Φυσικό αέριο: Πώς το LNG και η Κίνα μπορούν να φρενάρουν νέα μείωση των τιμών στην Ευρώπη - OlaDeka

Φυσικό αέριο: Πώς το LNG και η Κίνα μπορούν να φρενάρουν νέα μείωση των τιμών στην Ευρώπη

O ανταγωνισμός της Ευρώπης με την Κίνα για φορτία LNG μπορεί να βάλει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα κατώτερο όριο στη μείωση της τιμής του TTF – Στα 56 ευρώ κινείται σήμερα η τιμή του TTF

Oι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται σήμερα κοντά στο χθεσινό κλείσιμο μετά από τρεις ημέρες που κινήθηκαν πτωτικά, με τους traders να εξετάζουν τους κινδύνους από την αύξηση της ζήτησης LNG από την Ασία. Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) κυμαίνεται περί τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα μετά τη άνοδο 5,4% που σημείωσε στην αρχή της συνεδρίασης.

Μείωση 25% των τιμών τον Ιανουάριο 

Οι τιμές έχουν μειωθεί 25% από την αρχή του 2023 καθώς τα υψηλά για την εποχή αποθέματα και οι εισαγωγές LNG, όπως και ο ήπιος στο μεγαλύτερο διάστημα χειμώνας έως τώρα και η μείωση της ζήτησης, βοηθούν την Ευρώπη αν ανταπεξέλθει παρά τη δραστική μείωση των ρωσικών ροών.

Παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο χαμηλά μπορεί να μειωθούν οι τιμές χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές και να υπάρξει εκτροπή των φορτίων LNG προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Η μείωση του TTF συμπαρέσυρε τo LNG

Η μείωση της τιμής του TTF έχει συμπαρασύρει προς τα κάτω και την τιμή του LNG στην Ευρώπη σε αντίθεση με την τιμή του στην Ασία, όπου η ζήτηση αυξάνεται εν μέσω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Η Ευρώπη μπόρεσε το 2022 να αυξήσει θεαματικά τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, όταν η ζήτηση από την Κίνα ήταν υποτονική λόγω των lockdown. Φέτος, όμως, αναμένεται αύξηση της ζήτησης από την Κίνα λόγω της κατάργησης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και της επανεκκίνησης της οικονομίας της, οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση φορτίων LNG.

Ο ανταγωνισμός επηρεάζει τις τιμές LNG

O ανταγωνισμός αυτός μπορεί να βάλει ένα κατώτερο όριο στη μείωση της τιμής του TTF, με δεδομένο ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να έχει ανάγκη τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου.

«Στην περίπτωση που τα φορτία (LNG) παρεκκλίνουν (στην Ασία), σημαντικές ποσότητες αερίου θα λείπουν, θέτοντας ένα φυσικό κατώτερο όριο στις τιμές… Τελικά, η Ευρώπη θα πρέπει να προσελκύει φορτία LNG στη διάρκεια του έτους για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο», δήλωσε στέλεχος της ελβετικής εταιρείας εμπορίας ενεργειακών προϊόντων, ΜΕΤ.

Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία Montel, την περασμένη Πέμπτη η τιμή για το LNG στην Ευρώπη μειώθηκε στα 55,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι περίπου 60 ευρώ της τιμής του TTF, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021.

Η τιμή αυτή ήταν αντίστοιχη με την πρώτη τιμή που δόθηκε για το LNG από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή ACER στο πλαίσιο της επιδίωξης της Κομισιόν για την κατάρτιση εναλλακτικού δείκτη για τον TTF.

Σύμφωνα με τη Montel, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να αυξηθούν ή οι τιμές στην Ασία να μειωθούν, προκειμένου να παραμείνει ελκυστική η πώληση LNG στην περιοχή. Και αυτό, επειδή ο ασιατικός δείκτης αναφοράς για την τιμή LNG αυξήθηκε 6 ευρώ πάνω από την τιμή TTF για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο.  

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria