Λεωφόρο των Κύκνων.

Επισκεφθείτε κάποιο κοντινό χωριό. 

Βγάλτε πολλές φωτογραφίες. Η περιοχή είναι η χαρά του φωτογράφου και του influencer!

Κάντε κανό ή ποδήλατο στη λίμνη (επικοινωνήστε: kastoria outdoors & adventure kastoria) …η διαύγεια των νερών αυτή την εποχή θα σας ενθουσιάσει.  

Το «παιχνίδι – τάισμα των πτηνών της λίμνης», κατά μήκος της παραλίας είναι σίγουρα μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και  μεγάλους (φοβερές φωτο για το instagram)

Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να πάρετε για εσάς και τους φίλους σας αναμνηστικά με βάση την πασίγνωστη  γούνα της Καστοριάς. Μπρελόκ, γούνινες παντόφλες, γάντια, κασκόλ και άλλα πάρα πολλά  άλλα είδη, προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές και ασύγκριτη ποιότητα. 

 Οι τουριστικές δομές θα παραμείνουν φυσικά ανοιχτές για τους επισκέπτες! Σπηλιά; Καράβι; Ενυδρείο; Λιμναίος Οικισμός; Σίγουρα δε θα πάτε μόνο σε μία! Επίσημη τουριστική ιστοσελίδα Δήμου: discoverkastoria.gr

Το καραβάκι Ολυμπία θα κάνει επιπλέον δρομολόγια:

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου:

16:00 αναχώρηση  από την προβλήτα της Βόρειας Παραλίας (αρχή Λεωφόρου Νίκης) – Ώρα τερματισμού 16:45 στη Νότια Παραλία (στο ύψος της συμβολής των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορέστου)

17:00 αναχώρηση  από τη Νότια Παραλία (στο ύψος της συμβολής των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ορέστου) – Ώρα τερματισμού 17:45 στην προβλήτα της Βόρειας Παραλίας (αρχή Λεωφόρου Νίκης)

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως  Τρίτη 18 Απριλίου:

11:00 αναχώρηση από την προβλήτα της Βόρειας Παραλίας – Ώρα τερματισμού 11:45 στη Νότια Παραλία

12:00 αναχώρηση  από τη Νότια Παραλία – Ώρα τερματισμού 12:45 στην προβλήτα της Βόρειας Παραλίας

16:00 από την προβλήτα της Βόρειας Παραλίας – Ώρα τερματισμού 16:45 στη Νότια Παραλία

17:00 από τη Νότια Παραλία – Ώρα τερματισμού 17:45 στην προβλήτα της Βόρειας Παραλίας

*Ελάχιστος αριθμός για την πραγματοποίηση των δρομολογίων είναι 10 επιβάτες.

*Υπενθυμίζουμε ότι στο καράβι λειτουργεί καφέ – μπαρ!

Τηλέφωνο πληροφοριών: 6977-701957

Τι δεν θα σας αρέσει…

Η κατάσταση των δρόμων. Ενοχλούν αφόρητα κι εμάς τους μόνιμους κατοίκους!  Μας πετυχαίνετε, όμως, σε έργα, γι’ αυτό ζητούμε την κατανόησή σας..

Η νυχτερινή ζωή. Αν περιμένετε κάτι σε Μύκονο και Αράχωβα, μάλλον θα απογοητευτείτε. Υπάρχουν αρκετά μέρη όπου μπορείτε να πιείτε το ποτό σας με μουσική μέχρι νωρίς το πρωί, υπάρχουν και καταστήματα με Live Μουσικές – μπουζούκια…Όμως τα βράδια η πόλη δείχνει σχεδόν έρημη. Για ηρεμία δεν ήρθατε, εξάλλου;

Η σήμανση. Είναι εύκολο να μπερδευτείτε, αν έρχεστε για πρώτη φορά, όμως γι΄αυτό είμαστε εδώ οι ντόπιοι, να  απαντήσουμε με προθυμία και ευγένεια στις ερωτήσεις σας.

Η αίσθηση της εγκατάλειψης στο κέντρο της πόλης. Η οικονομία για δεκαετίες βασιζόταν αποκλειστικά σχεδόν στην γούνα, η οποία διανύει πλέον τη χειρότερη περίοδό της. Ο κόσμος φεύγει μαζικά για εργασία σε παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα αυτή την εποχή. Γενικά, η υψηλή ανεργία που υπάρχει δεν φέρνει την ανάπτυξη που θέλει ένας τόπος. Γι αυτό θα δείτε πολλά καταστήματα άδεια ή άλλα που φωνάζουν «ανακαινίστε μας τώρα» Όμως, γίνεται όταν υπάρχει θέμα επιβίωσης;

Τα παλιά αρχοντικά σπίτια στις γραφικές  περιοχές είναι ή πολύ καλά συντηρημένα ή μισογκρεμισμένα. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά από αυτά ανήκουν σε πολλούς κληρονόμους οι οποίοι δύσκολα θα συνεννοηθούν και να θα επενδύσουν πολλά χρήματα στην ανακαίνιση. Όμως αξίζει να εστιάσετε στα εξαιρετικά καλά συντηρημένα που θα βρείτε κυρίως στην περιοχή Ντολτσό. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο θα σας λύσει πολλές απορίες.

Η Καστοριά είναι μια μικρή και ήσυχη πόλη (ξεχασμένη λίγο, ακόμα, σε άλλη εποχή) που κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα ανάπτυξης στον τουρισμό. Τα περιθώρια εξέλιξης είναι φυσικά, ακόμα, πολύ μεγάλα…όπως και η εξοικείωση των μόνιμων κατοίκων με την ιδέα.

Όμως, υπάρχουν, αδιαμφισβήτητα, τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως πχ η φυσική ομορφιά, ο Βυζαντινός πλούτος, η υψηλή ποιότητα και οι λογικές τιμές! 

Η απόφαση είναι δική σας! Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα! Να περάσετε υπέροχα ό,τι κι αν κάνετε! 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria