Η ΕΛΜΕ Καστοριάς για την απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο - OlaDeka

Η ΕΛΜΕ Καστοριάς για την απόφαση μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς καταγγέλλει την αυταρχική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στο σύνολο των ενεργειών του για την επιβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του. Η απόφαση του Υπουργείου δεν έχει λάβει υπόψη την αντίθετη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς για την μετατροπή του σχολείου σε Πρότυπο. Επιπλέον, δεν έχει προηγηθεί εκτενής διάλογος μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και κυρίως μεταξύ αυτών που επηρεάζονται άμεσα (μαθητές 9ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου) από την υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προεκτάσεις και οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης.

Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην έκδοση της απόφασης για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Μία απόφαση που αφορά τη λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς ως Πρότυπο Γυμνάσιο από τον Σεπτέμβριο του 2024 και που εκδόθηκε ένα χρόνο νωρίτερα. Η κ. Κεραμέως στη λήξη της θητείας της μας αποχαιρετά, προωθώντας αυταρχικά, όπως συνηθίζει άλλωστε, την κάλπικη αριστεία των πρότυπων σχολείων σε βάρος του σχολείου της γειτονιάς. Ταυτόχρονα, αγνοεί επιδεκτικά αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν και ανατρέπουν αποφάσεις μετατροπής Γυμνασίων της Αθήνας σε Πειραματικά στη  λογική ότι στερείται το δικαίωμα στο σχολείο της γειτονιάς. Η κ. Κεραμέως χρησιμοποιεί κατά το δοκούν και μόνο στη βάση της εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών και αντιεργατικών πολιτικών τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Φυσικά στη χώρα που κυβερνούν οι άριστοι έννοιες όπως δικαιοσύνη, ισότητα, ισονομία, ίσες ευκαιρίες, ακούγονται σαν ένας δυστοπικός εφιάλτης στα αυτιά τους.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με παλαιότερες ανακοινώσεις της (Σχολεία για την ελίτ και σχολεία… για την πλέμπαΣχετικά με τα πειραματικά και πρότυπα σχολείαΕπιπτώσεις λειτουργίας Πρότυπου ΛυκείουΓια την προσπάθεια μετατροπής Γυμνασίου της πόλης της Καστοριάς σε Πρότυπο.) έχει εκφράσει σε όλους τους τόνους τη θέση της για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οφείλουμε όμως, για άλλη μία φορά, και χωρίς να αναφερθούμε στο αμιγώς υπηρεσιακό κομμάτι που αφορά αποκλειστικά του εκπαιδευτικούς, να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

·         το Πρότυπο Γυμνάσιο θα αντλήσει τους μαθητές τους (44 μαθητές) από όλα τα Δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (και όχι μόνο) συντελώντας έτσι σε μία ποσοτική και ποιοτική αφαίμαξη των υπόλοιπων Γυμνασίων, στα οποία και δημιουργεί μία σειρά παιδαγωγικών και όχι μόνο προβλημάτων.

·         οι μαθητές του 9ου και κατά ένα ποσοστό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς που αποτελούν τη δεξαμενή μαθητών του 1ου Γυμνασίου θα αναγκαστούν να φοιτήσουν σε άλλο Γυμνάσιο μακριά από το σχολείο της γειτονιάς τους. Δηλαδή, οι μαθητές που θα πήγαιναν στο 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, εφόσον δεν επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πρότυπο Γυμνάσιο ή εφόσον επιθυμούν δεν πετύχουν στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πρότυπο Γυμνάσιο, θα πρέπει να εγγραφούν σε άλλο Γυμνάσιο που θα οριστεί με τροποποίηση της χωροταξικής κατανομής.

·         Η τροποποίηση της χωροταξικής κατανομής θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα Γυμνάσια της περιοχής στη λογική της ισοκατανομής των μαθητών.

·         οι μαθητές προκειμένου να εισαχθούν στο πρότυπο Γυμνάσιο μπαίνουν από νωρίς, και στην συγκεκριμένη περίπτωση από το Δημοτικό, σε μία εξουθενωτική διαδικασία (φροντιστήρια, εξαντλητικά προγράμματα), που τους στερεί τα παιδικά – εφηβικά τους χρόνια.

·         Το Πρότυπο Γυμνάσιο θα αποτελεί την αποκλειστική δεξαμενή μαθητών του Πρότυπου Λυκείου και μόνο οι κενές θέσεις (μαθητές που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν) θα πληρούνται με μαθητές άλλων Γυμνασίων και μετά από εξετάσεις.

·         τα πρότυπα σχολεία οδηγούν αυταπόδεικτα σε κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών. Οξύνουν τις εκπαιδευτικές ανισότητες, υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο και ανοίγουν το δρόμο για την επιλογή του σχολείου από τους γονείς.  

          Η Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, έχοντας σαν ένα από τα βασικά της προτάγματα την δημόσια δωρεάν παιδεία των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσης για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην μετατροπή οποιουδήποτε σχολείου σε πρότυπο.

Καλούμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών των εμπλεκόμενων και όχι μόνο σχολείων σε μία εκ βαθέων συζήτηση προκειμένου να τους γίνουν γνωστές οι προεκτάσεις και οι συνέπειες της απόφασης μετατροπής του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς σε Πρότυπο.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, την τοπική κοινωνία, εργαζόμενους, άνεργους, φοιτητές και μαθητές, όλοι μαζί να αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια άλωσης του δημόσιου σχολείου.

Όχι σε σχολεία “αριστείας” και σχολεία της αγοράς,

που συνθλίβουν προσωπικότητες και αξίες!

Ναι στο Σχολείο που προάγει τη γνώση, τη Δημοκρατία, την Αλληλεγγύη και την αγάπη για τη ζωή!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria