Κάλι Κυριακίδου: Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Κορησό - OlaDeka

Κάλι Κυριακίδου: Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Κορησό

Μεγάλη Γιορτή σήμερα Αγίου Χαραλάμπους.
Ιδιαίτερα για την γενέτειρα μου την Κορησό Καστοριας που είναι Πολιούχος και θεωρείται προστάτης μας.
Εν συντομία η ιστορία κρατάει ως εξής:
Κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη. Η παροικία Κορησιωτών της πόλης ζήτησαν τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο να τους προστατέψει με αποτέλεσμα να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια όπου κι αν βρίσκονται με επίκεντρο την Κορησό.
Μέχρι σήμερα διατηρείται το έθιμο και οι παραδοσιακές ετοιμασίες τηρούνται με ευλάβεια από όλο το χωριό. Χωρίς πρόσκληση, χωρίς ίσως να γνωρίζονται μεταξύ τους οι γυναίκες συσπειρώνονται και οργανώνονται με βάση το σπίτι που «επέλεξε» ο Άγιος να προετοιμάσουν τα κόλλυβα. Μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία ημερών.
Επίσης, έγνοια του χωριού είναι να ετοιμάσει και τα κεράσματα που θα προσφερθούν ανήμερα της εορτής από το επιλεχθέν σπίτι.
Και εδώ ειλικρινά νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και ιδιαίτερα τις γυναίκες, όχι μόνο για την απαραίτητη βοήθεια, αλλά και για την εμπειρία που μου προσέφεραν.
Και τελικά την ημέρα της εορτής μαζεύεται το χωριό στην εκκλησία για τον εορτασμό και έπειτα περνάει κατα τη διάρκεια την ημέρας από το σπίτι που έχει την ευλογία να τον γιορτάζει.
Ορίστε περάστε!
Κάλι Κυριακίδου 

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα εσωτερικός χώρος
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria