ΟΧΙ στο νέο «χαράτσι» του ΔΕΔΔΗΕ - Να καταργηθούν τώρα όλες οι «ρυθμιζόμενες Χρεώσεις» - OlaDeka

ΟΧΙ στο νέο «χαράτσι» του ΔΕΔΔΗΕ – Να καταργηθούν τώρα όλες οι «ρυθμιζόμενες Χρεώσεις»

Σαν να μην έφταναν οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος που επιβάλλουν οι παραγωγοί μέσω του «τζογαδόρικου» Χρηματιστηρίου Ενέργειας έρχονται και οι «κρυφές» αυξήσεις που επιβάλλει Η ΡΑΕ για λογαριασμό των διαχειριστών των Δικτύων.  

Μετά τις αυξήσεις στα «Τέλη Δικτύου» του ΑΔΜΗΕ, που έγιναν πριν ενάμιση χρόνο, νέες αυξήσεις στο ρεύμα ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη ΡΑΕ και τώρα αφοράν τα «Τέλη Δικτύου» του ΔΕΔΔΗΕ. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύουν από την 1η Μάιου 2023 και είναι για τους οικιακούς καταναλωτές με μονοφασικό ρεύμα στο 22% και για τους καταναλωτές με τριφασική παροχή στο 77%!  Τα ποσοστά αυτά είναι επί των «τελών  χρήσης δικτύου διανομής» που βρίσκεται στις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Η ΡΑΕ έλαβε αυτήν την απόφαση καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε ως «αναγκαίο ρυθμιζόμενο έσοδο» για 981,7 εκ. ευρώ. Η τελευταία αναπροσαρμογή των χρεώσεων δικτύου διανομής ήταν το 2020 όταν το ποσό που ζήτησε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν στα 743,59 εκ. ευρώ.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι τιμές του ρεύματος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εδώ και ένα χρόνο πέρα από τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης στο ρεύμα που κι αυτές έγιναν με χρήματα των ίδιων των καταναλωτών.

Και όλα αυτά όταν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και το 30% των μικρών επιχειρήσεων βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια και δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Αυτοί είναι όμως που θα καλεστούν πάλι να πληρώσουν «το μάρμαρο» 

Να καταργηθούν όλες οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις»

Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» είναι στην ουσία «χαράτσια», δηλαδή εξτρά επιδοτήσεις από τους ίδιους του καταναλωτές ρεύματος μέσω των λογαριασμών τους. Δεν αφορούν την ίδια την κατανάλωση αλλά επιβάλλονται ποσοστιαία σε σχέση με την κατανάλωση. Ακόμα κι αν παραδεχτούμε ότι αρχικά υπήρχαν κάποιοι λόγοι να επιβληθούν, σήμερα οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει και πρέπει άμεσα να καταργηθούν!

Συγκεκριμένα:

  1. Τέλη χρήσης Δικτύων (ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΔΗΕ):  Για ποιο λόγο αυτά πρέπει να πληρώνονται από τους καταναλωτές όταν οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και οι παραγωγοί δηλώνουν τεράστια «ουρανοκατέβατα Κέρδη; Σε ποιο άλλο προϊόν οι καταναλωτές πληρώνουν χώρια τη μεταφορά και τη διανομή του; Πρέπει άμεσα να βγει από τους λογαριασμούς αυτό το «χαράτσι» και οι διαχειριστές των δικτύων να πληρώνονται από τους παραγωγούς και τους παρόχους οι οποίοι καρπώνονται τα τεράστια κέρδη των τιμών του ρεύματος.
  2. Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): Η κοινωνική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης είναι υποχρέωση του Κράτους και όχι των καταναλωτών ρεύματος.  Επίσης πρέπει να καταργηθούν αφού έχει εκλείψει ο λόγος τον οποίον επικαλούνταν οι κυβερνήσεις και ήταν η εξισορρόπηση των τιμών στα νησιά έβγαινα πολύ ακριβές λόγω της λειτουργίας πετρελαϊκών μονάδων. Όμως πλέον έχει γίνει η διασύνδεση της Κρήτης και των άλλων νήσων με το Ηπειρωτικό σύστημα και έχουν το ίδιο κόστος με όλη την υπόλοιπη Χώρα
  3. ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων):  Έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί αφού ο ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) έχει πλεόνασμα για φέτος 2,3 δις τα οποία μπαίνουν στο Ταμείο Επιδοτήσεων Μητσοτάκη (ΤΕΜ). 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων εταιρειών Ηλεκτρισμού και της λεγόμενης Απελευθέρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας που ήταν πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων και επέτρεψε την αθρόα είσοδο των «ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων» στην  Η/Ε που κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών.

Η Απελευθέρωση Η/Ε δεν πρόσφερε τίποτα περισσότερο από πανάκριβο ρεύμα, κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, μισθούς πείνας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, περαιτέρω καταστροφή του Περιβάλλοντος, κατασπατάληση ενεργειακών πόρων από τη μια και τεράστια κέρδη στα τραστ και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιηθήκαν στην αγορά Η/Ε από την άλλη.

Είναι η ίδια πολιτική που με μόνο γνώμονα το κέρδος επιτρέπει τους ενεργειακούς ομίλους να καταστρέφουν την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και γενικότερα το Περιβάλλον σε ολόκληρη τη Χώρα εγκαθιστώντας Αιολικά και Φωτοβολταϊκά που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Χώρας. 

Αυτή η Πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.

Όλα τα κινήματα και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το θέμα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος είναι αναγκαίο να συμπορευτούν απαιτώντας:

  • Ρεύμα φθηνό για τους εργαζόμενους και το Λαό.
  • Ρεύμα κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα 
  • Έξω όλοι οι κερδοσκόποι βιομήχανοι από την Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και εμπορία της Η/Ενέργειας  
  • Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα με στόχο την πλήρη Κοινωνικοποίηση.
  • Για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατική και κοινωνική συμμετοχή στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο που θα πρωτοστατήσει χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος

Κοζάνη 12/4/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria