Εκτός Πατριαρχείου ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος - OlaDeka

Εκτός Πατριαρχείου ο αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, απαλλάσσεται των καθηκόντων του στο Φανάρι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελος Σίσκος, μετά την κατηγορία της κλοπής ρολογιού μεγάλης αξίας, που του είχαν απαγγείλει οι τουρκικές αρχές.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη (25/4) υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, μετά την ανταλλαγή απόψεων και «λαμβάνοντας υπόψη τη δυσφήμηση του Πατριαρχείου», έλαβε την απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά του στο Φανάρι τον κληρικό Αγαθάγγελο Σίσκο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε σήμερον, 25ην Απριλίου 2023, ύπνο την προεδρείαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Άγια και Γερά Σύνοδος, ενώπιον της όποιας ο Πατριάρχης έθεσε το ανακύψαν θέμα του Αρχειοφύλακος Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου.

Μετ’ ανταλλαγήν απόψεων και ληφθείσης υπ’ όψιν της ως εκ των συμβεβηκότων δυσφημήσεως του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απεφασίσθη όπως τεθεί τέρμα εις την εν Φαναρίω διακονίαν του ως άνω κληρικού.

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελος Σίσκος, συνελήφθη τη Δευτέρα του Πάσχα (17/4) από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία της κλοπής ρολογιού μεγάλης αξίας, το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.

Με αφορμή την κατηγορία ο κληρικός μπήκε στη φυλακή από την οποία ωστόσο αποφυλακίσθηκε με παρέμβαση της Αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ ο Πατριάρχης τον έθεσε σε αργία επ’ αόριστο.

Πηγές του Φαναρίου μιλώντας στην εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας» έλεγαν, ότι ο Πατριάρχης είναι φοβερά προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν διότι διασύρεται το Πατριαρχείο αφού το θέμα έχει λάβει εκτενείς διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο και στο Ιντερνέτ με προβολή σχετικού βίντεο.

Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως, «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέφτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».

Επισημαίνεται ότι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατάγεται από την Καστοριά και πήγε στο Πατριαρχείο ως λαϊκός και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

siskos.jpg
Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελος Σίσκος με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίοrumvader.org

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria