Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Καστοριά - OlaDeka

Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Καστοριά

Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοινότητας Κορησού λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. καλλίνικος σήμερα, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, πολιούχου της Κοινότητος. Κατά το 1840 επιδημία πανώλης έπληττε την Κωνσταντινούπολη. Η παροικία Κορησιωτών της Πόλης ζήτησαν τη χάρη από τον Άγιο Χαράλαμπο, να με αποτέλεσμα τους προστατέψει και να μείνουν ανέπαφοι από την επιδημία αυτή. Από τότε οι ευλαβείς Κορησιώτες γιορτάζουν τη μνήμη του με τιμή και μεγαλοπρέπεια, όπου κι αν βρίσκονται, με επίκεντρο την Κορησό.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Χαραλάμπη, ο οποίος ήταν Γέροντας, Ιερέας και Μάρτυρας, αναλύοντας την μεγάλη αξία τής κάθε ιδιότητος και για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος ευλόγησε τα κόλλυβα, τα οποία ετοιμάζουν κάθε χρόνο, κατά παράδοση, οι γυναίκες του χωριού, προς τιμήν του Αγίου.

Να αναφέρουμε ότι, στο χωριό Κορησός, την ημέρα της Υπαπαντής, οι κάτοικοι “κληρώνουν” την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία θα φιλοξενηθεί στο σπίτι αυτό και κατά την εορτή του Αγίου επιστρέφει και πάλι στην Εκκλησία.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους της οδού Βαλαλά πόλεως Καστοριάς.

Ο Ποιμενάρχης μας στον λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο και στην αξία της καρδιακής καθαρότητος. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε και την Αλκιθέα Κούστα, την ευεργέτη και ταπεινή διάκονο της τοπικής μας Εκκλησίας, της οποίας τέλεσε το τριετές Μνημόσυνο.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Παρεκκλήσιο.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria