Ομιλία Ο. Τελιγιορίδου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών - OlaDeka

Ομιλία Ο. Τελιγιορίδου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Ολυμπίας Τελιγιορίδου:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων όσων έχασαντόσο άδικα τη ζωή τους και να ευχηθώ και εγώ από την πλευρά μου γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Από ότι αποδεικνύεται και από την σημερινή συζήτηση και από τις τοποθετήσεις που γίνονται, νομίζω πως είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επίμονα προσπαθεί να αρνηθεί την ανάληψη της ευθύνης για τα δικά της τραγικά λάθη και τις δικές τις παραλείψεις, που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί ηστάση του ίδιου του Πρωθυπουργού, όταν την πρώτη στιγμή, στην πρώτη του δήλωση,έριξε την ευθύνη στον σταθμάρχη, στην αμέσως επόμενη δημόσια τοποθέτησή του είπε ότι φταίνε όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και στη συνέχεια υπέδειξε και προς τη δικαιοσύνη να συμπεριλάβει το πόρισμα της επιτροπής που η ίδια κυβέρνηση όρισε, ενώ υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές.

Δυστυχώς, μετά από αυτή την τραγωδία ζούμε μία παρωδία. Πού είναι ο Υπουργός υποδομών, ο κύριος Καραμανλής, ο οποίος τουλάχιστον στη δική μας επιτροπή όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν λαλίστατος για το αξιέπαινο, όπως έλεγε, έργο του. Πού είναι οι Υφυπουργοί, πού είναι ο αρμόδιος υφυπουργός για τους σιδηροδρόμους; Όλο αυτό που γίνεται από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, δείχνει ότι οι υπεύθυνοι αυτοί λειτουργούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Είναι κρυπτόμενοι από το δημόσιο βήμα και εδώ και 15 μέρες δεν έχουνε δώσει καμία δημόσια απάντηση για το τι συνέβη επί των ημερών τους.

Ο κύριος Γεραπετρίτης, με κομματικό θα έλεγα πατριωτισμό, ανέλαβε μία πολιτική εργολαβία, την πολιτική διαχείριση αυτής της υπόθεσης, η οποία όμως θα πρέπει συνολικά η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι δεν μπορεί ούτε να αποκρύψει ούτε να αποσιωπήσει την πολιτική ευθύνη. Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ο κύριος Γεραπετρίτης, ξεκινώντας σήμερα την τοποθέτησή του, ήτανε να ζητήσει από την αντιπολίτευση συνολικά να μην υπάρξει πολιτική εκμετάλλευση αυτής της τραγωδίας.

Κι εγώ πραγματικά αναρωτιέμαι, κύριε Υπουργέ, πώς σας πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό; Υπάρχουν παραδείγματα πολιτικής εκμετάλλευσης ανθρώπινης τραγωδίας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας; Προφανώς, κύριε Γεραπετρίτη και νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ, εμείς δεν θα κάνουμε αυτό που κάνατε εσείς και μάλιστα το κάνατε και από τα πιο επίσημα χείλη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μόλις τον Αύγουστο του 2021, ενίστατο στη Βουλή και από το βήμα της ολομέλειας, απευθυνόμενος σε εμάς, έλεγε ότι δεν κατανοούμε τι σημαίνει να δίνεις DNA για να βρεις τον δικό σου άνθρωπο. Αυτά τα έλεγε τον Αύγουστο του 2021. Και πλήθος άλλων στελεχών σας. Προφανώς δεν πρόκειται να υπάρξει όξυνση από τη δική μας πλευρά, αλλά μη νομίζετε ότι απευθύνεστεκαι σε ανθρώπους που μπορείτε να κοροϊδεύετε. Θα κάνετε πρώτα την αυτοκριτική σας και μετά θα δίνετε μαθήματα σε εμάς για το πώς θα είμαστε στον δημόσιο λόγο.

Ο στόχος ο δικός μας είναι να βρεθεί η αλήθεια και να μας δώσετε σαφείς απαντήσεις. Και αφού αναλάβατε τον ρόλο της διοίκησης στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών,γιατί διοίκηση αναλάβατε, δεν ορκιστήκατε Υπουργός, θα πρέπει να μας απαντήσετε,έστω για τον προκάτοχό σας και για τους δύο Υφυπουργούς που παραμένουν, τα εξής:  αγνόησαν ή έδωσαν απάντηση τον Απρίλιο του 2022 στην παραίτηση του υπεύθυνου ασφαλείας της ΕΡΓΟΣΕ; Αγνόησαν ή έδωσαν απάντηση, τελευταία, τον Οκτώβριο του 2022, στο εξώδικο των εργαζομένων για την μη λειτουργία σηματοδότησης και τηλεχειρισμού που δεν προστάτευε από ανθρώπινο λάθος; Αγνόησαν ή απάντησαν τον Φεβρουάριο του 2023 στην έγκληση της Κομισιόν για την μη εφαρμογή κανόνων στο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο; Αγνόησαν ή απάντησαν σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις και τα υπομνήματα των εργαζομένων που μιλούσαν για την υποστελέχωση του ΟΣΕ, που επί δικής σας θητείας, επί δικών σας ημερών, μειώθηκαν κατά 500 περίπου άτομα; Και θα μας απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, με ποια στοιχεία ερχόταν μόλις τον Φεβρουάριο του 2023 ο κύριος Καραμανλής στη Βουλή και εξανίστατο σε ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λέγοντας μας ότι αυτό είναι ντροπή και η δική του θητεία εξασφάλισε την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δρομολογίων. Θα μας απαντήσετε κύριε Υπουργέ, εκ μέρους του προκατόχου σας, ο οποίος έδωσε απευθείας ανάθεση 240.000 ευρώ σε επιπλάδικο της περιοχής του για να αγοράσει γάντια για την πανδημία, γιατί δεν βρήκε 5.000 ή 10.000 ευρώ που χρειαζόταν για την αποκατάσταση της ζημιάς της πυρκαγιάς στο κέντρο τηλεδιοίκησης, στη Λάρισα. 

Και τελειώνοντας, κύριε Γεραπετρίτη, θέλω να σας παρακαλέσω κάτι. Θα σας παρακαλούσα να ενημερώσετε τον Πρωθυπουργό για το έργο που έχετε αναλάβει, γιατί μόλις χθες ο κύριος Οικονόμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι ο κύριος Πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί από τον κύριο Καραμανλή για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Όπως ο κύριος Πρωθυπουργός δεν είχε ενημερωθεί από τον πρώην διευθυντή του γραφείου του, τον κύριο Δημητριάδη, για τις παρακολουθήσεις. Όπως δεν είχε ενημερωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα. 

Τελικά, κύριε Γεραπετρίτη, που είσαστε κοντά στον Πρωθυπουργό, τον ενημερώνει κανείς Υπουργός τον Πρωθυπουργό για το αντικείμενο στο οποίο είναι υπεύθυνος; Το επιτελικό σας κράτος τελικά είναι μπάχαλο ή μας λέτε ψέματα; Είναι πάρα πολύ κρίμα, μετά από αυτή τη τραγωδία που βίωσε το σύνολο του Ελληνικού λαού, η κυβέρνηση να αρνείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θεωρώ ότι έχετε χρέος να έχετε επίγνωση της ευθύνης σας. Ευχαριστώ».

Γραφείο Τύπου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria