Αγγούρια: Οι ευεργετικές αλλά και οι αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό - OlaDeka

Αγγούρια: Οι ευεργετικές αλλά και οι αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση αγγουριών.

Το αγγούρι είναι από τα πιο κατάλληλα λαχανικά για διατροφή, καθώς είναι χαμηλό σε θερμιδική αξία, προσφέρει ενυδάτωση καθώς αποτελείται 95% από νερό και παράλληλα διαθέτει μια πληθώρα βιταμινών.

   Έχει καταγωγή από την Ινδία όπου το καλλιεργούσαν 3.000 χρόνια πριν, ενώ είχε παρουσία και στην αρχαία Ελλάδα. Αν και συγκαταλέγεται στα λαχανικά, είναι πιο κοντά σε φρούτο, αφού ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι και το κολοκύθι.

    Τα αγγούρια έχουν μια δροσερή αίσθηση και ελαφριά γεύση ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να είναι αισθητά πικρά. Ο λόγος είναι η κουκουρβιτακίνη που συγκεντρώνεται υποδόρια και στο άκρο του αγγουριού. “Η κουκουρβιτακίνη είναι γενικά πιο συγκεντρωμένη στο δέρμα και προς το άκρο του στελέχους του καρπού”, λέει ο Tucker Taylor στο TimesOfIndia, διευθυντής γαστρονομικών κήπων στο Kendall-Jackson Wine Estate & Gardens στην κομητεία Sonoma. “Η έλλειψη σωστής άρδευσης είναι ο κύριος λόγος που τα αγγούρια μπορεί να είναι πικρά, αλλά ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος”.

   Η κουκουρβιτακίνη ωστόσο δεν ευθύνεται μόνο για την πικρή γεύση του αγγουριού αλλά έχει επίπτωση και στον οργανισμό μας. Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, λόγω της διουρητικής της ιδιότητας σε συνδυασμό με την ήδη μεγάλη περιεκτικότητα του αγγουριού σε νερό, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εκκένωση υγρών από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας. Μια πιθανή ανισορροπία των ηλεκτρολυτών στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να παρουσιαστεί μεταξύ άλλων, μέσω μυϊκών σπασμών, κόπωσης και διάρροιας.

    Άλλοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που καραδοκούν, μπορεί να είναι τα φυτοφάρμακα γι’ αυτό πριν την κατανάλωση συνίσταται καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα. Επίσης, τα αγγούρια διαθέτουν φυσικά ένα κερί στο φλοιό τους που κατά το πλύσιμο μετά την άρδευση, αφαιρείται. Οι παραγωγοί ωστόσο, προκειμένου να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να τα κρατήσουν ασφαλή από τα μικρόβια, συνήθως ξαναπροσθέτουν ένα συνθετικό κερί πριν τη διάθεση των αγγουριών στο εμπόριο. Παρόλο που το ίδιο το κερί δεν είναι επιβλαβές, το ξεφλούδισμα θα περιορίσει κάθε κίνδυνο μόλυνσης. Ωστόσο, η κατανάλωση της φλούδας του αγγουριού, εφόσον είναι πολύ καλά πλυμένο, μπορεί να προσθέσει φυτικές ίνες και βιταμίνη Α στη διατροφή μας.

   Ωστόσο τα οφέλη που προσφέρει αυτό το πράσινο λαχανικό είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους. Αρχικά τα αγγούρια συνήθως υπάρχουν σε δυο βασικές κατηγορίες, “τα ευρωπαϊκά αγγούρια”, όπως αποκαλούνται, που είναι τα κλασικά με το λείο φλοιό και μπορούν να φτάσουν τα 30 εκ. περίπου, και τα αγγούρια που χρησιμοποιούνται για τουρσί. Αυτά είναι αρκετά μικρότερα, περίπου 12-13 εκ. και διαθέτουν έναν πιο ακάνθινο φλοιό. Ένα από τα κυριότερα ωφέλη των αγγουριών, είναι η ενυδάτωση που χαρίζει στο σώμα, κατά τη φυσιολογική κατανάλωση όπως επίσης και τα επίπεδα λίπους του που είναι μηδενικά.

Η βιταμίνη Κ που διατίθεται σε ποσοστό 57% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής, σε ένα μόνο αγγούρι, βοηθά στην πήξη του αίματος και διαφυλάσσει την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Α βοηθά στην όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα και την αναπαραγωγή και παράλληλα εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και τα νεφρών. Τα αγγούρια μπορούν επίσης να έχουν ωφέλη για το δέρμα σε εξωτερικές χρήσης, όπως, απαλύνοντας το πρήξιμο στα μάτια.

    Τα αγγούρια όπως όλα τα λαχανικά θα πρέπει να συλλέγονται με προσοχή και να έχουν ομοιόμορφο χρώμα, σχετικά σκληρή σύσταση και μέτριο μέγεθος. Διαφυλάσσονται καλύτερα στο ψυγείο, ενώ ένα χρήσιμο τιπ για να αποφύγουμε την περίσσια υγρασία στη σαλάτα μας, είναι να τα μουλιάσουμε πρώτα σε αλατόνερο, κάτι που θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό το υδάτινο στοιχείο.

Πηγές

https://www.webmd.com/food-recipes/cucumber-health-benefits
https://www.marthastewart.com/8231545/why-are-cucumbers-bitter
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/can-cucumbers-trigger-indigestion-in-some-people/photostory/84410574.cms
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria