Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την ασφαλή μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία - OlaDeka

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την ασφαλή μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών,Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων,Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Ασφαλής μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία

Οι έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία πραγματοποιούνται την πρώτη εβδομάδα του ακαδημαϊκού έτους και εξαιρετικά σπάνια κατά τη διάρκειά του. Τα κλιμάκια αυτά συστήνονται από υπαλλήλους του Υπουργείου μεταφορών και της Περιφέρειας.

Η απουσία ελέγχων έχει ως συνέπεια, σε αρκετές περιπτώσεις, να εργάζονται ως οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία συνταξιούχοι οδηγοί ή οδηγοί σε δεύτερη εργασία, υπερβαίνοντας τις ώρες οδήγησης/ανάπαυσης ανά ημέρα και εβδομάδα, όπως αυτές ορίζονται από τον ΕΚ561/2009. Επιπρόσθετα, στους λιγοστούς ελέγχους που γίνονται δε συμμετέχει το Υπουργείο Εργασίας και δε μπορεί να γίνει αντιπαραβολή των ταχογράφων με την αναγγελία πρόσληψης των οδηγών, ώστε να ελέγχονται τα ωράρια εργασίας.

Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο, ιδιωτικά σχολεία να υποκαθιστούν τα σχολικά λεωφορεία με εννιαθέσια βαν. Τα οχήματα αυτά, δεν απαιτούν επαγγελματικό δίπλωμα για την οδήγησή τους, δεν απαιτείται ο οδηγός τους να είναι κάτοχος πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, ούτε να υπόκειται σε ιατρικές εξετάσεις ανά πενταετία. Επίσης, δε φέρουν ταχογράφους ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος της τήρησης των ορίων ταχύτητας.

Η απουσία ελέγχων έχει  επιπλέον ως συνέπεια την παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας του στόλου  των σχολικών λεωφορείων καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι υπέργηρα, αφού με την ισχύουσα νομοθεσία ορίζονται τα 27 έτη ως ανώτατο όριο ηλικίας τους. Το φαινόμενο των σχολικών λεωφορείων που μένουν στη μέση του δρόμου είναι καθημερινό, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υπάρξει δυο περιπτώσεις σχολικών λεωφορείων που έχουν πάρει φωτιά εν κινήσει.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία.

 Οι Βουλευτές

           Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Συντυχάκης Μανώλης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria