Φθηνό ρεύμα με αποθήκευση ενέργειας: Το ευρωπαϊκό άλμα και η επιδότηση 60% - OlaDeka

Φθηνό ρεύμα με αποθήκευση ενέργειας: Το ευρωπαϊκό άλμα και η επιδότηση 60%

Αυξήθηκε 107% η δυναμικότητα των εγκατεστημένων οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη το 2021 και 71% το 2022, ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδοτήσει τις εγκαταστάσεις κατά 60%.

Σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή κατανάλωση και αποθήκευση πρόκειται να σημειωθεί μέσα στην επόμενη τριετία με τα συστήματα οικιακών μπαταριών να βρίσκονται σε σημείο απογείωσης. Ώθηση στην εγχώρια αγορά, που παραμένει διστακτική, πρόκειται να δώσει το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση μπαταριών σε συνδυασμό με συστήματα φωτοβολταϊκών στέγης που πρόκειται να εκκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την έκθεση “European Market Outlook for Residential Battery Storage 2022-2026” της SolarPower Europe, ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να στρέφονται στην εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης στις κατοικίες τους, συνδυάζοντάς τα με συστήματα «πράσινης» παραγωγής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι, ήδη, η αύξηση στις σχετικές εγκαταστάσεις έφθασε στο 107% το 2021 συγκριτικά με το 2020 με τη δυναμικότητα των 650.000 νέων εγκαταστάσεων να ανέρχεται σε 5,4 GWh.

Οι Ευρωπαίοι, βλέποντας τους λογαριασμούς του ρεύματος να παίρνουν την ανιούσα επιλέγουν, όλο και συχνότερα, «πράσινα» και φθηνότερα μέσα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους και ήδη για φέτος προβλέπεται συνέχιση του ανοδικού ρυθμού κατά 71% συγκριτικά με το 2021 και τη συνολική δυναμικότητα που θα έχει εγκατασταθεί μέσα στο έτος να φθάνει στις 3,9 GWh.

Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο της έκθεσης, αναμένεται αύξηση στις 44 GWh έως το 2026, ενώ στο πιο απαισιόδοξο θα φθάνουν στις 23,2 GWh το ίδιο διάστημα, με τη Γερμανία να αποτελεί τον πρωταγωνιστή της μετάβασης αυτής, ενώ, εξίσου δυνατές αγορές είναι η Ιταλία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία.

Τα σενάρια για τις νέες εγκαταστάσεις οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

solarpowereurope

Στην Ελλάδα, σημαντική αναμένεται να είναι η ώθηση σε συστήματα φωτοβολταϊκών στέγης αλλά και μπαταριών αποθήκευσης θα δώσει το νέο πρόγραμμα των 250.000 φωτοβολταϊκών έως 10 KV με επιδότηση 60% στις στέγες νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Αυτά θα διαιρεθούν ως εξής: 100.000 αφορούν σε εγκαταστάσεις σε κατοικίες, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Ο σχετικός οδηγός του προγράμματος που αναμενόταν στα τέλη του Νοεμβρίου ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση έως 60% θα αφορά σε έργα που συνδυάζουν και αποθήκευση με μπαταρίες, ενώ για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα φθάνει έως το 30%.

Ισχυρή ώθηση από τα φωτοβολταϊκά στέγης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της την προώθηση μίας κουλτούρας αυτοπαραγωγής στους πολίτες των κρατών – μελών της υποστηρίζοντας και την ανάγκη για αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές κινήσεις που θα ωθήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μάλιστα, στους στόχους που είχε παρουσιάσει η Κομισιόν την περασμένη άνοιξη μέσω τηςΕυρωπαϊκής Ηλιακής Στρατηγικής είχε τεθεί και ο διπλασιασμός των φωτοβολταϊκών ως το 2025 και η εγκατάσταση 600 GW ως το 2030.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής η Κομισιόν πρότεινε την υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για τα νέα δημόσια και εμπορικά κτήρια άνω των 250 τ.μ. έως το 2026 και αντίστοιχα για τα ήδη υπάρχοντα έως το 2027. Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες, όλα τα νέα κτήρια οικιστικής χρήσης (χωρίς πρόβλεψη για εμβαδόν) θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά έως το 2029. Όπως τονίζει η SolarPower Europe ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια διαθέτουν μπαταρίες για τις ηλιακές εγκαταστάσεις με αύξηση 50% από το 2021.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria