Ισίδωρος Ντογιάκος: Ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017 - OlaDeka

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017

Ισίδωρος Ντογιάκος: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε τη δικογραφία, η οποία είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, το 2017.

Τη δικογραφία, η οποία είχε σχηματιστεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, το 2017, ζήτησε, την Τρίτη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, με παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με δικαστικές διαρροές, ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα μελετήσει τη δικογραφία και θα εξετάσει εάν ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017.

Το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Το τρένο σύρθηκε για περίπου 250 μέτρα, ενώ η μηχανή αποκόπηκε και προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε παρακείμενο κτίσμα.

Ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος, αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Μετά το δυστύχημα έξω από το Άδενδρο, τρία υπηρεσιακά στελέχη του σιδηροδρόμου παρέδωσαν σε οκτώ σελίδες μια «προκαταρκτική έκθεση εκτίμησης». Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι έφταιγε ο μηχανοδηγός, που είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος: «Η επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία και με την επιφύλαξη των επιπλέον στοιχείων που ενδεχομένως να προκύψουν όσον αφορά στην έκταση και το μέγεθος των ζημιών, εκτιμά ότι το αίτιο εκτροχίασης της αμαξοστοιχίας 58 είναι η ταχύτητα που είχε αναπτύξει».

Από την ανάλυση του ταχογράφου του τρένου, που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προέκυψε ότι την ώρα του εκτροχιασμού η ταχύτητα του τρένου ήταν 144 χλμ/ώρα, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο το επιτρεπόμενο όριο είναι τα 60 χλμ/ώρα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria