Όραση: Έξι λόγοι που σας «καίνε» τα μάτια σας – Τι να κάνετε

Νιώθετε τα μάτια σας να καίνε και να τσούζουν; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που σας συμβαίνει αυτό, από την κακή χρήση των φακών επαφής, μέχρι την Covid-19. Σας παρουσιάζουμε όλα τα πιθανά αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης

Για να μπορέσετε να ανακαλύψετε τον ένοχο για το αίσθημα καύσου που έχετε στα μάτια σας σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα υπόλοιπα συμπτώματα που εκδηλώνονται π.χ. εκκρίσεις, ερυθρότητα, φωτοευαισθησία ή η απουσία τους.

Ακολουθούν οι συνηθέστεροι λόγοι που νιώθετε ότι τα μάτια σας καίνε καθώς και οι τρόποι να «σβήσετε τη φωτιά» σύμφωνα με τις οδηγίες των οφθαλμιάτρων.

Έχετε ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή πάθηση των οφθαλμών που μπορεί να προκαλέσει αίσθηση φαγούρας, καύσου, ξένου σώματος, διαλείπουσα θόλωση της όρασης ή ακόμη και διπλωπία. Συνήθως τα μάτια είναι κόκκινα και ερεθισμένα.

Το πρόβλημα οφείλεται σε μειωμένη παραγωγή δακρύων ή σε κακή ποιότητα αυτών. Η ηλικία και το ξηρό περιβάλλον στεγνώνουν περαιτέρω το δακρυικό φιλμ των ματιών.

Τις περισσότερες φορές τα τεχνητά δάκρυα, αλλά και η λελογισμένη χρήση των οθονών με συχνά διαλείμματα και ανοιγοκλείσιμο των ματιών (κάτι που συχνά δεν κάνουμε όταν κοιτάμε μια οθόνη) αρκούν για τη διόρθωση του προβλήματος.

Έχετε αλλεργία

Εάν τα μάτια σας ειναι κόκκινα και έχετε δακρύρροια και έντονο κνησμό, ενώ παράλληλα παρουσιάζετε συμπτώματα όπως φτάρνισμα και καταρροή, τότε το πρόβλημα ενδέχεται να είναι μια εποχική αλλεργία.

Τις παραπάνω αντιδράσεις προκαλεί η έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο όπως η γύρη, η σκόνη ή και τα επιθήλια των κατοικίδιων ζώων.

Για την σωστή αντιμετώπιση το μυστικό είναι να μην τρίβετε τα μάτια σας επειδή έτσι απελευθερώνεται περισσότερη ισταμίνη που επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Τα τεχνητά δάκρυα, οι πλύσεις με κρύο νερό, η αποφυγή των φακών επαφής, αλλά και των αλλεργιογόνων, αλλά και τα κολλύρια που θα χορηγήσει ο οφθαλμίατρος για την αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημειώνεται ότι η προληπτική αγωγή με τα κατάλληλα κολλύρια λίγο πριν ξεκινήσει η εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία σας μπορεί να σας γλυτώσει από την εκδήλωση του προβλήματος.

Έχετε επιπεφυκίτιδα

Οι αλλεργίες που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι ο μόνος λόγος πρόκλησης επιπεφυκίτιδας. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι ιογενής – μάλιστα η Covid-19 έχει συσχετιστεί με αυτή την οφθαλμική λοίμωξη – ή βακτηριακή όπου ένοχο είναι κάποιο βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη. Στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρχουν εκτός από κόκκινα μάτια και αρκετές κολλώδεις ή πυώδεις εκκρίσεις.

Στην περίπτωση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας ο οφθαλμίατρος θα συστήσει αντιβιοτικά κολλύρια, ενώ στην περίπτωση της ίωσης θα πρέπει να περιμένετε τον ιό να κάνει τον κύκλο του. Και στις δυο περιπτώσεις είναι απαραίτητο να μην τρίβετε τα μάτια σας και να τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Έχετε οφθαλμική ροδόχρου νόσο

Ενδεχομένως ήδη γνωρίζετε την ροδόχρου νόσο ή ακμή. Πρόκειται για μακροχρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος.

Στο 30-50% των ασθενών με ροδόχρου ακμή στο δέρμα επηρεάζονται και τα μάτια, με συμπτώματα όπως κόκκινα ερεθισμένα μάτια, δακρύρροια, αίσθηση καψίματος, αίσθηση ξένου σώματος και ερυθρότητα στα βλέφαρα.

Ο οφθαλμίατρος θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης (κολλύρια, αντιβιοτικές αλοιφές, τεχνητά δάκρυα κτλ.)

Έχετε βλεφαρίτιδα

Πρόκειται για χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων, αρκετά συχνή στις μέρες μας. Ο κνησμός και το αίσθημα ότι καίνε τα μάτια αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της βλεφαρίτιδας, καθώς και η αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι.

Η απόφραξη των δακρυικών πόρων, καθώς και τα Demodex, παράσιτα που ζουν στις βλεφαρίδες και στο δέρμα, θεωρούνται ο κύριοι ένοχοι της βλεφαρίτιδας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο οφθαλμίατρος θα συστήσει διάφορα μέσα όπως πλύσεις των βλεφαρίδων με ειδικό αφρό που καταπολεμά τα Demodex, τήρηση των κανόνων υγιεινής, αλλά και ζεστές κομπρέσες για την απόφραξη των φραγμένων δακρυικών πόρων.

Φταίνε οι φακοί επαφής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους όταν φοράτε ή βγάζετε τους φακούς επαφής τα μάτια σας καίνε με κυριότερους τα λάθη χρήσης π.χ. τους φοράτε παραπάνω από το προβλεπόμενο ή κοιμηθήκατε με αυτούς ή δεν τους καθαρίσατε σωστά.

Αυτές οι λάθος πρακτικές μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα δηλαδή φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα, με κύρια συμπτώματα τα κόκκινα μάια, την αίσθηση ξένου σώματος, την ευαισθησία στο φως, τη θολή όραση, έντονη δακρύρροια και πόνο στο μάτι.

Ανάλογα με το είδος της κερατίτιδας προτείνεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Συνήθως στις ήπιες περιπτώσεις αρκούν οι αντιβιοτικές αλοιφές και τα κολλύρια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria