Πρώτος θάνατος 6χρονης από στρεπτόκοκκο: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν - OlaDeka

Πρώτος θάνατος 6χρονης από στρεπτόκοκκο: Τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν

Συναγερμός μετά τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα – Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α.

Από επιπλοκές που προκάλεσε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α πέθανε το 6,5 ετών κοριτσάκι στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο στρεπτόκοκκος Α προκαλεί διάφορα συμπτώματα, μερικά από τα οποία όταν εντοπίζονται σε παιδί χρειάζεται οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό.

Σύμφωνα με το Voria.gr, η εξέλιξη με τον θάνατο του 6χρονου παιδιού, δημοσιοποιήθηκε μετά την ενημέρωση που έκανε το Ιπποκράτειο στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται. καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.

Στρεπτόκοκκος: Ποια είναι τα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Όπως αναφέρει το Skynews τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

  • υψηλός πυρετός
  • σοβαρούς μυϊκούς πόνους
  • πόνο σε μια περιοχή του σώματος
  • ερυθρότητα στο σημείο μιας πληγής
  • εμετός ή διάρροια

Πώς γίνεται η μετάδοση στρεπτόκοκκου Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria