Το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι στρώνουν φέτος οι καταναλωτές - «Πετάει» το αρνί - OlaDeka

Το ακριβότερο πασχαλινό τραπέζι στρώνουν φέτος οι καταναλωτές – «Πετάει» το αρνί

Σε ισχύ από σήμερα το «Καλάθι του Πάσχα» με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως καταβάλλεται προσπάθεια να παραμείνει η τιμή για το αρνί στα 10 ευρώ, κάτι που ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές, προκειμένου να έχουν τα απαραίτητα το γιορτινό τους τραπέζι, αφού η ακρίβεια στα είδη διατροφής πραγματικά σαρώνει και όπως είναι φυσιολογικό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την πασχαλινή περίοδο. Φέτος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με ρυθμούς πάνω από το 14% σε σύγκριση με πέρυσι κι ενώ πριν το 2021 είχαμε περάσει μία δεκαετία αρνητικού πληθωρισμού. Συνεπώς, φέτος οι καταναλωτές θα στρώσουν το ακριβότερο τραπέζι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.  

Κατσίκι και αρνί έχουν την τιμητική τους, αφού θα βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τραπέζια… με τις σούβλες να παίρνουν φωτιά. Η τιμή εκτιμάται ότι μπορεί, στα συνοικιακά κρεοπωλεία να φτάσει ακόμη και τα 14 ευρώ το κιλό και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και τα 15 ευρώ.

Βέβαια στις κεντρικές αγορές θα είναι φθηνότερο κατά μερικά ευρώ. Να σημειωθεί ότι εφέτος το κόστος παραγωγής για τα αμνοερίφια λόγω της ακρίβειας στις τροφές έχει εκτιναχθεί στα ύψη και όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να βγει ένα αξιοπρεπές κέρδος, η χονδρική τιμή δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 7 με 8 ευρώ το κιλό.

Σήμερα η μέση τιμή για το αρνί βρίσκεται κοντά στα 12 ευρώ το κιλό, αν αυτό πωληθεί ολόκληρο, ενώ αν κοπεί σε κομμάτια ισχύουν οι εξής τιμές:

  • Τα παϊδάκια περίπου 17 ευρώ το κιλό.
  • Το μπούτι 14 ευρώ το κιλό και
  • Το χεράκι στα 13 ευρώ.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επάρκειας από ελληνικά αμνοερίφια και όπως δηλώνουν οι κρεοπώλες από την Αγορά του Ρέντη, αυτό συμβαίνει παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος.

Πότε θα διαμορφωθεί η τελική τιμή 

Η τελική τιμή για αρνιά και κατσίκια αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Η ζήτηση είναι αυτή που θα κλείσει την παραγωγή και την τιμή. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη υπάρχει προσφορά τόσο θα κατεβαίνει η τιμή και όσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση θα ανεβαίνει η τιμή.

Αυξημένες πάντως, σε σχέση με πέρυσι εκτιμάται ότι θα είναι οι τιμές και στα υπόλοιπα εορταστικά εδέσματα, όπως τσουρέκια, αβγά, βαφές, κουλουράκια κ.λπ.

Στο μεταξύ σήμερα έκανε πρεμιέρα κάνει σήμερα στα σούπερ μάρκετ το «Καλάθι του Πάσχα». Τα προϊόντα που βρίσκονται από σήμερα στο πασχαλινό «καλάθι» είναι το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, καθώς και τα πασχαλινά σοκολατένια αβγά.

Διαβεβαιώσεις από Αδωνι Γεωργιάδη

Το «Καλάθι του Πάσχα» θα είναι στην ίδια λογική με το «καλάθι στης Σαρακοστής» και επιδιώκει να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών για πιο οικονομικές λύσεις για το τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα. Το «Καλάθι του Πάσχα» θα είναι σε ισχύ έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το «καλάθι» που θα ισχύσει την περίοδο του Πάσχα θα είναι ενισχυμένο και με αρνί και κατσίκι τελικά, όπως επίσης και με τσουρέκι και σοκολατένιο αβγό.

«Κάναμε πολύ μεγάλη συζήτηση και με αρκετούς παραγωγούς αλλά και με τα σούπερ μάρκετ, για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι, το οποίο έχει πρωτόλεια αύξηση σε σχέση με πέρσι».

Ο στόχος όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης είναι η τιμή του αρνιού «να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», επισημαίνοντας ωστόσο τη μικρή παραγωγή που υπάρχει φέτος αλλά και τις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν για το Πάσχα των Καθολικών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria