Ακούγιου: Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά – Οι δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν - OlaDeka

Ακούγιου: Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά – Οι δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν

Ιστορική ημέρα για τη συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας κατά την επίσημη τελετή της πρώτης καύσης στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού. Η Τουρκία κάνει το πρώτο της βήμα προς ένα πυρηνικό μέλλον καθώς ο πυρηνικός σταθμός των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ξεκίνησε. Πρόκειται να ένα μεγάλο έργο Τουρκίας και Ρωσίας.

Όπως σημειώνεται είναι η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι «είναι ένα έργο που βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών». Συμπλήρωσε δε, ότι «αποφασίσαμε να βελτιώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις – θα ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να είναι πιο ενεργές η μια στις αγορές της άλλης – και τον τουρισμό. Και αποφασίσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Πούτιν: Πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία

«Γνωρίζουμε τις τεράστιες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης – δημιουργούμε εγκαταστάσεις για να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές», ανέφερε ο Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Τουρκία. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που στείλαμε ιατρική βοήθεια στην Τουρκία, δημιουργώντας ένα νοσοκομείο για 13.000 Τούρκους πολίτες που επλήγησαν από τον σεισμό».

Όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό, αυτός θα παρέχει το 10% της ενέργειας της Τουρκίας. «Με χωρητικότητα 4.800 κυβικών μέτρων, θα είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο – χωρίς εκπομπές CO2. Το έργο απασχολεί σχεδόν 30.000 εργαζόμενους, τα δύο τρίτα των οποίων είναι Τούρκοι».

«Η Rosatom, ενώ αναπτύσσει το εργοστάσιο, χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνικές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ όλα είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», σημείωσε ο Πούτιν.

Ερντογάν: Η Τουρκία μπαίνει στον χάρτη των πυρηνικών χωρών

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε την τελετή πρώτης πυρηνικής καύσης του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού μέσω ζωντανής σύνδεσης από το Προεδρικό Συγκρότημα, μετά την περιπέτεια της υγείας του που απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Δηλώνοντας ότι βρίσκονται σήμερα μαζί για να μοιραστούν τη χαρά μιας μεγάλης κίνησης που θα βάλει την Τουρκία ανάμεσα στις χώρες πυρηνικής ενέργειας του κόσμου, ο Ερντογάν ευχαρίστησε όλους τους καλεσμένους, ιδιαίτερα τους εταίρους της Λαϊκής Συμμαχίας, και όλους τους πολίτες μπροστά στις οθόνες για τη συμμετοχή τους σε αυτή την ημέρα υπερηφάνειας, δηλώνοντας ότι «με αυτή την τελετή εκπληρώνουμε επίσης μια υπόσχεση και μια υπόσχεση προς το έθνος μας».

Αναφέροντας ότι παρακολούθησαν την παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον χώρο του εργοστασίου, που αποτελεί το πρώτο στάδιο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, ο Ερντογάν είπε ότι «με την παράδοση των πυρηνικών καυσίμων στον σταθμό μας από αέρος και θαλάσσης, το Ακουγιού έχει πλέον αποκτήσει την ταυτότητα μιας πυρηνικής εγκατάστασης. Έτσι, η χώρα μας ανέβηκε στην κατηγορία των χωρών με πυρηνική ενέργεια στον κόσμο, έστω και με καθυστέρηση 60 ετών».

Εξηγώντας ότι 422 πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα στον κόσμο και 57 βρίσκονται υπό κατασκευή, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται το 25% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη ενέργεια» και εξάλειψε τους δισταγμούς στο θέμα αυτό. Με το Ακουγιού, κάναμε τη χώρα μας μέρος αυτών των εξελίξεων. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα στον κ. Πούτιν, που υποστήριξαν το έργο μας από την αρχή. Συγχαίρω όλο το τουρκικό και ρωσικό προσωπικό που συμμετείχε στην κατασκευή του σταθμού μας και στη διαδικασία θέσης του σε λειτουργία».

Όπως σημείωσε, στο Ακουγιού κατασκευάζεται ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 4 αντιδραστήρες, ισχύος 1.200 μεγαβάτ ο καθένας, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «όπως πολλά σημαντικά έργα της Τουρκίας, το Ακουγιού έχει υλοποιηθεί με ένα μοντέλο χρηματοδότησης που δεν επιβαρύνει τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Το Ακουγιού είναι η μεγαλύτερη κοινή επένδυση μεταξύ της Ρωσίας και ημών.

Το έργο αυτό, το οποίο έχει επενδυτικό κόστος 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον σχετικό ρωσικό οργανισμό ROSATOM. Παράλληλα με την κατασκευή του έργου, ο ανάδοχος είναι επίσης υπεύθυνος για τις διαδικασίες συντήρησης, λειτουργίας και παροπλισμού, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για τα πυρηνικά εργοστάσια. Όλες οι μονάδες του σταθμού θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά μέχρι το 2028. Μόνο αυτός ο σταθμός θα παρέχει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Όταν τεθεί σε λειτουργία με πλήρη δυναμικότητα, θα παράγονται ετησίως περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμφίβολα, ακόμη και με αυτό το χαρακτηριστικό και μόνο, ο σταθμός μας αξίζει τον τίτλο της στρατηγικής επένδυσης με τη μοναδική συμβολή του στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας. Το έργο αυτό, το οποίο θα συμβάλει με 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου, θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην αύξηση του εθνικού μας εισοδήματος».

Δήλωσε δε, ότι η εμπειρία του έργου θα μεταφέρει την Τουρκία σε διάφορα μέρη στον πυρηνικό τομέα στο μέλλον. Ο Ερντογάν είπε ότι οι μηχανικοί και οι τεχνικοί που θα εκπαιδευτούν στη Ρωσία στο πλαίσιο του έργου και θα εργαστούν στον σταθμό παραγωγής ενέργειας θα εμπλουτίσουν το ανθρώπινο δυναμικό της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria