Εκλογές 2023 – Κύπρος: Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - OlaDeka

Εκλογές 2023 – Κύπρος: Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, απέναντι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, μετά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Κύπρο. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο κ. Χριστοδουλίδης λαμβάνει ποσοστό 51,91%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έπεται με 48,09%.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων επικοινώνησαν με τον κ. Χριστοδουλίδη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν.

Σύμφωνα με τα exit polls από το ΡΙΚ ο Νίκος Χριστοδουλίδης παίρνει από 50.5-53.5% ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από 46.5-49.5%. Ο Άλφα δίνει για τον Ν. Χριστοδουλίδη 50.2-54.2% ενώ για τον Α. Μαυρογιάννη 45.8-49.8%. Ο Ant1 51,9 -55,6% για τον Ν. Χριστοδουλίδη και 44,4-48,1% για τον Α. Μαυρογιάννη.

Ψήφισαν συνολικά 405.086 άτομα και το τελικό ποσοστό προσέλευσης διαμορφώθηκε στο 72,2%.

Νωρίτερα, το exit poll Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου έδινε προβάδισμα στον Νίκο Χριστοδουλίδη με ποσοστό από 50,5% έως 53,5%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη με 46,5% έως 49,5%. Αντίστοιχα το exit poll του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα έδειξε προβάδισμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών με ποσοστό 52-56%, έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστό 44-48%.

Η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 22:00 στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθέρια.

Ο Χριστοδουλίδης και η πολιτική που θα ακολουθήσει

Όπως έχει σημειώσει ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» στην Κύπρο, Κυριάκος Πιερίδης, ο νέος Κύπριος πρόεδρος φαίνεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική Αναστασιάδη που συσσώρευσε τεράστια αδιέξοδα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί -Κυπριακό, διαφθορά- δεν απαντήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε σαν κάτι «φρέσκο και καινούργιο» που υπόσχεται διάφορα, γενικά και αόριστα. Δεν αισθάνθηκε πραγματική πίεση από τους δύο άλλους υποψηφίους, τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη (ΑΚΕΛ), να απαντήσει: Γιατί η Κύπρος οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση; Τι θα γίνει με την πρωτοφανή σε έκταση διαφθορά; Τα θεμελιώδη αυτά ερωτήματα -Κυπριακό και διαφθορά- έμειναν να αιωρούνται χωρίς πειστικές απαντήσεις από τους τρεις.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έδωσε πολιτική στήριξη στον Χριστοδουλίδη για να διακηρύσσουν μαζί πόσο δικαιωμένοι είναι στο Κυπριακό. Δεν βρήκαν παρά ανεπαίσθητες αντιρρήσεις από τους Μαυρογιάννη και Νεοφύτου.

Ο Χριστοδουλίδης έγινε «δύναμη που ενώνει», όπως είναι το κεντρικό του σύνθημα. Βρήκε με τις ευλογίες Αναστασιάδη μια έτοιμη δεξαμενή ψήφων από τον ΔΗΣΥ και πρόθυμη στήριξη από μικρότερα κόμματα που διακρίνονται διαχρονικά είτε για την εθνικιστική ρητορεία τους, είτε για τον οπορτουνισμό τους. Το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου ξέχασε τις σφοδρές καταγγελίες για τη διαφθορά Αναστασιάδη και δεν είχε τελικά κανένα πρόβλημα να συνταχθεί με τον Χριστοδουλίδη. Το ίδιο και τα κόμματα ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, που εδώ και χρόνια είχαν προνομιακές σχέσεις με το Προεδρικό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria