Τουρκία: Επίσκεψη Δένδια στη σεισμόπληκτη περιοχή – Θα συναντηθεί με Τσαβούσογλου - OlaDeka

Τουρκία: Επίσκεψη Δένδια στη σεισμόπληκτη περιοχή – Θα συναντηθεί με Τσαβούσογλου

Κοινό μήνυμα από τις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας έστειλαν οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε προσωπικά τον Νίκο Δένδια για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τουρκία σημειώνοντας:

«Η σημερινή παρουσία του δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν με τον τουρκικό λαό για να εκφράσουν συμπαράσταση», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως «Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και βοήθεια».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακάλεσε στην μνήμη του τους σεισμούς τους 1999, υπενθυμίζοντας πως και τότε οι δύο χώρες είχαν έρθει πιο κοντά: «Και το 1999 και οι δύο χώρες ήρθαν κοντά από τους σεισμούς. Πρώτα ήρθε η Ελλάδα στην Τουρκία και μετά πήγαμε εμείς στην Ελλάδα να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ο ίδιος τότε δεν ήταν υπουργός, ωστόσο, παρακολουθούσε ως απλώς πολίτης και μάλιστα είχε στείλει επιστολή στο περιοδικό Time ως αναγνώστης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτήν έγραφε πως «Δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να έρθουν κοντά οι δύο χώρες».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος είχε συνοδέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επίσης ήρθε ένας άλλος φίλος από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης και επισκέφτηκε και αυτός τις πληγείσες περιοχές».

Από την πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και προς την τουρκικη κυβέρνηση τα πιο θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ελληνικού λαού. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες των ελλήνων διασωστών και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ.

Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους ελληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυστριακούς και ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ.

Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ. Προσυπογράφω απολύτως αυτό που είπε ο Μεβλούτ δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Εγκάρδια υποδοχή

Με ένα θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών, συνοδεία του Τούρκου ομόλογου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις στην Αντιόχεια

Ο Ν. Δένδιας επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια

Είμαι πολύ χαρούμενος που υποδέχτηκα τον Νίκο Δένδια («I am very happy to have him here»), δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, κατά την άφιξή του μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

«Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, αλλά είμαστε εδώ τώρα», ήταν η πρώτη δήλωση του Νίκου Δένδια μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθειας συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria