Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών διερωτάται “πως ανοίγει ένα Vegan Κρεοπωλείο“; Θέτει θέμα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή.
Επανέρχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρεοπωλών στο θέμα των φυτικών προϊόντων που πωλούνται με την ονομασία προϊόντων κρέατος, αλλά και των λεγόμενων «vegan κρεοπωλείων».
Με γραπτή ερώτηση προς ταΥπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ζητά εξηγήσεις τόσο για τη νόμιμη χρήση των όρων κρέας και συγκεκριμένων προϊόντων κρέατος (π.χ. μπιφτέκι), όσο και για τους όρους και τις διαδικασίες ίδρυσης καταστήματος που θα φέρει τον τίτλο κρεοπωλείο, αλλά θα πουλά φυτικά προϊόντα. Ο λόγος για φυτικά προϊόντα που πωλούνται με την ονομασία προϊόντων κρέατος, αλλά και των λεγόμενων «vegan κρεοπωλείων». Υπενθυμίζεται ότι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ευρώπη, αντιδρούν στην επισήμανσή του του φυτικού κρέατος ως κρέας . Η Γαλλία έλυσε το θέμα με διάταγμα και απαγορεύει τη χρήση όρων όπως «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για την περιγραφή των φυτικών τροφίμων με τις “ευλογίες” της Interbev, της γαλλικής ένωσης βιομηχανίας κρέατος.
Αφορμή στάθηκε ένα επεισόδιο του τηλεπαιχνιδιού του ΑΝΤ1DRAGONS’ DEN GREECE όπου συμμετείχε ο Vegan chef Πάνος Μαγουλάς ο οποίος “έστησε” ένα vegan κρεοπωλείο με την ονομασία «Vegan Butcher 269». Για τον λόγο αυτό ζήτησε 40.000 ευρώ. Η επιτροπή του παιχνιδιού ενθουσιάστηκε και προσέφερε 60.000 ευρώ για το 36% της εταιρείας.
Η ΠΟΚΚ διερευνά το νομικό πλαίσιο για να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το έννομο συμφέρον των κρεοπωλών – μελών της, θεωρώντας ότι προκύπτουν ζητήματα αθέμιτων πρακτικών και παραπλάνησης καταναλωτή σχετικά με τους όρους και τις επωνυμίες που χρησιμοποιούνται. Για το λόγο αυτό το έγγραφο απευθύνεται επίσης στην ΓΣΕΒΕΕ και σε ενώσεις καταναλωτών.
Η ΠΟΚΚ ρωτά σε ποια αρμόδια Αρχή θα αποταθεί το«vegan κρεοπωλείο» ή το «Vegetarian Butcher» για την γνωστοποίηση – ίδρυση λειτουργίας κρεοπωλείου, πως μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη «Butcher» στο λογότυπο του τμήματος εταιρείας, που παρασκευάζει και πωλεί αμιγώς φυτικά προϊόντα και εάν θα χρησιμοποιηθεί νόμιμα και θα διαφημίζεται νόμιμα η ονομασία «vegan butcher» ή «vegan κρεοπωλείο» , σε καταστήματα πώλησης αμιγώς φυτικών προϊόντων ή αποτελεί , παραπλανητική διαφήμιση και αθέμιτη πρακτική;
Το αίτημα της ΠΟΚΚ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.) είναι δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό της, το έτος 1964. Στην Ομοσπονδία μετέχουν ως μέλη όλες οι πρωτοβάθμιες επαγγελματικές οργανώσεις λιανοπωλητών καταστηματαρχών κρεοπωλών όλης της χώρας. Μεταξύ των καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδίας συγκαταλέγεται και η συστηματική μελέτη των προβλημάτων των κλάδων μας, για την προσφορότερη συλλογική διεκδίκηση και επίλυση αυτών. Για την εκπλήρωση των ανωτέρω, η Ομοσπονδία, δυνάμει του καταστατικού της, μπορεί να απευθύνεται στις δημόσιες και δικαστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις συνεταιριστικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού και τους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων για την υπεράσπιση κάθε ζητήματος που αφορά τα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών της για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν τα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των μελών τους και γενικότερα τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
Στα πλαίσια λοιπόν των ανωτέρω Καταστατικών σκοπών της Ομοσπονδία μας αναφέρουμε τα κάτωθι:
Πρόσφατα vegan σεφ, ο οποίος παρασκευάζει προϊόντα που θυμίζουν σε υφή και γεύση το κρέας, χρησιμοποιώντας όμως φυτικές πρώτες ύλες, κατάφερε να χρηματοδοτηθεί από τους συμμετέχοντες επενδυτές του “Dragon’s Den”, της νέας εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, με σκοπό να ιδρύσει το δικό του vegan κρεοπωλείο με την ονομασία “VeganButcher269“.
Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα, υφίσταται πληθώρα διαφημιστικών προβολών στην τηλεόραση, σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (you tube, facebook κ.λ.π.) φυτικών προϊόντων τμήματος εταιρείας με την ονομασία «VegetarianButcher» και πιο συγκεκριμένα των τεσσάρων προϊόντων της με την ονομασία «Raw NoBeef Burger», το «Raw No Mince», το «NoChicken Nuggets» και το «No Chicken Chunks» , μεταφραζόμενα κατά την ίδια την εταιρεία ως: «Ωμό μπιφτέκι χωρίς βοδινό», «Ωμός κιμάς , χωρίς κιμά», «Κοτομπουκιές χωρίς κοτόπουλο», «Κομμάτια κοτόπουλο χωρίς κοτόπουλο».
Ενόψει λοιπόν των ανωτέρω και με δεδομένο το έννομο συμφέρον της Ομοσπονδίας μας , των καταστηματαρχών Κρεοπωλών ,
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, όπως μας απαντήσετε εγγράφως και σύμφωνα με την κείμενη εφαρμοστέα νομοθεσία:
Α) Την επιστημονική εννοιολογική ταυτότητα των κάτωθι ορισμών:
1) «Κρέας»
2) «Παρασκευάσματα κρέατος»
3) «Κιμάς» , «μπιφτέκι» , «κοτομπουκιές» και κατά την αγγλική γλώσσα και εκδοχή «Raw Mince», «Raw Burger», «Chicken Nuggets» και «Chicken Chunks»
4) «Κρεοπώλης» και κατά την αγγλική γλώσσα και εκδοχή «Butcher» και
5) «Κρεοπωλείο» και κατά την αγγλική εκδοχή «Butcher» ή «Butcher shop»
Β) Σε ποια αρμόδια Αρχή θα αποταθεί το«vegan κρεοπωλείο» ή το «Vegetarian Butcher» για την γνωστοποίηση – ίδρυση λειτουργίας κρεοπωλείου, δηλ. καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικού εμπορίου που ασκεί δραστηριότητες εμπορίου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων πάσης φύσεως , όταν για την πώληση των κρεατοσκευασμάτων στο χώρο του κρεοπωλείου (Butcher), απαιτείται άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφέρειας όπου κείται το κατάστημα και ο πωλητής – χειριστής του καταστήματος κρεοπώλης (Butcher) απαιτείται να κατέχει , κατόπιν εκπαίδευσης, πιστοποίηση κρεοπώλη;
Γ) Χρησιμοποιείται και διαφημίζεται σύννομα με τη λέξη «Butcher» στο λογότυπο του τμήματος εταιρείας, που παρασκευάζει και πωλεί αμιγώς φυτικά προϊόντα;
Δ) Θα χρησιμοποιηθεί νόμιμα και θα διαφημίζεται νόμιμα η ονομασία «vegan butcher» ή «vegan κρεοπωλείο» , σε καταστήματα πώλησης αμιγώς φυτικών προϊόντων ή αποτελεί , όπως και το παραπάνω, παραπλανητική διαφήμιση και αθέμιτη πρακτική;