Brand Νame και Branding Καστοριάς - (Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος) - OlaDeka

Brand Νame και Branding Καστοριάς – (Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος)

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.

Brand Νame και Branding Καστοριάς

Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος.

     Πριν μερικές μέρες σε γνωστό ξενοδοχείο της Καστοριάς έγινε μια παρουσίαση του Δήμου Καστοριάς με θέμα ΄΄ Εφαρμογή στρατηγικής επωνυμίας (Branding)  για την περιοχή της Καστοριά΄΄. Εκ προοιμίου θα ήθελα να πω ότι σκόπευα να παρευρεθώ μαζί με τον αγαπητό φίλο συνάδελφο  συγγραφέα ΄΄βαθύ΄΄ γνώστη του αντικειμένου Ανδρέα Μήλιο αλλά μια ανεπάντεχη ίωση μου στέρησε αυτή τη δυνατότητα. Δεν μπόρεσα λοιπόν να εκθέσω τις απόψεις μου διά ζώσης γι’ αυτό το σημαντικό θέμα, έτσι θεώρησα υποχρέωση μου να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου γι’ αυτή την σημαντικότατη πρωτοβουλία του Δήμου η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Τι είναι λοιπόν κοντολογίς το Branding ή Brand Name, 

Το branding, αν και αρκετές φορές συγχέεται με το λογότυπο, αποτελεί εξ ορισμού μια στρατηγική μάρκετινγκ στην οποία μια εταιρεία  (εν προκειμένω ο Δήμος) δημιουργεί μια εικόνα για την επωνυμία της και την προβάλει στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, η σύνδεση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας με την επωνυμία της επιχείρησής, του Δήμου ή άλλου οργανισμού, αποτελεί και των βασικό στόχο του branding. Στην περίπτωσή μας το όνομα ΚΑΣΤΟΡΙΑ είναι δεδομένο. Το ζητούμενο είναι με τη θα συνοδευτεί (π.χ.  in City)   και εάν θα υπάρχει ένα έμβλημα ή μία εικόνα.

 Θα πρέπει να τονίσω ότι οι παρατηρήσεις μας δεν γίνονται κακοπροαίρετα αντιθέτως καλοπροαίρετα, για να βοηθήσουμε σ’ αυτή τη σημαντική προσπάθεια της Αντιδημαρχίας του Δήμου, η οποία αν και θετική χρήζει βελτιώσεων και συμπληρώσεων, για να έχει κάποιο αποτέλεσμα και να μην καταλήξει στα αζήτητα όπως ή παρακάτω που αναφέρω αλλά και πολλές άλλες. 

Με την ευκαιρία αυτή, έτσι ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, θέλω να θυμίσω την περιβόητη μελέτη  ενός καθηγητή του πανεπιστήμιου Πειραιά που έγινε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 90 με χρηματοδότη το Κέντρο Ελληνικής Γούνας, για την οποία φυσικά τότε έκανα κρητική, όπου μεταξύ άλλων ο αφιλότιμος μελετητής δεν είχε ούτε καν σελιδοποιήσει την εργασία. Αναγκάστηκα 300 σελίδες να τις σελιδοποιήσω με το χέρι για να κάνω τις παρατηρήσεις μου. Μια μελέτη φυσικά που ετοίμασαν κάποιοι φοιτητές και ο επικεφαλής καθηγητής δεν φρόντισε ούτε να την ελέγξει. Φυσικά από τότε τα πράγματα άλλαξαν και οι μελετητές έγιναν ποιο προσεκτικοί αλλά δεν σημαίνει ότι κάποιοι από εμάς που ασχοληθήκαμε με την Εταιρική Ταυτότητα και Εικόνα με το Μάρκετινγκ και συναφή αντικείμενα, θητεύσαμε  και διδάξαμε σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν μπορούμε να συμβάλουμε σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο μας ζήτημα. Δεν θέλω να υπεισέλθω στο πολυσέλιδο ερωτηματολόγιο και να κάνω παρατηρήσεις. Αυτό θα το έκανα εκεί δια ζώσης αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα λόγω ανωτέρας βίας να παρευρεθώ όπως προανέφερα.

Εκείνο που όμως θέλω να τονίσω είναι  το εξής. Ένα τέτοιο σοβαρό θέμα δεν τίθεται βεβιασμένα και στην εκπνοή της θητείας της Δημοτικής Αρχής. Θα μου πείτε όμως τώρα εγκρίθηκαν τα χρήματα. Και έτσι να είναι μπορεί η ολοκλήρωση του εγχειρήματος να καθυστερήσει λίγο αρκεί να γίνει σωστή δουλειά.  Το δείγμα των ερωτωμένων ήταν μικρό και όχι αντιπροσωπευτικό. Έπρεπε να επιλεγούν περισσότερα ‘’ λογότυπα’’  και να  τίθονταν  σε διαβούλευση. Πέραν αυτού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Καστοριά έχει μια πολύπλευρη εικόνα και διάσταση όπου στην δύσκολη αυτή εξίσωση  εμπλέκονται τουλάχιστον, η ΙΣΤΟΡΙΑ (βυζαντινή και αρχαία) το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(λίμνη ορεινοί όγκοι) ΠΑΡΑΓΩΓΗ (γούνα μήλα φασόλια) ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ (εκκλησίες αρχοντικά), και όλα αυτά θα πρέπει κάπως να συγκεραστούν για να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα. Δύσκολο μεν όχι όμως ανυπέρβλητο.

Σύνοψη. 

  Έπρεπε να είχε προηγηθεί μια ημερίδα με δικούς μας ειδικούς του αντικειμένου και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να υπήρχε ενημέρωση αυτών που θα απαντούσαν στο ερωτηματολόγιο. Θα μπορούσε να γίνει ένα διαγωνισμός με ΄΄ λογότυπα’’ και να επελέγετο το αντιπροσωπευτικότερο. Υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσα να επισημάνω και αναφέρω και το σημαντικότερο όλων ότι θα μπορούσαν να επιλεγούν 5-10 Brand Names,  να τίθονταν σε διαβούλευση και με ψηφοφορία να επελέγετο το αντιπροσωπευτικότερο. Θα μπορούσαν να επιλεγούν τουλάχιστον δύο, ας τα πούμε ΛΟΓΟΤΥΠΑ, ένα για το εσωτερικό(ελληνικά) και ένα για το εξωτερικό (αγγλικά). Επιφυλάσσομαι για περισσότερες προτάσεις την κατάλληλη στιγμή εάν υπάρξει. Τέλος κάνω έκκληση στους αρμόδιους αυτό το λογότυπο να μην το υιοθετήσουν, διότι παρά το ισχνό ενδιαφέρον και την ήπια αντίδραση των δημοτών και των φορέων για το θέμα αυτό,  δεν φαίνεται να μακροημερεύει. 

Δείτε τα παρακάτω brand names  κάποιων πόλεων και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.  

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria