Ο «Ρουβίκωνας» με αναφορά στην Καστοριά αναδεικνύει πως εξώσεις δεν γίνονται μόνο από επαγγελματικούς χώρους... - OlaDeka

Ο «Ρουβίκωνας» με αναφορά στην Καστοριά αναδεικνύει πως εξώσεις δεν γίνονται μόνο από επαγγελματικούς χώρους…

σ.σ Να σημειωθεί ότι νομικός που ζει και εργάζεται στην Καστοριά, μας έχει αναφέρει ότι στην Καστοριά, σχεδόν κάθε βδομάδα οικογένειες αντιμετωπίζουν τη δραματική διαδικασία της έξωσης από την πρώτη κατοικία τους. Οι τραγικές εικόνες με τους οικογενειάρχες να σκύβουν πάνω απ τις βαλίτσες τους που έχουν πεταχτεί στο δρόμο και τα παιδιά να κλαίνε, δεν είναι λίγες αλλά οι κάμερες και τα μάτια της κοινωνίας είναι αλλού…

σ.σ Να σημειωθεί ότι νομικός που ζει και εργάζεται στην Καστοριά, μας έχει αναφέρει ότι στην Καστοριά, σχεδόν κάθε βδομάδα οικογένειες αντιμετωπίζουν τη δραματική διαδικασία της έξωσης από την πρώτη κατοικία τους. Οι τραγικές εικόνες με τους οικογενειάρχες να σκύβουν πάνω απ τις βαλίτσες τους που έχουν πεταχτεί στο δρόμο και τα παιδιά να κλαίνε, δεν είναι λίγες αλλά οι κάμερες και τα μάτια της κοινωνίας είναι αλλού…

«Αν έχεις δυο μπουκιές να τρως και σπίτι να κοιμάσαι, μη σε τρομάζει τίποτα, μην κλαις και μη φοβάσαι»

Η ανάγκη για στέγη παραμένει αδιαπραγμάτευτη, όμως οι εξώσεις από την αρχή του 2023 έχουν γίνει ρουτίνα, οι ανακοινωμένοι επερχόμενοι πλειστηριασμοί ολοένα και πληθαίνουν. Τα funds, οι εισπρακτικές και οι τράπεζες συνεργάζονται με το κράτος και τους μηχανισμούς του για την αρπαγή της πρώτης κατοικίας.

Η Ομοσπονδία  Δικαστικών Επιμελητών είναι ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας. Είναι οι μεσολαβητές που επιδίδουν «τη λυπητερή», είναι το αντίστοιχο των υπαλλήλων ΔΕΔΔΗΕ που κόβουν τα ρεύματα σε σπίτια φτωχά, αυτοί που τηλεφωνούν «ευγενικά» για χρέη, αυτοί που επιτελούν ένα άχαρο καθήκον, γιατί κάποιος πρέπει να κάνει κι αυτή τη δουλειά. Τι είναι αυτή η δουλειά; Οι δικαστικοί επιμελητές αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν και να διευθετούν νομικά τις υποθέσεις των πελατών τους. Θα εκτελέσουν τις εντολές που θα πάρουν έχοντας μελετήσει σε βάθος τη νομική οδό που θα ακολουθήσουν προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους. Αντικείμενο τους μεταξύ άλλων είναι οι κατασχέσεις, οι εισπράξεις οφειλών και οι εξώσεις. Πρακτικά μπορούν με συνοδεία της αστυνομίας να μπαίνουν σε σπίτια και να πετάνε έξω συνανθρώπους τους, με ένα χαρτί. 

Την πρώτη Μαρτίου στην Καστοριά, ένας δικαστικός επιμελητής επιχείρησε να κάνει έξωση σε μια γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας που ζούσε με πενιχρή σύνταξή και αδυνατούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ένα από τα δεκάδες παραδείγματα που έχουν δημοσιευτεί.

Σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία αναφέρει ότι «Η πλειονότητα των δικαστικών επιμελητών ασκούν τα καθήκοντά τους με ιδιαίτερη προσοχή, διακριτικότητα, ευαισθησία και σεβασμό προς τους οφειλέτες, χωρίς καμιά κατάχρηση εξουσίας..» Οι ίδιοι θεωρούν ότι επιτελούν το «καθήκον» τους με ηθική. Πόση ηθική μπορεί να χωράει το διώξιμο μιας οικογένειας, ενός ανέργου, ενός ατόμου με προβλήματα υγείας από το ένα και μοναδικό του σπίτι και μάλιστα με παρουσία μπάτσων; Μάλιστα θίγονται όταν «τσουβαλιάζονται» και χαρακτηρίζονται συλλήβδην από κάποια περιστατικά συναδέλφων τους με βίαιες συμπεριφορές. Έχοντας επιλέξει να βγάζουν το ψωμί τους από αυτή την υπόθεση, έχουν διαλέξει πλευρά. Αυτή τη στιγμή αν αποτρέπονται κάποιες εξώσεις, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στη συνδρομή αλληλέγγυων ανθρώπων και συνελεύσεων που καλούν σε συγκεντρώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Πρόσφατα οι δικαστικοί επιμελητές προχώρησαν ομόφωνα σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους, έως ότου τους εξοφληθούν οφειλόμενες αποζημιώσεις. Είναι αξιοσημείωτος ο ζήλος που επιδεικνύουν για τα συμφέροντα της καλοπληρωμένης κάστας τους. Δεν θα κρατούσαν ποτέ όμως την ίδια στάση ενάντια στις εξώσεις πρώτης κατοικίας ή ενάντια σε συναδέλφους τους που συχνά πυκνά μαθαίνουμε ότι απειλούν, λοιδορούν και πετάνε κόσμο στο δρόμο. Κάτι τέτοιο θα πήγαινε ενάντια στα συμφέροντά τους. Εμείς θα αγωνιζόμαστε και θα οργανωνόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα.

Όποιος συμμετέχει σε εξώσεις πρώτης κατοικίας θα μας βρίσκει απέναντί του.

Ή με την τάξη μας ή με τους εχθρούς της.

Ρουβίκωνας

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria