Είναι η Deutsche Bank η νέα Credit Suisse; Στο επίκεντρο του sell off στην Ευρώπη - OlaDeka

Είναι η Deutsche Bank η νέα Credit Suisse; Στο επίκεντρο του sell off στην Ευρώπη

Μία ακόμα «Μαύρη Παρασκευή» για τον τραπεζικό κλάδο. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται η Deutsche Bank με τη μετοχή της να καταγράφει απότομη πτώση. Οι βαριές ανησυχίες για μία επανάληψη της κρίσης του 2008 δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί και ανοίγει τώρα η συζήτηση για το αν η μεγάλη γερμανική τράπεζα είναι η νέα Credit Suisse.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse υπέστη το πρώτο μεγάλο πλήγμα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εξαγοραστεί από την ανταγωνίστριά της, τη UBS, βαρύνοντας και τους Ελβετούς, αφού η ελβετική κυβέρνηση, για να υποστηρίξει τον «γάμο» Credit Suisse-UBS δεσμεύτηκε να διαθέσει έως και 109 δισεκατομμύρια φράγκα. Ένα συνολικό βάρος αρκετά μεγάλο για τη χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η Deutsche Bank σημειώνει σήμερα πτώση μέχρι και -14%, με τις αγορές να «επιτίθενται» μετά το έντονο άλμα που εμφάνισε χθες το CDS, δηλαδή το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου» έναντι χρεοκοπίας των ομολόγων της. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας βρίσκεται σε κλοιό επιθέσεων όπως ακριβώς συνέβη και με τη Credit Suisse, αποκαλύπτοντας τα προβλήματα, που συζητούνταν ότι έχει, αλλά δεν επιβεβαιώνονταν.

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και λίγο καιρό, με παρόμοιο τρόπο με την Credit Suisse», δήλωσε στο Reuters ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος της Equiti Capital. Και πρόσθεσε: «Έχει περάσει από διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές ηγεσίας σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε στέρεη βάση, όμως μέχρι στιγμής καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποδώσει».

Παράλληλα, πιέσεις δέχονται και οι ομολογιακοί τίτλοι της Deutsche Bank, με τα CoCos (σ.σ. τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα είναι χρεόγραφα που η έκδοσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη) ή αλλιώς ΑΤ-1 (Additional Tier 1) απόδοσης 7,5% να πέφτουν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς στο δολάριο. Αυτό υποδηλώνει μια αύξηση στο 22,87%.

Σε αυτό το κλίμα, και η μετοχή της UBS καταγράφει επίσης απώλειες πάνω από 6,8%, η Barclays -6,6%, η Societe General -7,3%, ενώ συμπαρασύρεται σε «βουτιά» άνω του 9.3% και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Commerzbank.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι στο -2,19%, το Λονδίνο στο -1,94% και η Μαδρίτη στο -2,5%.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria