Αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου - OlaDeka

Αντίποινα της Ρωσίας στις κυρώσεις: Μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα ή 5% του συνόλου μειώνεται η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Σήμερα, πουλάμε όλο τον όγκο του πετρελαίου που παράγουμε, ωστόσο όπως είπαμε νωρίτερα, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους άμεσα ή έμμεσα ακολουθούν στους κανόνες του “πλαφόν τιμών”», δήλωσε ο Νόβακ. «Υπό αυτό το πρίσμα, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων στην αγορά». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η Ρωσία δεν συμβουλεύτηκε τον ΟΠΕΚ+ προτού λάβει την απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 5 Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης, το οποίο ξεπερνά τα 60 δολάρια το βαρέλι, κατά τη συμφωνία της G7, της Ε.Ε. και της Αυστραλίας. Στις 5 Φεβρουαρίου η Ε.Ε. Επέβαλε νέα απαγόρευση στις αγορές πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας και έθεσε πλαφόν στην τιμή. Ως «απάντηση» η Ρωσία απαγόρευσε τις συμφωνίες με κράτη που ακολουθούν τους μηχανισμούς με πλαφόν στις τιμές.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας, οι τιμές πετρελαίου σκαρφαλώνουν, με το Brent να καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,25% στα 86,4 δολάρια το βαρέλι. Επίσης γύρω στις 11:30 π.μ. ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει κατά 2,28% στα 79,84 δολάρια. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria