Οι πρώτες 50 μέρες του ΣΥΡΙΖΑ: 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις 10% στο Δημόσιο, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ - OlaDeka

Οι πρώτες 50 μέρες του ΣΥΡΙΖΑ: 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις 10% στο Δημόσιο, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ

Αφορολόγητο 10.000 ευρώ για όλους, αναδρομικά και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ για μείωση των τιμών. Τι προβλέπει για τη μείωση των τιμών. 

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασικό σημείο του οποίου είναι η αύξηση των μισθών, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, περιλαμβάνει το πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνέταξε ομάδα υπό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και εγκρίνει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν αποκαλύψει την Πέμπτη τα «Παιχνίδια Εξουσίας», παρουσιάζει ενώπιον του ελληνικού λαού μπροστά στις εκλογές, πρόγραμμα 50 ημερών, για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως, μάλιστα, σημειώνεται, δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει μια δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των πολιτών. Δεσμεύεται, επίσης, ότι τα μέτρα αυτά δεν εξαντλούν τις παρεμβάσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται σε κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής, αλλά στοχεύουν στην άμεση ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Το iEidiseis δημοσιεύει σήμερα κατ΄αποκλειστικότητα το σήμερα το Πρόγραμμα των 50 ημερών για την «Άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας», το οποίο αναφέρει:

  • Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
  • Θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στο δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.
  • Επαναφέρουμε την 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.
  • Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Ρυθμίζουμε το ιδιωτικό χρέος σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019
  • Αποσυνδέουμε την τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5%.
  • Θεσπίζουμε ανώτατο όριο τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα.
  • Προστατεύουμε από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Για τη δραστική μείωση τιμών στα καύσιμα και τα τρόφιμα:

  • Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Καταργούμε την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή, στο 6%.

Βάζοντας την εργασία στο επίκεντρο: Μισθοί αξιοπρέπειας – δουλειές με δικαιώματα

Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η τοποθέτηση της εργασίας στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, την αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ των εργαζομένων. Στο δικό μας στρατηγικό σχέδιο η αύξηση των μισθών δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης αλλά προϋπόθεσή της σε αντίθεση με ό,τι υποστηρίζει ο χρεοκοπημένος νεοφιλελευθερισμός.

  • Άμεσα καταργούμε το σύνολο των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ (νόμος Χατζηδάκη, ρυθμίσεις για τις ΣΣΕ )
  • Επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη εφαρμογή της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής
  • Προσαυξάνουμε το νόμιμο ωρομίσθιο για την μερική απασχόληση (20%).
  • Μειώνουμε το νόμιμο όριο των υπερωριών.
  • Κατάργούμε την υπερεργασία, μείωση των νόμιμων χρονικά ορίων εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40%.
  • Μείώνουμε τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, αρχικά πιλοτικά με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων.
  • Κατοχυρώνουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με πλήρη επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας.
  • Αποκαθιστούμε το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
  • Κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων χωρίς το προαπαιτούμενο της κάλυψης ποσοστού πλέον του 50% των εργαζομένων.
  • Κατάργούμε την δυνατότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Επαναφέρουμε το βάσιμο λόγο απόλυσης.και κατοχυρώνουμε αυστηρή προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
  • Καταργούμε την εικονική εργολαβία με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων ενώ εντάσσουμε όσους εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ.
  • Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Θεσμοθετούμε αυστηρή προστασία από τις επισφαλείς μορφές εργασίας με μείωση του outsourcing και του δανεισμού εργαζομένων.
  • Αναγνώρίζουμε τους εργαζόμενους/ες σε πλατφόρμες ως μισθωτούς.
  • Ρυθμίζουμε την τηλεργασία ως μισθωτή εργασία από απόσταση
  • Αναβαθμίζουμε το ΣΕΠΕ σε αυτοτελή Γενική Γραμματεία με ενισχυμένο ρόλο και 1000 μόνιμες προσλήψεις.
  • Κατοχυρώνουμε και ενισχύουμε την συλλογικής αυτονομία και την συνδικαλιστική λειτουργία και δράση. Κατοχυρώνουμε το δικαίωμα της απεργίας.
  • Καθιερώνουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ).
  • Θεσπίζουμε κοινωνικές ρήτρες για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τον αποκλεισμό βλαπτικών μεταβολών των όρων εργασίας των εργαζομένων, στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, καθώς και στα έργα και τις προμήθειες του δημοσίου.
  • Αυστηροποιούμε τους όρους συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς για επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική και κοινωνικο-ασφαλιστική νομοθεσία με κλιμακούμενα μέτρα έως και τον αποκλεισμό τους από τις σχετικές διαδικασίες.

Μια οικονομία δυναμική για μια κοινωνία ισότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάφερε να διαχειριστεί το κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας και να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό αλλά απέτυχε στρατηγικά να αξιοποιήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια που προέκυψαν από την άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας και την αυξημένη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περίοδο της πανδημίας. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν, τα καρτέλ πολλαπλασιάζονται, οι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται σε ελάχιστες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ το δόγμα της απελευθέρωσης των επιμέρους αγορών μέσω ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας έχει αποδειχτεί οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά ασφυκτικό.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία έχουμε ανάγκη μια άλλη οικονομική πολιτική που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της χώρας και τις συλλογικές μας δεξιότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ένα κοστολογημένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Στόχος μας είναι μια δυναμική οικονομία που δεν θα περιορίζεται στην βραχυπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στο real estate αλλά θα αναπτύσσει σύμμετρα το σύνολο των παραγωγικών τομέων της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Βασική μας στρατηγική είναι μέσω θεσμικών τομών να περιορίσουμε το ρόλο της αγοράς. Με την ανακατεύθυνση των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας θέλουμε να υποστηρίξουμε την στροφή στην καινοτομία, την ποιότητα και την υψηλή προστιθέμενη αξία και να ενισχύσουμε την πράσινη μετάβαση εμπλέκοντας στην παραγωγική δραστηριότητα τις χιλιάδες ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των παραγωγικών κλάδων οι οποίες παραμένουν δυστυχώς αποκλεισμένες από την χρηματοδότηση, δημόσια και ιδιωτική, και παγιδευμένες στο γραφειοκρατικό δαίδαλο του πελατειακού και αγοραίου συστήματος που παλινόρθωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο προϋπολογισμός εργαλείο ισότητας και ισορροπίας – Για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Η φορολογική πολιτική για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται:

  • διασφαλίζει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών,
  • μειώνει το επιπλέον φορολογικό βάρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα που με όρους καταναγκασμού επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων,
  • στοχεύει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων,
  • λαμβάνει υπόψη την ασφυκτική πίεση στα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας λόγω εκρηκτικού πληθωρισμού αλλά και τα υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται εκτός από τις φορολογικές παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος που προβλέπονται στο πρόγραμμα των 50 ημερών και για τα εξής:

1. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ (τώρα βρίσκεται στα 8.636 ευρώ).

2. Θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από την εργασία τους. Ένταξη στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλων των φυσικών προσώπων ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης. Ενοποίηση των κανόνων.

3. Δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση της διανομής μερισμάτων: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ από το 5% στο 10% και την προοδευτική του εξέλιξη ως 15%.

4. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria