Η “Ροδάνη” του Απόζαρι καθ΄οδόν για την πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο - OlaDeka

Η “Ροδάνη” του Απόζαρι καθ΄οδόν για την πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο

Η Ροδάνη» ο… προκάτοχος του σύγχρονου λούνα παρκ υπήρχε από πολύ παλιά στην Καστοριά. Διασκέδαζε μικρούς και μεγάλους τις ημέρες του Πάσχα. Όπως επισημαίνει στο thesseconomh.gr ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Απόζαρι» Καστοριάς Γρηγόριος Ρόντσης «Το παραδοσιακό έθιμο της ‘Ροδάνης’ αναβιώνει κάθε χρόνο στην Καστοριά. Μοιάζει με το σημερινό Μύλο του λούνα παρκ αλλά σε παλιότερη μορφή. Στηρίζεται σε ξύλα, κάθονται τα παιδάκια στις καρέκλες και εμείς οι μεγαλύτεροι τα κινούμε κυκλικά. Είναι χειροκίνητη η κατασκευή.

Ο σύλλογός μας έχει αναλάβει και έχει κατασκευάσει μια ξύλινη κατασκευή παρόμοια με την παλιά ‘Ροδάνη’. Είναι σε πολλή καλή κατάσταση κι είναι λειτουργική. Παλιότερα ‘Ροδάνες’ υπήρχαν και σε άλλες περιοχές εκτός από τη δική μας (το Απόζαρι, στη βόρεια παραλία της λίμνης) στην Καστοριά. Αλλά έχουν πια καταστραφεί» προσθέτει ο κ. Ρόντσης.

Εν δράσει για την Ουνέσκο
«Εμείς σαν Σύλλογος σκεφτήκαμε ότι επειδή το έθιμο χάνεται στο πέρασμα των χρόνων θέλουμε να το διατηρήσουμε. Το κρατάμε μόνο εμείς, ο Σύλλογός μας. Επιθυμία μας είναι να το εντάξουμε στην Ουνέσκο. Σκεφτήκαμε ποιες διαδικασίες πρέπει να κάνουμε ώστε να καταγραφεί το έθιμο στην άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ουνέσκο. Είμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Και καταρχήν θα απευθυνθούμε στο δήμο για τα πρώτα βήματα της προσπάθειάς μας», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Απόζαρι»
Πρόκειται για έναν από τους δραστήριους συλλόγους της Καστοριάς. Μετράει περίπου 30 χρόνια συμμετοχής στα κοινά της πόλης. Οι πιο γνωστές δράσεις πέραν των φιλανθρωπικών του δράσεων, είναι η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων όπως αυτό της «Ροδάνης» που αναβιώνει το Πάσχα και η γιορτή του «Καστοριανού Ψαριού» το καλοκαίρι.

Για την ιστορία
Το παραδοσιακό έθιμο της «Ροδάνης» αναβίωνε στην Καστοριά από τα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και την ταυτόχρονη προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, από το Νοέμβριο του 1912. Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ουσιαστικά είναι ο προάγγελος του σύγχρονου λούνα παρκ. Ήταν πρακτικά μια μεγάλη ξύλινη ρόδα που περιστρεφόταν και συγκέντρωνε πλήθος κόσμου που ήθελε να απολαύσει το συγκεκριμένο δρώμενο. Σε κάθε γειτονιά και οικισμό της Καστοριάς στηνόταν για αρκετές δεκαετίες η «Ροδάνη» και ήταν αλληλένδετη με τις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria