Μητσοτάκης σε Γκόγκα: «Αυτά που μου είπατε πρόεδρε θα τα εξετάσω γιατί είναι πολύ σοβαρά» - OlaDeka

Μητσοτάκης σε Γκόγκα: «Αυτά που μου είπατε πρόεδρε θα τα εξετάσω γιατί είναι πολύ σοβαρά»

Γιάννης Γκόγκας Πρόεδρος Κοινότητας Κλεισούρας:

«Σήμερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Σήραγγας Κλεισούρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η κεφαλή της κυβέρνησης ασχολήθηκε με αυτόν τον Ιστορικό- Μαρτυρικό τόπο. Συγκεκριμένα σε συζήτηση που είχαμε του ανέφερα τα εξής:

  1. Πολύ καλή η κατασκευή της σήραγγας Κλεισούρας, με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, πλην όμως η μελέτη, αφανίζει και απομονώνει την Κλεισούρα. Θέλουμε να γίνει ο κάθετος άξονας μήκους 1300 μέτρων που θα συνδέει την έξοδο της σηραγγας (από την πλευρά της Πτολεμαΐδας) με την Κλεισούρα, το κόστος είναι μικρό και δεν θέλουμε η κυβέρνηση της ΝΔ να είναι η αιτία αυτής της απομόνωσης και του αφανισμού της Κλεισούρας, κάτι που δεν κατάφεραν οι Τούρκοι το 1912 και οι ΝΑΖΙ στις 5/4/1944 όταν αιματοκύλησαν και κατέσφαξαν 280 αθώα γυναικόπαιδα.
  2. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης του ανέφερα οτι οι μόνιμοι κάτοικοι της Κλεισούρας αλλά και πολλών άλλων χωριών της Καστοριάς δεν παίρνουν επίδομα θέρμανσης. Με 8 μήνες χειμώνα, με ανεργία στα κόκκινα και φτωχοποίηση όλων των κατοίκων. Οφείλει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κος. Σταϊκούρας να εξετάσει αυτό το σοβαρό θέμα.
  3. Και τέλος ίσως ένα σημαντικό ζήτημα που το κράτος οφείλει και πρέπει να πάρει θέση είναι ο ΕΝΦΙΑ στα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας πληρώνουν ίδιο ΕΝΦΙΑ με κατοίκους της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας κλπ. Προ 5ετιας ο πρώην πρωθυπουργός κος Τσίπρας και προ 2ετιας εσείς Κ. Μητσοτάκη, όταν επισκεφθήκατε μικρά κυκλαδίτικα νησιά, τους υποσχεθήκατε οτι ‘’ νησιά κάτω των 1000 κατοίκων ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΦΙΑ, γιατί να μην γίνει το ίδιο και για τα μικρά ορεινά χωριά με ανεργία 100% και χειμώνα μήνες.

Το σημαντικότερο της όλης συζήτησης είναι οτι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τα παραπάνω, ευχαριστώντας με για την σημαντική ενημέρωση και αποδέχτηκε την πρόσκληση μου να επισκεφθεί ξανά την Καστοριά και συγκεκριμένα την Μαρτυρική Κλεισούρα.»

«Αυτά που μου είπατε πρόεδρε θα τα εξετάσω γιατί είναι πολύ σοβαρά» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού»

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που στέκονται και βουνό

Εκτός από τα παραπάνω, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κλεισούρας κ. Γιάννης Γκόγκας, παρέδωσε και ακόμη ένα γραπτό υπόμνημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ

Η κοινότητα Κλεισούρας Καστοριάς είναι από τις πλέον ορεινές κοινότητες αφού βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μ. Είναι Ιστορική -μαρτυρική κοινότητα αφού το 1912 οι Τούρκοι την πυρπόλησαν και έκαψαν 300 σπίτια, σχολεία, γυμνάσια, εκκλησίες το γηροκομείο την βιβλιοθήκη κ.α.

Η γενοκτονία – αιματοκύλισμα της Κλεισούρας έγινε την 05/04/1944 όταν οι Ναζί κατακτητές την πυρπόλησαν καίγοντας 200 σπίτια, επιχειρήσεις κ.α. και σκότωσαν με θηριώδεις ενέργειες 280 Αθώα Γυναικόπαιδα.

Η σήραγγα της Κλεισούρας διέρχεται εξ ολοκλήρου από την κοινότητα μας. Στη μελέτη της που έγινε προ πολλών ετών (2005) υπάρχει μία μεγάλη παράλειψη-αδικία αφού στην έξοδο της προς Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει κάθετος άξονας που να συνδέει τη Σήραγγα με την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ.

Αυτό Θα σημάνει τον αφανισμό και την απομόνωση τις κοινότητας μας.

ΔΕΝ Θα επιθυμούσαμε αυτό να συμβεί με κυβέρνηση Μητσοτάκη και Περιφερειάρχη Κασαπίδη.

Μία κοινότητα στην οποία δεν το κατόρθωσαν οι Τούρκοι και οι Γερμανοί.

Η απόσταση της εξόδου με την κοινότητα Κλεισούρας είναι 1250μ. και το κόστος μικρό.

Ο. κ Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Καστοριάς έχουν αντιληφθεί την κατάφωρη αδικία. Από εσάς επιθυμούμε να αποκαταστήσετε την αδικία και να γίνει η σύνδεση της Σήραγγας από Πτολεμάΐδα με την Κλεισούρα. Εξ άλλου υπάρχει σήμερα αγροτικός-κτηνοτροφικός χωμάτινος δρόμος.

Αξίζει αυτό το μικρό έργο μία κοινότητα Μαρτυρική πριν ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΤΗΛ. 6978334468

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria