Stern: «Εμπρηστής ο Ερντογάν - Αδίστακτος εντός κι εκτός Τουρκίας για να μείνει στην εξουσία» - OlaDeka

Stern: «Εμπρηστής ο Ερντογάν – Αδίστακτος εντός κι εκτός Τουρκίας για να μείνει στην εξουσία»

Μετά τον Economist και το Stern αναφέρεται στον Τούρκο πρόεδρο με σκληρούς χαρακτηρισμούς – Δυσαρέσκεια στην Άγκυρα

Μετά την έκδοση του περιοδικού «The Economist» για τον Ερντογάν και την Τουρκία, αυτή τη φορά, το γερμανικό περιοδικό Stern κυκλοφόρησε με έναν επιθετικό τίτλο για τον Τούρκο πρόεδρο στο εξώφυλλό του, χαρακτηρίζοντάς τον «εμπρηστή». «Ο Ερντογάν αγωνίζεται αδίστακτα για να παραμείνει στην εξουσία: στην ίδια του τη χώρα, στη Συρία ακόμη και στη Γερμανία…».

Στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού για τον Τούρκο πρόεδρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο «Ερντογάν, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, έχει γίνει ‘εμπρηστής’ τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο εξωτερικό», προτάσσοντας τη στάση του στις περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην επιθετική του ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «απειλεί μια σύμμαχο χώρα με πυραύλους, ακόμα και πως θα πλήξει με Tayfun την Αθήνα».

#Erdogan – der Brandstifter. Um sich die Macht zu sichern, schürt der türkische Präsident gefährliche Konflikte – auch in Deutschland”. Der neue #stern ist ab Donnerstag am Kiosk erhältlich – und ab sofort auch bei uns im Shop: https://t.co/DxzGH5YMLi pic.twitter.com/moHUnJxwnE— stern (@sternde) January 25, 2023

«”Η Τουρκία παράγει πυραύλους Tayfun. Τι θα συμβεί αν πλήξουν την Αθήνα; Όχι ότι θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά να είστε έξυπνοι. Αν συνεχίσετε να εξοπλίζετε τα νησιά, δεν θα κάνουμε τίποτα;”, δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτές οι δηλώσεις έχουν απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν χρειάζεται εχθρούς, χρειάζεται το χάος, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Είναι πολύ καλός στο να δίνει μάχες. Όσο όμως και αν παρουσιάζει εαυτόν ως πολέμαρχο, δεν είναι πιθανό να υπάρξει στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα» γράφει ο συντάκτης του άρθρου,

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζεται, ωστόσο, από το Stern εμπρηστής ακόμα και για τη Γερμανία, στην οποία επιχειρεί να φέρει το μίσος κατά των πολιτικών του αντιπάλων, που χαρακτηρίζει τον προεκλογικό του αγώνα. «Κάποιες φορές δίνεται η εντύπωση ότι ο τούρκος πρόεδρος αποφασίζει για τις τύχες ολόκληρων περιοχών του κόσμου που ταλανίζονται από κρίσεις. Διαπραγματεύεται με τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ακριβώς όπως και με τον ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και αν με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει τη Συμμαχία στην οποία ανήκει και κάνει τη Δύση να φαίνεται αδύναμη», σχολιάζει ο άρθρογράφος. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι «ο Ερντογάν υποδαυλίζει τα πάθη όταν τον συμφέρει, τόσο στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας όσο και στη Συρία και ακόμα και στη Γερμανία, όπου αφήνει σκληροπυρηνικούς να επιτεθούν σε Τούρκους αντιπολιτευόμενους».

Αναφέροντας, επίσης, ότι «ο Ερντογάν κρατάει πολλά μέτωπα ανοιχτά στο εξωτερικό, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του», το γερμανικό περιοδικό έκανε ειδική μνεία στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, γράφοντας: «Θα δεχτεί ο ‘αιώνιος σουλτάνος’ μια εκλογική ήττα; Ο εταίρος του, το κόμμα MHP, είναι τόσο καλά εδραιωμένο στο στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας που ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα κι αν το κοινό έχει διαφορετικές προτιμήσεις».

Θυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, το βρετανικό περιοδικό «The Economist» χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ενώ και το Bloomberg έκανε ειδική ανάλυση, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να ασκηθεί πίεση» στην Τουρκία ως απάντηση στο βέτο του προέδρου Ερντογάν στη Σουηδία.

Η έκδοση του «Stern» και ο σκληρός χαρακτηρισμός για τον Ερντογάν, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, μέσω τοποθέτησης του Ομέρ Τσελίκ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, είπε πως τέτοιου είδους εκδόσεις «αποτελούν μαύρη προπαγάνδα», καθώς «ορισμένα δυτικά μέσα στοχεύουν συστηματικά τον πρόεδρο Ερντογάν».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria