Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά - OlaDeka

Πάσχα στην Βυζαντινή Καστοριά

Ἑορτάσωμεν τοίνυν τήν ἑορτήν ταύτην ἐν ἧ ἀνέστη ὁ Κύριος

(ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος).

Την λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού εόρτασαν οι κάτοικοι της ακριτικής Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας και οι πολυπληθείς επισκέπτες και προσκυνητές της, κατά την οποία το μήνυμα πως ο θάνατος καταργήθηκε κηρύχθηκε λατρευτικώς.

Μικροί και μεγάλοι έψαλαν τον παιάνα την νίκης και του θριάμβου, «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών..», και η χαρά της Αναστάσεως μπολιάστηκε στις καρδιές των Χριστιανών, αναμένοντας να δειπνήσουν και πάλι μαζί Του, όχι σε τραπέζι κοσμικής πολυτελείας, αλλά στο δικό Του, το πνευματικό και σωτήριο.

Ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Καστοριάς κ. Καλλίνικος, προεξήρχε της Ακολουθίας της Παννυχίδος και της αναστασίμου Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τους Εφημερίους του Ναού Αρχιμ. Στέφανο Σχοινά και Πρωτ. Φώτιο Λεβέντη και τους Διακόνους π. Παύλο και π. Παντελεήμονα.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την Τελετή της Αναστάσεως ευχήθηκε τα εξής :

«Θέλω, ἀγαπητοί ἀδελφοί, νά ἀπευθύνω σέ ὅλο τό πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστορίας, καί στούς ξενιτεμένους, ἀπό ἐδῶ, ἀπό τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τῆς Καστοριᾶς, κατά τήν νύκτα τῆς Ἀναστάσεως, πού δέν εἶναι νύκτα, ἀλλά Ἡμέρα Ἀναστάσεως, τόν αἰώνιο χαιρετισμό, Χριστός ἀνέστη!

Ἀπευθύνω αὐτόν τόν χαιρετισμό σέ σᾶς, πού εἶστε ἐδῶ παρόντες, Ἄρχοντες καί λαό.

Στούς ἀσθενεῖς, πού βρίσκονται στά νοσοκομεῖα ἤ ἔγκλειστοι στά σπίτια τους.

Στούς ἐργαζομένους αὐτήν τήν ὥρα, ἰδιαιτέρως στόν τομέα τῆς Ὑγείας καί τῶν Δημοσίων Ὑπηρεσιῶν.

Στούς μαθητές, πού ἐντείνουν αὐτόν τόν καιρό τίς προσπάθειές τους ἐνόψει τῶν ἐξετάσεων.

Στούς φοιτητές καί τούς διανοούμενους πού ζοῦν σέ ἕνα περιβάλλον μέ τοξικές ἔννοιες.

Στούς μοναχικούς καί στά ἀπροστάτευτα παιδιά.

Στούς πληγωμένους, γιά ὁποιοδήποτε λόγο.

Στούς λυπημένους, γιά ὁποιοδήποτε εὔλογο λόγο.

Στούς ἀπογοητευμένους, γιά ὁποιοδήποτε σοβαρό λόγο.

Σέ ὅσους ὑποφέρουν ἀπό κάθε εἴδους ἐθισμό.

Στούς πονεμένους.

Ἀκόμη καί στούς γκρινιάρηδες.

Ἰδιαιτέρως θέλω νά ἀπευθύνω τόν ἀναστάσιμο χαιρετισμό σέ ὅσους ἀγωνίζονται νά τηροῦν τίς ἐντολές τοῦ Χριστοῦ μέ κάθε θυσία, γιατί οἱ ἐντολές τοῦ Χριστοῦ εἶναι συγχώρηση, ἀγάπη, ζωή καί ἀνάσταση!

Χριστός ἀνέστη! ἀδελφοί»

16-4-2023 Πάσχα

Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας ο Προϊστάμενος του Ναού π. Στέφανος ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα, στην οποία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά, «Εν Χριστώ γνωρίζομεν και βιούμεν ότι ο παρών βίος δεν είναι όλη η ζωή μας, ότι ο βιολογικός θάνατος δεν αποτελεί τέλος και εκμηδενισμόν της υπάρξεώς μας».

Τέλος, πολλοί ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων στην λαμπρή αυτή Ακολουθία, ενώ ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα καθιερωμένα αυγά, τσουρέκι και κασέρι, που μοιράστηκαν σε όλους τους χριστιανούς.

16-4-2023 Πάσχα

*

Ανήμερα της Λαμπρής, την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2023, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης, κατά την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη.

Η Ακολουθία ξεκίνησε από Μητροπολιτικό Μέγαρο όπου έγινε η ένδυση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου και στη συνέχεια εν πομπή ο Επίσκοπος, ο κλήρος και ο λαός, κατευθύνθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, το Ευαγγέλιο, όπως ορίζει η παράδοση της Εκκλησίας μας, διαβάσθηκε σε ξένες γλώσσες από κληρικούς της τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς και η εόρτιος εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο Λεβέντη.

16-4-2023 Πάσχα

Στο τέλος της ακολουθίας ο Μητροπολίτης Καλλίνικος απευθυνόμενος προς τον Θεοφιλή λαό της Καστοριάς ευχαρίστησε ιδιαιτέρος τους Ιερείς και τους διακόνους της Μητροπόλεως για την διακονία τους κοθ΄όλη αυτή την περίοδο, τον υπέυθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου π.Ελευθέριο Συτιλίδη μαζί με τους ιερείς που φρόντιζουν για την διακονία των πτωχών αλλά και όλους του συνεργάτες του, τους Ιεροψάλτες και τους εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τους ιερόπαιδες, αλλά και τις κυρίες που διακόνησαν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, τους νέους που θυσίασαν ώρες από την διασκέδαση τους για τον εκκλησιασμό, όλες τις Αρχές του τόπου, τον Δήμο Καστοριάς για την Φιλορμονική Μπάντα, τον Στρατό για το στρατιωτικό άγημα αλλά και όλο το εκκλησίασμα και τον λάο της Καστοριάς.  

16-4-2023 Πάσχα

Τέλος, και πάλι εν πομπή έγινε η επιστροφή στο Ιερό Επισκοπείο, όπου ο Σεβασμιώτατος μοίρασε σε όλους το καθιερωμένο πασχαλινό αυγό, δίνοντας τις ευχές του αλλά και τις ευχαριστίες του για τη συμμετοχή του λαού στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria