Credit Suisse: «Πόκερ» για σκληρούς παίκτες – Ποιοι διαμορφώνουν το μέλλον της - OlaDeka

Credit Suisse: «Πόκερ» για σκληρούς παίκτες – Ποιοι διαμορφώνουν το μέλλον της

Ένας πολιτικός, ένας οικονομολόγος και ένας μαθηματικός είναι μεταξύ των «αρχιτεκτόνων» που θα καθορίσουν το μέλλον του πάλαι ποτέ κορυφαίου χρηματοπιστωτικού ομίλου της Ελβετίας. 

Μετά από μία κρίση επενδυτικής εμπιστοσύνης, η Credit Suisse βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για συγχώνευση με τη UBS, στο πλαίσιο σχεδίου που έχει ενορχηστρωθεί από την ελβετική κυβέρνηση. 

Πρόκειται για μία δραματική εξέλιξη για τον «τιτάνα» της πανίσχυσης τραπεζικής αγοράς της Ελβετίας. Μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι εξής, σύμφωνα με το Bloomberg:

– H 59χρονη Karin Keller-Sutter, υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, η οποία βρίσκεται στο πόστο αυτό για λιγότερο από τρεις μήνες. Μέλος των φιλικά προσκείμενων προς τις επιχειρήσεις Φιλελευθέρων, συμμετέχει στην επταμελή κυβέρνηση από το 2019 και είναι ενεργός πολιτικός εδώ και 30 έτη. Προτού εκλεγεί στην κυβέρνηση, ήταν μέλος του δ.σ. της ασφαλιστικής Baloise Holding και πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Λιανεμπορίου. 

– Ο Urban Angehrn, γεννηθείς το 1965, είναι επικεφαλής της ελβετικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής Finma από το Νοέμβριο του 2021. Εργάστηκε επί 14 χρόνια στη Zurich Insurance και έχει διατελέσει επικεφαλής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης ενεργητικού στη Winterthur. Πριν από τη θέση αυτή, είχε εργαστεί 11 χρόνια στο τμήμα προώθησης παραγώγων στη Credit Suisse First Boston και στη JPMorgan Chase & Co. Είναι κάτοχος Μάστερ Φυσικής από το ETH Zurich και Διδακτορικού (PhD) στα μαθηματικά από το Χάρβαρντ. 

– Ο Thomas Jordan, 60 ετών, είναι πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας από τον Απρίλιο του 2012. Στη διάρκεια της θητείας του, καθοδήγησε τη φάση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής με το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο και με παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την ισχυροποίηση του φράγκου. Η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τερμάτισε την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Ο Jordan έχει σπουδάσει Οικονομικά και Επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Εργάζεται στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας από το 1997. 

– Ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, γνωρίζει από κρίσεις. Ανέλαβε το αξίωμα αυτό πριν από έναν περίπου χρόνο καθώς έως τότε ήταν οικονομικός διευθυντής της Morgan Stanley (και στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008). Ο 65χρονος ενορχήστρωσε τότε την έκτακτη επένδυση από την ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group, η οποία μαζί με την κρατική βοήθεια, κράτησε βιώσιμη την αμερικανική τράπεζα. Είχε βοηθήσει τότε στην εποπτεία του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley προσπαθώντας να φέρει πίσω τους πελάτες που τράπησαν σε φυγή λόγω πανικού. Έφυγε από την αμερικανική τράπεζα το 2019 και προσλήφθηκε στη UBS με στόσο να μεταφέρει την επιτυχία της στρατηγικής της Morgan Stanley στο τμήμα διαχείρισης πλούτου της ελβετικής τράπεζας. 

– Ο 56χρονος διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, ξεχωρίζει με τα ανοικτά πουκάμισα και τα επιχειρηματικά του σλόγκαν. Η άφιξή του στη UBS από την ολλανδική ING το 2020 επισκιάστηκε από μία νομική διαμάχη σχετικά με τον ρόλο του σε σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος. Από τότε που ανέλαβε την ελβετική τράπεζα, τα οικονομικά μεγέθη παρουσίασαν βελτίωση – παρότι η στρατηγική του να καταστήσει τη UBS περισσότερο ψηφιακή δέχθηκε καίριο πλήγμα όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξαγορά της Wealthfront, αμερικανικής εταιρείας συμβούλων σε συστήματα ρομποτικής. ADVERTISEMENT

– Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Αxel Lehmann, είχε διατελέσει γενικός διευθυντής και πρόεδρος της UBS. Ο 63χρονος ανέλαβε τη θέση του προέδρου ως μία πιο ασφαλής επιλογή μετά την αναγκαστική αποχώρηση του Αντόνιο Όρτα-Οσόριο, ο οποίος παραβίασε μία σειρά lockdowns στη διάρκεια της πανδημίας. 

– Ακόμη ένα πρώην στέλεχος της UBS, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, ξεκίνησε στην ελβετική τράπεζα το 2021 ως επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης ενεργητικού. Ο 60χρονος έχει την φήμη ότι μπορεί να μειώνει το κόστος με μεγάλη ταχύτητα και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το σχέδιό του να περικόψει θέσεις εργασίας από πέρυσι τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο μπροστά από το στόχο του. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε αναλάβει τα ηνία της Swiss Bank της Credit Suisse, αφού όμως είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη McKinsey & Co. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria