Ροζ Πάνθηρες: Σέρβοι και ένας Έλληνας στη συμμορία - Η δράση τους και πώς «άρπαξαν» 24 ρολόγια από τη Rolex - OlaDeka

Ροζ Πάνθηρες: Σέρβοι και ένας Έλληνας στη συμμορία – Η δράση τους και πώς «άρπαξαν» 24 ρολόγια από τη Rolex

Συνελήφθησαν δύο από τα πέντε άτομα της σπείρας- Πώς δρούσαν – Παρακολουθούσαν μέρες το κατάστημα που είχαν στοχοποιήσει – Το protothema.gr παρουσιάζει τη δικογραφία

Τέσσερις Σέρβοι μέλη της διαβόητης συμμορίας «Pink Panthers» και ένας Έλληνας μέλος ομάδας που έκανε ληστείες με καλάσνικοφ κρύβονται πίσω από την κινηματογραφική ληστεία στις 20 Δεκεμβρίου σε κοσμηματοπωλείο στην Αθήνα, αφαιρώντας 24 ρολόγια ROLEX, αξίας 135.000 ευρώ. Ως μέλη της ομάδας που χτύπησαν το κατάστημα στο κέντρο της πόλης ταυτοποιήθηκαν συνολικά πέντε άτομα – συνελήφθησαν οι δύο (ο Έλληνας και ένας Σέρβος) – σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μάλιστα στη συμμορία υπήρχε και ένας 63χρονος που έκανε τον πελάτη προκειμένου να βοηθήσε τους συνεργούς του να τρυπώσουν στο κατάστημα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του Βαλκανικού οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι ομάδες Pink Panthers. Οι ομάδες αυτές παρουσιάζουν διεθνή δράση και στοχοποιούν κυρίως κοσμηματοπωλεία, όπου διαπράττουν ληστείες με την μέθοδο “smash and grab” ή διαρρήξεις με την μέθοδο “ram and raid”. Λειτουργούν με «επαγγελματικό» τρόπο, έχοντας ως αρχηγό άτομο με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κυκλοφορούν με πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ενώ στο σύνολο των επιθέσεών τους, χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει, ακόμα και αρκετές ημέρες πριν το «χτύπημα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σέρβος αρχηγός της ομάδας είχε συλληφθεί για ληστεία που διέπραξε το 2017 σε κοσμηματοπωλείο στην Ελβετία, αλλά και για συμμετοχή σε ληστεία σε κοσμηματοπωλείο το 2016 στη Σλοβενία.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr “Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της εν λόγω ομάδας προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (πιστόλι, σφυρί, μέσα απόκρυψης των χαρακτηριστικών των προσώπων τους) και έχοντας συναποφασίσει την τέλεση ληστείας σε κοσμηματοπωλείο αλλά και την κλοπή δίκυκλων μοτοσυκλετών, ενώθηκαν για το σκοπό αυτό. Προκειμένου να καταστεί δυσχερής ο εντοπισμός τους και η σύνδεσή τους με τις αξιόποινες πράξεις, οι τρεις δράστες μόνιμοι κάτοικοι Σερβίας, εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια και παρέμειναν σε αυτή το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα για την τέλεση της ληστείας, ενώ εξήλθαν από αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την διάπραξή της, ώστε να δυσχεράνουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους. Ακόμα, οι κινήσεις τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από τη χώρα μας ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες, αφοί οι τρεις Σερβοι, πραγματοποίησαν είσοδο και έξοδο στην Ελλάδα τόσο σε διαφορετικές ημερομηνίες όσο και από διαφορετικά σημεία Διαβατηριακού Ελέγχου, προκειμένου να καταστεί αδύνατη η συσχέτιση των μετακινήσεών τους και η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.Ακόμα, διέμειναν σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα για χρονικό διάστημα ελάχιστων ημερών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως «ορμητήριο» των μελών της οργάνωσης και είχε εκμισθωθεί από ένα από τα μέλη της αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Για τις μετακινήσεις τους πριν και μετά την τέλεση της ληστείας χρησιμοποίησαν οχήματα, τα οποία δεν ανήκουν σε αυτούς, προκειμένου να δυσχεράνουν τόσο τον εντοπισμό τους όσο και την ταυτοποίησή τους”.

Όπως αναφέρετε στο διαβιβαστικό: “Την 02.50΄ ώρα της 19-12-2022, αφαίρεσαν από την οδό Πίνδου στα Πατήσια, την δίκυκλη μοτ/τα, μάρκας HONDA TRANSALP. Η συγκεκριμένη μοτ/τα ανευρέθηκε την 29/12/2022 στην οδό Πασίωνος στην Αθήνα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της. Την 04.46΄ ώρα της 19-12-2022, αφαίρεσαν από την οδό Δοκού στην Κυψέλη, την δίκυκλη μοτ/τα, μάρκας HONDA TRANSALP. Η συγκεκριμένη μοτ/τα ανευρέθηκε την 20/12/2022 στην συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου & Πορινού στην Αθήνα και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της.

Την 10.52΄ ώρα της 20-12-2022 εισέβαλαν στο κατάστημα της ROLEX το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, όπου αφαίρεσαν συνολικά είκοσι τέσσερα ρολόγια μάρκας ROLEX, συνολικής αξίας 135.000 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια διέφυγαν με τις κλεμμένες μοτοσικλέτες. Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες της 20-12-2022, τρεις δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν στο κατάστημα εμπορίας ρολογιών με την επωνυμία «ROLEX Boutique», το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, εκμεταλλευόμενοι την είσοδο ηλικιωμένου ατόμου, συνεργού τους, που προσποιούνταν τον πελάτη και με την απειλή όπλου που έφερε ο ένας εξ αυτών, ακινητοποίησαν τον υπάλληλο security καθώς και τον υπάλληλο του καταστήματος. Στη συνέχεια, με τη χρήση σφυριού που έφερε μαζί του ο δεύτερος εξ αυτών, αφού έθραυσε τις βιτρίνες του καταστήματος, αφαίρεσε τα ρολόγια. Ακολούθως, δράστες επιβιβάσθηκαν σε δύο μηχανές που είχαν σταθμεύσει έξω από το καταστήμα και που στην μια εξ αυτών τους περίμενε ο πέμπτος συνεργός τους και διέφυγαν προς την οδό Σταδίου, με κατεύθυνση προς την Πλατεία Συντάγματος. Τέλος, ο ηλικιωμένος δράστης που προσποιούνταν τον πελάτη, εξήλθε του καταστήματος και διέφυγε πεζός προς την οδό Σταδίου και αυτός με κατεύθυνση προς την Πλατεία Συντάγματος. ωΑπό τη διεξοδική ανάλυση των στοιχείων που προέκυψαν από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων καθώς και των πληροφοριακών δεδομένων που περιήλθαν μέσω αστυνομικής συνεργασίας με άλλες χώρες, καταδείχθηκε ο ρόλος κάθε μέλους στην διάπραξη της ληστείας”.

Σύμφωνα με την Αστυνομία “ο 47χρονος Σέρβος, πριν τη ληστεία συμμετείχε στις δύο κλοπές μοτοσυκλετών, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα τέλεσης, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής, με τη χρήση σφυριού, έθραυσε τις βιτρίνες και τις προθήκες του καταστήματος και αφαίρεσε τα ρολόγια. Ο συγκεκριμένος αποτελεί ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers» με διασυνδέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που βοήθησε στην άμεση διοχέτευση των κλεμμένων ρολογιών σε ένα εκτεταμένο δίκτυο κλεπταποδόχων σε διάφορες χώρες ώστε να μην εντοπιστούν. Ο δεύτερος 35χρονος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ημεδαπού και αλλοδαπών, συμμετείχε στις κλοπές των μοτοσυκλετών και μίσθωσε το κατάλυμα που διέμειναν οι «εισαγόμενοι» δράστες. Κατά τη διάρκεια της ληστείας, παρέμεινε εξωτερικά του καταστήματος, επιτηρώντας το χώρο και ακολούθως συνέδραμε στη διαφυγή του 47χρονου από την Αττική. Αποτελεί και αυτός ενεργό μέλος του εγκληματικού δικτύου των «Pink Panthers», με διασυνδέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο 48χρονος Σέρβος, επιτέθηκε και ακινητοποίησε στο πάτωμα τον υπάλληλο security του καταστήματος ώστε να μην αντιδράσει κατά τη διάρκεια της ληστείας. Ο 35χρονος ημεδαπός, απειλούσε με πιστόλι τον υπάλληλο του καταστήματος και τον ιδιωτικό φύλακα security, δίνοντάς τους εντολές στα ελληνικά, ώστε να θεωρηθεί ότι η εγκληματική ενέργεια πραγματοποιήθηκε από ημεδαπούς δράστες αποπροσανατολίζοντας τις έρευνες των διωκτικών Αρχών. Προσέγγισε και διέφυγε από το χώρο της ληστείας με μία από τις κλεμμένες μοτοσικλέτες ενώ ακολούθως φυγάδευσε μέχρι το «κρησφύγετο» τον 48χρονο.Τέλος ο 63χρονος αλλοδαπός, λειτούργησε ως ο «Δούρειος Ίππος» της οργάνωσης για την είσοδο των συνεργών του στο κατάστημα, καθώς εκμεταλλευόμενος την εικόνα ανήμπορου ηλικιωμένου ατόμου, κατάφερε με επιδέξιες κινήσεις, να πείσει τον υπάλληλο security να κρατήσει για περισσότερη ώρα ανοικτή την πόρτα του καταστήματος, με αποτέλεσμα να εισέλθουν εντός του καταστήματος οι συνεργοί του”.
Σεσημασμένοι

Oι πέντε ληστές ήταν σεσημασμένοι από τις Αρχές. Συγκεκριμένα ο S. P. αποτελεί ενεργό μέλος της διεθνούς εγκληματικής δραστηριότητας γνωστής με την κωδική ονομασία “Pink Panthers”, ενώ έχει συλληφθεί για ληστεία που διέπραξε το 2017 σε κοσμηματοπωλείο στην Ελβετία, αλλά και για συμμετοχή σε ληστεία σε κοσμηματοπωλείο το 2016 στη Σλοβενία.
ΚλείσιμοΕίναι σεσημασμένος στη Σερβία για πλήθος αδικημάτων μεταξύ των οποίων ληστείες και κλοπές. O J. D. είναι σεσημασμένος για παράβαση του Ν. «Περί Όπλων, Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Συνελήφθη την 02-05-2014 από την ΕΛ.ΑΣ για συμμετοχή στους “Pink Panthers” η οποία διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών σε κοσμηματοπωλεία της Αττικής μπήκε φυλακή και αποφυλακίστηκε την 09-07-2020. O R.J είναι σεσημασμένος στη Σερβία για πλήθος αδικημάτων μεταξύ των οποίων ληστεία αλλά και κατοχή και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών. Τέλος ο Έλληνας είναι σεσημασμένος για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, φθορά, βαριά σωματική βλάβη, παράβαση του Ν. «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και του Ν. «Περί Όπλων». Συνελήφθη την 03-11-2014 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες με την απειλή kalasnikov σε σούπερ-μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και πρατήρια υγρών καυσίμων χρησιμοποιώντας για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους κλεμμένες μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, ενώ αποφυλακίστηκε την 05-07-2019.

Οι συλλήψεις

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στον Πειραιά και στον Γέρακα, συνελήφθησαν οι δύο 35χρονοι, ενώ σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες καθώς και από την κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 950 ευρώ, 5 κινητά τηλέφωνα, από τα οποία ένα μεγάλης αξίας, είδη ένδυσης και υπόδησης που φορούσαν κατά τη διάρκεια της ληστείας, περούκα και ζευγάρι γάντια, κράνος μοτοσικλέτας, 4 φυσίγγια, ζυγαριά ακριβείας, συσκευασία με ναρκωτική ουσία, πιθανόν κοκαΐνη, μικτού βάρους 6,9 gr. νάιλον συσκευασία, περιέχουσα ινδική κάνναβη, συνολικού μικτού βάρους 5,7 gr. ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης αλλοδαπών Αρχών, αμφιβόλου γνησιότητας συσκευή αποθήκευσης δεδομένων USB, 6 στέλεχη καρτών SIM σουγιάς χρώματος μαύρου, συνολικού μήκους 14 cm, 6 πακέτα τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης τσιγάρων, διάφορα έγγραφα όπως διπλώματα οδήγησης, υπεύθυνες δηλώσεις, κάρτες τραπεζικών ιδρυμάτων κ.λ.π.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria