travel.gr: «Καστοριά: Τα τοπικά πιάτα και οι τοπ διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε» - OlaDeka

travel.gr: «Καστοριά: Τα τοπικά πιάτα και οι τοπ διευθύνσεις για να τα δοκιμάσετε»

Γαστρονομικά στέκια της πόλης μάς παρουσιάζουν πιάτα με έντονο παραδοσιακό χρώμα.

Στην Καστοριά, με την πλούσια γαστρονομική παράδοση, παραδοσιακά πιάτα σμίγουν αρμονικά με gourmet γεύσεις, προσφέροντας απολαύσεις που ικανοποιούν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Δεν είναι μόνο τα κλασικά κεφτεδάκια μακάλο (σάλτσα με αλεύρι, ντομάτα και σκόρδο), τα φημισμένα φασόλια γίγαντες και το γριβάδι στον ταβά, είναι και σύγχρονα πιάτα με γεύση και αισθητική, που έχουν ως βάση τους ντόπια προϊόντα, τυριά και κρέατα. Εννοείται ότι όλα τα πιάτα επιβάλλεται να συνοδεύονται με τοπικό τσίπουρο και κρασί, για ολοκλήρωση της γαστρονομικής εμπειρίας.

Βρεθήκαμε στην Καστοριά και ζητήσαμε από τέσσερα δημοφιλή γαστρονομικά στέκια, να μας προτείνουν αγαπημένα τους πιάτα με έντονο τοπικό χρώμα, άρωμα και γεύση. Τα δοκιμάσαμε και σας τα παρουσιάζουμε.

Μικρό και γευστικά θαυματουργό

Προσεγμένα γευστικά και μοντέρνα πιάτα του συνδυάζουν την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα, με πολλά ντόπια προϊόντα να έχουν την τιμητική τους. Η γαστρονομική λίστα ανανεώνεται τακτικά και αυτό είναι που κάνει τον «Πασατέμπο», σε έναν από τους πλέον κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, να ξεχωρίζει.

Κροκέτες τραχανά με χειροποίητο ξινό τραχανά, τοπική φέτα και πικάντικο λουκάνικο τσορίθο/Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος
Χούμους φασολιού -Καστοριάς βέβαια- με «χώμα» ελιάς και μοσχαρίσιο παστράμι/Photo: Περικλής Μεράκος

Από τα τοπικά που ξεχωρίσαμε: χούμους φασολιού -Καστοριάς βέβαια- με «χώμα» ελιάς και μοσχαρίσιο παστράμι, κροκέτες τραχανά με χειροποίητο ξινό τραχανά, τοπική φέτα και πικάντικο λουκάνικο τσορίθο, καθώς και παραδοσιακές χυλοπίτες με μοσχαράκι, λαχανικά και μαλακό άσπρο τυρί τσαλαφούτι. Για τους φανατικούς κρεατοφάγους, «δαγκωτό» ψαρονέφρι με τουλουμοτύρι σε αρωματισμένες μπρουσκέτες. Μικρό σχετικά μαγαζί με ζεστό και όμορφο περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τη μουσική και τα πιάτα δεν περνάει απαρατήρητο. (Πασατέμπος: Τηλ. 2467400113)

Ψαρονέφρι με τουλουμοτύρι σε αρωματισμένες μπρουσκέτες/Photo: Περικλής Μεράκος
Το «Καλντερίμι» βρίσκεται την πιο γραφική γωνιά της παραδοσιακής συνοικίας του Ντολτσό/Photo: Περικλής Μεράκος

Καλντερίμι των γεύσεων

Στην πιο γραφική γωνιά της παραδοσιακής συνοικίας του Ντολτσό, το «Καλντερίμι» δένει αρμονικά με το περιβάλλον, ταξιδεύοντάς τον επισκέπτη στην πλούσια γαστρονομική παράδοση της Καστοριάς. Πιάτα με αυθεντικές τοπικές γεύσεις, βασισμένα σε ντόπια προϊόντα, αλλά με έντονες νεωτεριστικές πινελιές. Επιλέξαμε από το πλούσιο μενού να δοκιμάσουμε τους φημισμένους κεφτέδες μακάλο, ένα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα στην Καστοριά. Μακάλο ουσιαστικά είναι ο χυλός – σάλτσα, από λάδι, αλεύρι, τομάτα και σκόρδο, μέσα στον οποίον «πνίγονται» τα κεφτεδάκια που τηγανίστηκαν νωρίτερα.

Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια, φασόλια σαλάτα και κεφτέδες μακάλο/Photo: Περικλής Μεράκος
Κεφτέδες μακάλο/Photo: Περικλής Μεράκος
Αισθητική που ξεχωρίζει/Photo: Περικλής Μεράκος

Άλλα πιάτα που ξεχωρίσαμε, με σύγχρονο τρόπος προετοιμασίας και τελικό σερβίρισμα: ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια, φασόλια γίγαντες, τυρί μπάτζο ή σαλάτα με μανούρι και ντόπια μοσχαρίσια μπριζόλα ωρίμασης. Πιάτα και ορεκτικά, όλα με αρμονικές γεύσεις, που μπορούν να συνδυαστούν με τα υπέροχα ντόπια κρασιά της πλούσιας κάβας. (Kαλντερίμι: Τηλ. 2467401195)

Πράσινη σαλάτα με μανούρι/Photο: Περικλής Μεράκος
To γραφικό ταβερνάκι βρίσκεται δίπλα ακριβώς στα νερά της λίμνης/Photo: Περικλής Μεράκος

Τυρί μπάτζο και άλλα ορεκτικά δίπλα στη λίμνη

Το πλέον δημοφιλές τυρί στην Καστοριά, όπως και στην υπόλοιπη δυτική Μακεδονία, είναι ο μπάτζος, που αποτελεί και προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η γεύση του είναι υπόξινη και ελαφρώς πικάντικη και αλμυρή. Στην Καστοριά το σερβίρουν «σαγανάκι» με ένα αυγό μάτι επάνω του προκειμένου να «γλυκάνουν» την αλμύρα του. Το δοκιμάσαμε στο γραφικό ταβερνάκι «Δώδεκα μήνες στην Κουζίνα», δίπλα ακριβώς από τα νερά της λίμνης.

Τυρί μπάτζο και μελιτζάνα τουρσί/Photo: Περικλής Μεράκος

Και επειδή η Καστοριά συνδέεται με τα «αρμιά» και τα τουρσιά, απολαύσαμε και μια μελιτζάνα τουρσί γεμιστή με λάχανο, καρότο, ντομάτα, μαϊντανό σκόρδο που «λιώνει» στο στόμα.

Τυρί μπάτζο με αυγό «μάτι»/Photo: Περικλής Μεράκος
Μελιτζάνα τουρσί γεμιστή με λάχανο, καρότο κ.α./Photo: Περικλής Μεράκος

Στα ντόπια κρέατα που σερβίρονται στον όμορφο και προσεγμένο χώρο, ξεχωρίζουν μοσχαρίσια μπριζόλα και ψαρονέφρι, καθώς και γεμιστό μπιφτέκι. (Δώδεκα μήνες στην Κουζίνα: Τηλ. 2467026022)

O ντόπιος ψαράς κ.Τάσος Καραμήτρου, ψαρεύοντας το γριβάδι που θα καταλήξει στον ταβά /Photo: Περικλής Μεράκος

Στου «Ψαρά» για γριβάδι στον ταβά

Το λιμνίσιο ψάρι δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον γαστρονομικό χάρτη της Καστοριάς, με το γριβάδι να έχει την τιμητική του, κυρίως στον ταβά αλλά και ως σούπα. Την «γκαρούφα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Βρεθήκαμε στο παραλίμνιο χωριό Πολυκάρπη, κοντά στην Καστοριά, όπου ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας «Ψαράς» Τάσος Καραμήτρου ψάρεψε το γριβάδι από τη λίμνη και η σύζυγός του Δήμητρα μας το μαγείρεψε στον ταβά.

Γριβάδι στον ταβά. Δηλαδή στον φούρνο με πατάτες, τομάτες και πιπεριές/Photo: Περικλής Μεράκος

Στο ταψί και στον φούρνο δηλαδή, μαζί με ψιλοκομμένες πατάτες, τομάτες και πιπεριές, ενώ το σκόρδο, η τριμμένη φρυγανιά και το κόκκινο πιπέρι δίνουν ξεχωριστή γεύση στο αποτέλεσμα.

Γριβάδι τηγανισμένο/Photo: Περικλής Μεράκος
Το γριβάδι μας ετοίμασε η κυρία Δήμητρα Καραμήτρου/Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος

Ακόμη και εάν δεν σας αρέσουν τα ψάρια του γλυκού νερού, θα λατρέψετε το γριβάδι στον ταβά, λόγω γεύσης που δεν παραπέμπει καθόλου στην χαρακτηριστική μυρωδιά λιμνίσιου ψαριού. Εναλλακτικά στο τηγάνι. (Ψαροταβέρνα στου Ψαρά: Τηλ. 2467074122).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria